Skidorter

Chile – Heta skiddagar i sydamerika

Ett kontrasternas paradis Vid foten av Villarica-vulkanen ligger Pucón, 80 mil söder om huvudstaden Santiago.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21 Uppdaterad 2020-12-23
Fakta:

Vid foten av Villarica-vulkanen ligger Pucón, 80 mil söder om huvudstaden Santiago. Pucón påminner lite om Wanaka i Nya Zeeland eller Jackson Hole i Wyoming, USA – både till utseende och atmosfär. Här finns alla sorters aktiviteter: forsränning, klättring, mountainbiking, skidåkning, varma källor, ridning och mer därtill. Staden ligger längs stranden av Lago Villarica, den grönblå sjön som förbinder de två städerna Pucón och Villarica (Villarica är namnet på både staden, sjön och vulkanen.) Det som dominerar området är förstås de mäktiga vulkanerna som sticker upp som vita koner ur det i övrigt platta lavalandskapet.

Skidområdet på vulkanen är ett av Chiles största vilket förvånar en smula. Har man varit i Alperna och upplevt gigantiska skidområden som Portes de Soleil eller Tre Dalarna i Frankrike känns detta ynkligt. Parkeringen är lerig, de sex liftarna långsamma och ofta trasiga. Den enda restaurangen i backen är ganska trist och har bara självservering med enklare mat som korv och hamburgare. Chilenarna själva verkar dock inte bry sig om bristen på snabba liftar och välpistade backar. På plastpåsar, träskivor och gummiringar glider de omkring i terrängen och skrattar hejdlöst. Trots närheten till berg och snö är det många chilenare som aldrig har upplevt snö och det är härligt att se deras entusiasm inför det kalla och vita.

Skidåkning är en dyr sport i Chile och steget från stjärtlapp till skidor är stort. Därför är chilenarna inte så noga med skidutrustningen. Skidmodeller från 70-talet, bindningar med fångrem och neonfärgade skoteroveraller hör till vanligheterna. Till och med bakistegspjäxor skulle ha känts moderna här. Vi befinner oss väldigt långt från Alpernas snabba rullband vid liften och effektiva kabinbanor. Här är man nöjd om bara varannan t-krok saknas.

Mitt emellan Santiago och Pucón ligger Termas de Chillán. Det är inte bara en skidort utan även en gammal kurort med gott om varma källor och eget mineralvatten. Skidsystemet ligger på de södra sluttningarna av Volcán Chillán, 3122 meter över havet.
Vulkanen har inte haft utbrott på 1000 år så den är stendöd. Däremot är marken fortfarande vulkanisk och på flera ställen längs sluttningarna saknas snö, och när vi tittar närmare ser vi hur det ångar ur berggrunden.
Värmen från ångan ut underjorden smälter snön till små vattenpölar som stormkokar. Landskapet i skidområdet är dramatiskt med ett flertal rännor att testa utanför det markerade pistområdet. Vi når dem lätt från toppen av liftarna.
Snötäcket är djupt men vinden har gjort det hårt. Det är ändå en njutning att susa ner för branten med utsikt över vulkanerna i fjärran. I slutet av rännan åker vi oväntat rakt på två badkar mitt i snön. Ur ett rör som sticker ut ur berget rinner kokhett vatten från underjorden och fyller badkaren till bredden.

Portillo är den äldsta skidorten i Sydamerika och dess historia går tillbaka över 100 år i tiden. När järnvägen i början av förra seklet byggdes över Anderna mellan Chile och Argentina passade rallarna på att åka skidor i “det lilla passet” (=Portillo på spanska). På 1940-talet byggdes det stora hotellet i Portillo av den amerikanska familj som äger det än idag. 1966 lyckades man genomföra alpina VM, trots att ett stort oväder saboterade nästan hela skidsystemet året innan.
Skidåkning i Sydamerika är ingen folksport. Tre dagslöner för medel-Gómez räcker bara till ett dagskort. Därför har nästan bara rika chilenare råd att åka skidor.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Att resa i Chile En flygbiljett till Santiago kostar från 7000 kronor. Resan kan ta upp till ett dygn beroende på hur långa stopp man gör på vägen. Chile anses vara ett ganska säkert land att resa i, till skillnad från flera andra sydamerikanska länder. Både kvinnor och män torde känna sig trygga på de flesta platser i huvudstaden alla tider på dygnet, även om man som turist alltid bör hålla koll på sina värdesaker.

I flera skidorter sparar du pengar på att bo en bit från själva skidområdet. På vissa orter finns bara ett stort lyxhotell vid foten av backen, medan det några kilometer längre ner finns både vandrarhem och enklare hotel. Att lifta är ett smidigt sätt att ta sig runt i landet. Många chilenare kör bilar med flak och de flesta stannar och låter liftarna åka med på flaket, där de ofta får sällskapa med en hund eller ett får. Vill du inte lifta finns andra alternativ: Med buss reser du mycket bekvämt och billigt när du ska resa långt i Chile och är för snål för att flyga. Turbussarna finns i tre olika klasser, från enkel till exklusiv. Mellanvarianten, semicama, kostar cirka 200 kronor från Santiago till Pucón, en resa på 80 mil.

Skidåkning Förslag är att ha en karta med de olika orterna utsatta. Skidsäsongen i Chile sträcker sig från juni till oktober och liftkortspriserna varierar från låg- och mellan- till högsäsong. Prisexempel:

Pucón/Villarica 180-240 kronor/dag Termas de Chillán 160-270 kronor/dag Portillo 360 kronor/dag Fallhöjder (bör för enkelhetens skull visas grafiskt): Portillo 812 m Pucón/Villarica 640 m Termas de Chillán 700 m

http://www.pucon.com http://www.southamericaskiguide. com/Chile/chillan.htm http://skiportillo.com


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Skidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top