5fd93fa791e72

Skidorter

Zinal: Fenomenalt Zinal

Nytänkande för friåkning under ansvar. I dalgången Val d´Annivers i sydvästra Schweiz, mellan Verbier och Zermatt, ligger Zinal, okänd för många, men kanske ändå offpiståkningens framtid. Framförallt är säkerhetsprogrammet för offpist världsledande här.

Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Fakta:

Liftchefen Pascal Bourquin insåg potentialen när han flyttade hit efter att jobbat en tid i Steamboat i Klippiga bergen. Pascal öppnade upp ett stort lavinkontrollerat offpistområde, freeride area med 1 100 meter fallhöjd från liften och möjlighet att nå ännu högre för den som orkar gå en bit. Om det är en tvåa eller lägre på den femgradiga internationella lavinriskskalan är freerideområdet öppet.

För två år sedan fullföljde Zinal sin offpistsatsning och byggde en anläggning där man kan träna på sökning av lavinoffer med transceiver och sond och satte upp grindar där man åker ut i freerideområdet. För att kunna öppna grindarna måste man ha en fungerande transceiver på sig, då öppnas låset automatiskt. I Zinal är pistörerna aktiva, de spränger och gräver snöschakt för att studera snön. De är i daglig kontakt med lavinforskningsinstitutet i Davos och det finns utförliga lavinprognoser för området uppsatta vid kabinbanan. Därför respekterar åkarna när freerideområdet är stängt på grund av lavinfara.

Zinal ligger insprängt mellan sju stycken 4 000-meterstoppar. Tvärs över skidområdet ligger topparna på rad, längst till vänster 4 153 meter höga Bishorn som anses vare en lättbestigen topp. Men trots att det inte är några tekniska svårigheter är det trots allt 2 500 höjdmeters uppförsbacke från byn. Mot höger i panoramat finner man Weisshorn på 4 505 meter, sedan Zinalrothorn som är 4 222 meter högt. Mest känd av topparna i närheten är Matterhorn, den ser man inte från freerideområdet men väl nere i byn och i kabinbanan upp till skidåkningen.

Resten av åkningen är också riktigt bra med breda välpistade backar och lättillgänglig men bortgömd offpist. På minussidan hamnar knappliftarna. Det finns en kabinbana, en modern fyrstolslift, en t-bygel, resten är knappliftar.

Det finns bara nio liftar men det går lätt att åka ner till grannbyn Grimentz som har ytterligare elva liftar. Vägen till Grimentz bjuder på riktigt bra skogsskidåkning om det har snöat. Även Grimentz är känd för sin fina skogsåkning, en av Alpernas bästa, under den nedersta äggliften men resten av skidområdet är inte lika bra som Zinal. I liftkortet ingår även byarna Vercorin, St Luc och Chandolin och dessa skidområden bjuder på glassig åkning i sydläge. Med telemark eller randonnée går det att göra fina turer mellan de olika skidområdena med hjälp av liften och stighudar.

Säker offpist är framtidens melodi och Zinal är ett bra val. Dagar då det snöar bjuder Grimentz på skogsåkning i världsklass och i Zinal räcker lössnön i flera veckor efter snöfall för den som vill lägga sina egna spår.

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Liftsystemet har 46 liftar uppdelat på byarna Chandolin, Grimentz, St-Luc, Vercorin och Zinal. Av byarna är Zinal snösäkrast och brantast. Prisnivån är normal för Alperna som helhet, alltså betydligt lägre än i grannorterna Verbier och Zermatt. Franska är språket som gäller. Det går ingen charter från Sverige, flyg i stället till Genève och vidare med smidigt tåg till Sierre. Resan avslutas med en halvtimmes bussfärd på serpentinvägar upp till Zinal.

Turistinformation +41 848 848 027, eller www.zinal.ch och www.sierre-anniviers.ch.


Text: Åka Skidor • 2008-01-21
Skidorter

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206