5fd93fa6d0933

Skidorter

Sauze d´Oulx: En flip, garanterat!

Italien arrangerar vinter-OS 2006 och redan nu blir det snöcharter till OS-byn. Dagens närmare hundra liftar starka pistgigant har fått allt mindre gemensamt med gårdagens sega och lätt förvirrade skidområde.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21 Uppdaterad 2020-12-23
Fakta:

Nutidens skandinaviska skidåkare möter italienska Alperna med en avsevärt öppnare attityd. Det italienska köket har blivit husmanskost och vi har äntligen förstått finessen med den latinska kultur som tillåter skidåkaren att både vara lat och atlet. Snart kommer hela världen kommer att veta var det här stället ligger. Visst är liftsystemet fortfarande lite bökigt och visst saknas den rätta alpina dramatiken i bergsmiljön, men du får 400 kilometer pist och en offpist som är tillräcklig för en egen OS-gren.

Skidområdet heter La Via Lattea. Milky Way säger britterna. Fem skidorter inkluderas i liftkortet och en åktur från ytterkant till ytterkant tar en hel dag i anspråk. Detta beroende på den djupa och tidslukande dalgång som klyver skidområdet på mitten. Ena halvan omfattar charternyheten Sauze d’Oulx, några betonglådor i Sansiscario och riktigt fula WC-orten Sestrière. Andra halvan innehåller de gammalmodiga alpbyarna Cesana och Clavière, samt halvmoderna Montgenèvre på andra sidan om franska gränsen. Enda koppling mellan dessa två halvor är en serie äldre och störande långsamma liftar som du tvingas att åka både utför och uppför. Beroende på färdriktning kan det bli till att stifta bekantskap med upp emot fem på varandra följande fornfynd innan det äntligen börjar svänga. Övriga liftar i La Via Lattea-systemet är dock övervägande moderna med kabiner och ett flertal kopplingsbara fyrstolare, vilket gör att helheten ändå känns effektiv. Betrakta La Via Lattea som två helt skilda liftsystem och planera åkningen med målsättning att upptäcka en skidort i taget. När det sedan blir dags att kika närmare på den bortre planhalvan gör du som skidlärarna i Sauze d’Oulx och tar lokalbussen dit. Endera på morgonen eller åter efter liftarnas stängning. Första bussen lämnar Sauze d’Olux klockan 8:50 och en timma senare kliver du av i Clavière.

I Sauze d’Oulx kan du få två saftiga skogsåk till byarna Pragelato eller Colombière. Det senare erbjuder tre olika åklinjer och ger 1500 höjdmeter. I samtliga fall krävs taxi för returen. I Sestrière får du avsevärt tuffare offpistlinjer på berget Monte Sises och även tråkiga Cesana har en klassisk linje ned mot byn Bousson. Och borta i Clavière/Montgenèvre rusar offpiståkning något oväntat upp i världsklass. Fallhöjderna är väl inte särskilt märkvärdiga, men landskapet påminner om Nordamerika med branta fjällsidor, en hel del klippor och gles skog som här får inslag av lågväxande tall.

Sauze d’Olux uttalas precis som det stavas, även om britterna gärna säger ”sås då”. Hela 80 procent av turisterna är britter, men även om du kan få direktsänd kricket till fatölen har våra vänner tepåsarna ändå inte lyckats anglifiera byn särskilt mycket. Kärnan i Sauze d’Oulx ser fortfarande ut en gammal alpby med kyrkklockor som klämtar stämningsfullt i gränderna. 2006 är det slutligen dags för olympiad och för en gångs skull har även du chans att bränna i tävlingspisterna innan medaljstriden avgörs.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Byns höjd: 1509 m ö h

Åkhöjder: 1329 – 2840 m ö h.

Antal liftar: 92.

Liftkort: 117 – 149 EUR/sex dagar. För Montgenèvre krävs ett tillägg på13 EUR/dag.

Skidåkning med helikopter: Alla flygningar utgår från Sestrière och man flyger på åtta olika toppar. Ett topp kostar 105 EUR, två toppar 165 EUR och tre toppar 220 EUR. Varje åk brukar ta en halv dag.

Charter: En vecka med Sportresor och ospecificerat boende kostar från 2948 SEK. Lägenhet från 3398 SEK. Dubbelrum från 4198 kronor på trestjärnigt hotell.

Närmsta flygplats: Turin, 100 kilometer

Transfer: En timma. På egen hand tar du tåget från flygplatsen till Turin och vidare till Oulx som ligger längs stambanan mot Paris och har täta förbindelser. Vidare med lokalbuss till Sauze d’Oulx.

Nyttiga nummer:

Liftar: www.vialattea.it

OS i Turin: www.torino2006.org

Skidskola: +39 0122 858 084 eller www.scuolascisauze.it

Sportresor: 08-84 00 60 eller www.sportresor.se

Turistbyrå: +39 0122 858 009 www.comune .sauzedoulx.to.it


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Skidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top