Skidorter

Tre döda efter lavin i Les Deux Alpes

Två skolbarn och en turist omkom i går efter att en lavin utlösts och träffat en grupp skidåkare i Les Deux Alpes. Flera andra personer är skadade och minst fem personer uppges fortfarande som saknade.

Text: • 2016-01-14 Uppdaterad 2016-01-14

Det var under eftermiddagen igår som rapporterna om en lavin i Les Deux Alpes började rulla in. Ett tiotal skidåkare hade träffats av lavinen, däribland en skolklass från Lyon med elever i 14-årsåldern.

Tre personer ska ha omkommit, däribland två skolbarn och en turist från Ukraina. Polis- och räddningshelikoptrar var snabbt på plats och förde övriga skadade till sjukhuset i Grenoble.
Sökandet efter fler av ungdomar pågår fortfarande. Polisen söker efter minst fem ungdomar, men enligt rapporter kan antalet saknade vara så högt som 20 stycken. 

Tidigare har myndigheterna varnat turist för spontana laviner. På många skidorter i alperna råder det nu stor lavinrisk efter ett väldigt varmt december följt av intensivt snöade de senaste veckorna.

I Val d’Isère har vissa turistbyråer varnat besökande att hålla sig i pisten och på många skidorter är lavinrisken 4 på en 5-gradig skala – vilken innebär att laviner ”sannolikt kommer att utlösas i många backar, även om trycket är väldigt lätt”.  

Två dödsfall i alperna efter laviner


Nu ska Naturvårdsverket släppa dagliga lavinrapporter


Know before you go – en film om lavinsäkerhet


Text: • 2016-01-14
SkidorterFrankrikeLavinsäkerhetLes Deux Alpes

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen