5fd9309e133a9

Skidorter

Äntligen sommarsnö i Stryn

Till helgen öppnar världens skönaste sommarskidåkning, Stryn i Norge. Och det med mer snö än på väldigt länge.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-05-20 Uppdaterad 2015-05-20
Äntligen sommarsnö i Stryn
Gigantiska snömängder längs Strynefjellsvegen. Foto: Emil Eriksson

Historien om Stryn Sommerskicenter är lika brokig som dom mäktiga bergen i dalgången är höga och mäktiga. Efter otaliga konkurser, ägarbyten, lifthaverier står man nu med nya ägare och med en ny säsong framför skidspetsarna. Den här gången dock med betydligt mer snö än vanligt efter en grym vinter på det norska Vestlandet vilket i alla fall på förhand ser ut att garantera en lång säsong.

– Äntligen har vi rejält med snö till öppningen. Och i år känns det lite som på 90-talet då skidsomrarna var långa varje år här. Det är väldigt mycket snö än dom två senaste åren, det är sjukt kul! Nu hoppas jag bara på en massa glada besökare när vi öppnar enligt plan på torsdag, säger Stryn sommerskis nya ägare Idar Aaboen till Fri Flyt.

Det stora kruxet för teamet har varit om Statens vegvesen (Norges svar på Trafikverket) skulle hinna ploga fram vägen upp till skidcentret i tid. Vintern i dom västra delarna av Norge har varit enormt snörik och på sina håll ligger det upp emto 10 meter snö. Dessutom är snö som beting så det har varit ett tidskrävande uppdrag.

Uppe på fjället kommer enbart att stollften att gå, alltså den nedre liften. Släpliften på toppen är tyvärr inte i drift för tillfället och kommer inte att vara det under hela sommaren. Så stigudar rekommenderas starkt om man vill upptäcka dom fina klassikerna på baksidan av fjället och upp mot Nuken, åk som enligt Aaboen ser extremt bra ut i år med massor med snö.

Äntligen sommarsnö i Stryn
Baksidan ser rent magisk ut och kommer att vara åkbar länge i sommar. Foto: Emil Eriksson
Stryn Sommerski
Folven camping & afterski

Text: Tobias Liljeroth • 2015-05-20
SkidorterNorgeSommarskidåkningStryn

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen