5fd92feb74717

Skidorter

Hjälmanvändningen ökar – så många bär skidhjälm i backen

Skidhjälmen har gått från något töntigt till ett måste bland skid- och snowboardåkare. Idag ser du inte en knappt en bild på en friåkare utan hjälm – men hur ser det egentligen ut bland vanliga skidåkare världen över?

Text: • 2016-02-02 Uppdaterad 2016-02-02

För 15 år sedan ansågs skidhjälmar vara något töntigt och de hjälmar som fanns på marknaden var allt annat än snygga. Men under den senaste 5års-perioden har allt fler företag börjat satsa på att producera hjälmar och de har gått från ett nödvändigt ont till ett måste – vilket avspeglar sig i statistiken.

National Ski Areas Association i USA har i en undersökning kommit fram till att drygt 78 procent av skidåkarna i USA använde sig av skidhjälm under säsongen 14/15. För 13 år sedan var den siffran så låg som 25 procent. 

Hjälmanvändningen ökar – så många bär skidhjälm i backen
Foto: NSAA

– Skidområdena har gjort ett otroligt jobb med att uppmuntra hjälmanvändning, och det har gett dramatiska skillnader under årens lopp sedan NSAA började mäta hjälmanvändning, säger Michael Berry, chef på NSAA. 

Vad som är extra kul att se är att bland USA:s ungdomar, 17 och yngre, är det hela 85 procent som idag använder sig av hjälm. 

Hjälmanvändningen ökar – så många bär skidhjälm i backen

I Sverige uppskattar SLAO(Svenska liftanläggningars organisation) att mellan 65-75 procent av alla skidåkare använder sig av hjälm, men att det kan variera från ort till ort.
2012 gjorde till exempel SkiStar en mätning av hjälmanvändandet bland skidåkare i Åre och kom då fram till att hela 90 procent av alla skidåkarna bar hjälm.
Samtidigt jobbar SLAO med att föra in hjälm som en naturlig del i skidåkandet genom att erbjuda barn under 7 år att åka gratis på en rad skidorter runt om landet – så länge de bär hjälm.

När det gäller övriga Europa och hjälmar går det att se rätt rejäla skillnader länder emellan. I Österrike uppskattas drygt 60-70 procent av alla skid- och snowboardåkare bära hjälm, medan Schweiz är ett föregångsland med hela 91 procents hjälmanvändande.

I ett par europeiska länder, så som Österrike och Italien, är det dock sagt att alla barn är tvungna att bära hjälm – något som även gäller i staten New Jersey och skidorten Vail i USA.    

Ny hjälm-teknologi ska minska antalet hjärnskador


Så skadligt är skid- och snowboardåkning


Framtidens skidhjälm – ett måste eller bluff?


Text: • 2016-02-02
SkidorterHjälmarItalienÖsterrikeSchweizUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen