5fd930135a0b8

Skidorter

Liften som ska bräcka Aiguille du Midi

Tydligen räcker det inte med att annektera Krim, arrangera ett vinter-OS och köpa(påstås det) ett fotbolls-VM. Nu håller ryssarna på att bygga Europas högsta lift.

Text: • 2015-12-21 Uppdaterad 2015-12-21

Arbetet med den nya liften började tidigare i höstas på Mount Elbrus i närheten av den georgiska gränsen. Planen är att liften ska sträcka sig 3850 meter upp på Elbrus vilket därmed skulle innebära att den slår Aiguille du Midi på fingrarna – och det med bara åtta meter(Zermatt har en släplift som kan ta dig upp till 3899 meters höjd). 

Liften som ska bräcka Aiguille du Midi

Elbrus har under många år haft liftar och har kunnat erbjuda vår- och sommarskidåkning, men verksamheten har längre plågats av mekaniska fel, elavbrott och liftoperatörernas beslut om att inte köra liftar då de själv ansett att det inte är tillräckligt mycket människor på plats.

Som om inte det var nog attackerades området av terrorister i februari 2011, då de sprängde en lift som dödade tre personer. 

Liften som ska bräcka Aiguille du Midi
Liften som ska bräcka Aiguille du Midi

Om allt går som det ska planeras liften att öppnas senare denna vinter, och enligt franska experter som är på plats för att säkerställa kvalitén tittar ryssarna även på möjligheten att bygga ytterligare en lift som skulle ta skidåkare hela vägen upp till 4700-5000 meters höjd – allt för att landet ska få den högsta liften i världen. 

Världens 10 bästa liftar


5 skidorter du troligtvis inte visste fanns


Ny lift på Helbronner i Courmayeur


Text: • 2015-12-21
SkidorterAiguille du MidiMount ElbrusRyssland

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen