5fd93fa850dad

Skidorter

Madonna Di Campiglio: Stenmarks gamla jaktmarker

Här vann Ingemar sin första världscuptävling och sedan ytterligare sju. Från byn går liftarna i tre väderstreck. Två moderna gondolliftar och en kabin ligger på bekvämt promenadavstånd från hotellporten.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Fakta:

Pisterna rinner tillbaks ner i byn och dagens sista stoppsladd skickar snö ut på huvudgatan. För att ta sig mellan systemets olika delar är bykärnan den naturliga genomfartsleden. Det skapar en närhet till åkningen och bidrar stort till skidstämningen i byn. Bergen är av två olika karaktärer; den östra sidan om byn består av dolomit och den västra är av vanlig alpgranit. På den östra sidan av systemet sker stora delar av skidåkningen på en platå. Här glider man lugnt runt på skidorna och betraktar de mäktiga lodrätta bergssidorna som sträcker sig hundratals meter alldeles ovanför huvudet. När Dolomiterna bildades stelande lösa mineral i olika sediment till de för bergskedjan karakteristiska formationerna – höga pelare och branta bergväggar. När solen sänker sig under dagens sista åk ändrar dolomiten färg – från blekgul till glödande röd.

Den västra sidan har störst antal liftar och nedfarter. Här är skidåkningen också mest varierad och det är möjligt att göra långa skidsafaris över flera dalgångar bort till byarna Folgarida och Marilleva. Överlag är pisterna mycket bra, enligt en tysk skidtidning bland de bästa i världen. Och det finns ännu en njutning inom skidområdet – restaurangerna i backarna. Här är det uteslutande italiensk mat som gäller. Krämiga lasagner, nygräddade pizzor och vitlöksdoftande svinstek står på rad. På brickan får varmrätten samsas med grönsallad, noga utvalda ostar och fruktflarn. Det hela avnjutes i lugn och ro under ett par timmar och med lokala viner som ackompanjemang. Serveringarna och solterrasserna förblir fyllda hela eftermiddagarna.

Ett besök i Madonna di Campiglio handlar lika mycket om avkoppling och att äta och dricka gott, som att åka skidor. Madonnas gator kantas av juvel- och modebutiker. Det är inte lika lyxigt som i Cortina eller Verbier, men nästan. Här är det, som på de andra fina italienska skidorterna, helt rätt med päls. Damer och inte sällan herrar spatserar genom byn i hårig beklädnad. Ibland stannar de till och överväger inköp av ett och annat strassmycke.

Nöjeslivet liknar inte de österrikiska och franska orterna dit många skandinaver söker sig utan är sofistikerat stillsamt. Till eleganta Suisse Bar går de flesta på afterski. Men den liknar mer en engelsk tesalong än ett Sweet Home Alladrickerbärs-ställe.

Även diskoteken är av det finare slaget. Trendriktig klubbmusik i en snyggt ljussatt och designad lokal erbjuds på lyxdiscot des Alpes. Här minglar välklädda italienare i ett dis av spumante, den lokala champagnen. Att få kontakt med italienarna kan dock vara knepigt då inte bara musikvolymen, utan även språkkunskaperna, är barriärer.

Det är lätt att gilla Madonna di Campiglio. De positiva faktorerna är många. Att kunna få en perfekt oljig espresso vart man än är. Att äta luncher i backen i klass med dem som serveras på Stockholms bättre italienska finkrogar. De långa middagarna, det sköna solskenet och det avstressade tempot är också saker som gör det lätt att vilja resa tillbaks till Madonna.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Byn: En charmig och traditionell alpby, med dragning åt det lyxiga. Alla prestigevarumärken finns representerade med egna butiker.

Äta: Maten är högklassig, både i backar och i byn. Ett tips är Le Roi, Via C. Tosa 40. Långbord fyllda av stimmiga familjer, maten som serveras är lika enkel som superb.

Nöjen: Den centrala nöjespunkten är Suisse Bar, Madonnas äldsta bar. Här träffas ”alla”. På nattklubbssidan finns des Alps, en trendig klubb med överlag bra diskjockeyer.

Resa: Enklast är att flyga till Milano, 20 mil söderut, och sedan ta bil eller buss. Det går också att flyga till Innsbruck.

Mer info: www.campiglio.it


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Skidorter

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206