5fd93fa907cb6

Skidorter

St Moritz: Lyx, flärd och fin åkning

Alpernas motsvarighet till Rivierans lyxorter. Här finns gäster som bor i sin svit i två-tre månader i sträck, utan att åka skidor. På några av restaurangerna i backarna serveras det mer champagne än öl.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21 Uppdaterad 2020-12-23
Fakta:

Att den internationella överklassen reser till St Moritz är en tradition som går långt tillbaka. Som så ofta var britterna först. När alpturism blev populärt bland dem under 1800-talet, var det sommartid de reste hit.

I St Moritz Dorf, den övre byn, byggdes det ena lyxhotellet efter det andra. Här finns i dag tre jättelika femstjärniga hotell, där Badrutt´s Palace är det mest kända. En bit utanför ligger det fjärde superlyxhotellet, Suvretta House. Badrutt´s Palace var fram till någon gång i slutet 1980-talet en magnet för världens jetset. Då ungefär började det gå utför både för hotellet och St Moritz. En av turistcheferna, Claudio Duschletta, har en enkel förklaring till detta: Slalomskidorna blev så mycket lättare att svänga med. Människor som bredsladdat och plogat sig nerför backarna i decennier kunde plötsligt åka i hög fart. Rika turister som tidigare hellre tittat på hästpolo lärde sig att göra skärande svängar. Med schweizisk disciplin och noggrannhet har sedan de ansvariga på bara några år skapat ett skidsystem i toppklass.

– VM 2003 var ett sätt för oss att visa omvärlden hur det nya St Moritz ser ut. Vi har verkligen varit tvungna att anstränga oss, berättar Claudio Duschletta.

Det finns i dag fyra system i St Moritzområdet. Det äldsta, Corviglia, ligger i anslutning till byn. Närmare bestämt i pisterna utmed Salastrainsliften. I branten under den örnästelika Piz Nair-toppen byggs starten för störtloppet. Backarna, främst röda pister, ligger på syd- och östsidan av Piz Nair och är ganska ordinära. Ett par nya stolsliftar går också upp på grannberget, med roligare nedfarter. Det finns dock en aspekt, där stora ord är på sin plats: även om berget inte är perfekt för utförsåkning så är liftarna det.

I de nyare systemen har även planeringen av nedfarterna gjorts efter lyckade, amerikanska förlagor. Borta är de breda autostradorna, istället har man anlagt varierade, kuperade, kurviga pister. Det märks i synnerhet i det största systemet, Corvatsch, som ligger några kilometer bortom den nedre och relativt alldagliga byn, St Moritz Bad. Corvatsch är ett riktigt bra skidberg. Från den 3303 meter höga toppen kan man åka långa, sköna glaciäråk. Längre ned på berget finns flera härliga röda, omväxlande pister, samt ett stort offpistområde som pistörerna kollar av regelbundet. Den långa, relativt svåra off-pistturen Hahnensee-Run som leder hela vägen ner till byn är en kul avslutning på dagen.

Zuoz är ett minisystem med bara släpliftar, men här finns några bra, ganska svåra pister. Längst är den milslånga, mycket vackra offpistturen Vadret Morteratsch på baksidan av Diavolezzaberget, en skön halvdagsutflykt med tågresa tillbaka till liften. Diavolezza är överlag ett bra berg, kanske lite för flackt nertill. Piz Lagalb på andra sidan vägen är ett perfekt skidberg, vilket bevisas av att där bara behövs en enda kabinbana för att erbjuda stora åkytor. Man åker på en bred sida som vetter mot väster, och alltså har kall snö ända fram till eftermiddagen. Berget är brant, omväxlande, har massor av kul offpist och röd-svarta pister, som trots att de bara är tre till antalet håller för flera dagars fartåkning.

Det finns ett motto som St Moritzborna älskar att upprepa: “St Moritz is about to see and be seen.” De ser på sin skidort som en vintrig, dyr catwalk, där man visar upp sig inför omvärlden och tjuvkikar på konkurrerande, välkammade siameskatter. Jag håller inte riktigt med om den bilden.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Restauranger: På Badrutt´s Palace finns Le Relais, med lite mer informell stil – inte sju meter i tak och kristallkronor – där det serveras asiatisk och kontinental crossover-mat (chefskocken Frans Fach har arbetat flera år på lyxhotell på Bali). Le Relais, Badrutt´s Palace Hotel, Via Serlas 27, tel +41 (0)81 837 10 00, www.badruttspalace .com

Cascade är trots sitt lite antika utseende ganska nytt. Menyn är traditionellt italiensk, med goda anti-pasti och rejäla pastaportioner. Boka bord eller kom tidigt, här är fullt nästan varje kväll. Restaurant Cascade, Via Somplaz 6, tel +41 (0)81 833 15 22

Pistserveringar: I liftsystemen finns flera bra restauranger (och desto färre matsäcksrum).

Ett kul ställe i Corviglia är St Tropitz, som mer liknar en strandbar på Rivieran än en skidkrog. Beachstolar (med filtar) på en terass, stora parasoll och till och med badvaktstorn. Här dricks lika gärna Cosmopolitan- drinkar som glüh-wein. Det är dyrt och lyxigt, med små doftkrus på de välstädade toaletterna och ett stort utbud med cigarrer att runda av lunchen med. St. Tropitz.

I Corvatsch finns Alpetta, en riktig gammal alpkrog, med timmerstockar, långbord, jovialiska och tjocka servitörer och mycket bra husmanskost. Prova till exempel husets specialare Polenta med gorgonzolasås.

Barer & nattklubbar: Mest folk en vanlig vecka lockar Secondo, ett avslappnat skidåkarställe där en öl inte kostar över hundralappen, och med en dj som spelar skivor i ett hörn. Secondo, Plazza dal Mulin 4, tel +41 (0)81 834 99 90

King´s Club i källaren under Badrutt´s Palace ska vara det äldsta diskoteket i Schweiz. Internationellt kända dj:s bjuds in och på helgerna står det många dyra champagneflaskor på borden. King´s Club, Badrutt´s Palace Hotel, Via Serlas 27, tel +41 (0)81 837 10 00, www.badruttspalace .com

Hotell:

De femstjärniga hotellen är:

Badrutt´s Palace Hotel: bedagat glamoröst med härlig utsikt över St Moritzer See. (adress etc se ovan.)

Kulm Hotel: centralt beläget, stort och sofistikerat lyxhotell. Via Veglia 18, tel +41 (0)81 836 80 00, www.kulmhotel-stmoritz.ch

Carlton Hotel: lite avsides i St Moritz, hög kvalitet om än något trist. Via Johannes Badrutt 11, tel +41 (0)81 836 70 00, www.carlton -stmoritz.ch

Suvretta House: ett jättelikt lyxpensionat i skogarna väster om St Moritz. Mycket hög kvalitet och förnäma traditioner. Tel. +41 (0)81 836 36 36, www.suvrettahouse.ch

Du bor billigare i den nedre byn, St Moritz Bad. Ett prisvärt, nytt, fräscht om än något anonymt hotell är Laudinella. Med lite fantasi kan man kalla rummen för funktionellt minimalistiska; inga träsnickerier och dylikt. Hotel Laudinella, Via Tegiatscha 17, tel +41 (0)81 836 00 00, www.laudinella.ch

Det finns faktiskt ett (1) tvåstjärnigt hotell i St Moritz Dorf, Hotel Bellaval nära tågstationen. Här kostar ett dubbelrum cirka 400 kronor per person och natt, även under högsäsong. Via Grevas 55, tel. +41 (0)81 833 32 45.


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Skidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top