Foto: Xiquinho Silva via Flickr Creative Commons

Nyheter

Kina vill bygga världens högst belägna skidort – i Tibet

Kinas relation till den lilla regionen Tibet kan beskrivas som allt annat än bra. Nu vill det stora landet i öst ändra på det – genom att bygga en skidort i huvudstaden Lhasa.

Text: • 2016-02-25 Uppdaterad 2016-02-25

När en pratar om Tibet är det sällan som skidåkning kommer som samtalsämne. Istället är “brott mot mänskliga rättigheter” och “miljökatastrof” betydligt vanligare när en ska beskriva Kinas relation till den ligga regionen på gränsen till Nepal.

Men som i en försök att förbättra relationen, eller kanske förvärra, vill Kina nu bygga världens högst belägna skidort i huvudstaden Lhasa.
Initiativet är en del av den 13:e upplagan av Kinas 5-årsplaner då de tycker sig se en chans att utnyttja landet naturliga resurser med höga berg och mycket snö för att i sin tur tjäna sig en hacka.
– Med en genomsnittlig höjd på 4500 meter över havet är Tibet rikt på naturresurser för is- och snö-sporter, säger Nyima Tsering, biträdande chef för sport inom regionen, till China Daily

Kina vill bygga världens högst belägna skidort – i Tibet
Tibetanska skidåkare tränar på Wanlong Ski Resort i Chongli.

Förutom att bara vara biträdande chef anses Nyima Tsering som en av de mest erfarna och inflytelserika klättrarna i regionen, och han har bland annat bestigit Mount Everest tre gånger.

Han tror det kommer att dröja innan Tibet kommer vara med och slåss om några medaljer i ett OS, men säger samtidigt att en skidort skulle öka chanserna att locka snösugna turister. 
– Precis som vinter-OS är nytt för Kina, har Tibet en lång väg att gå, men jag hoppas få se några tibetanska skidåkare i vinter-OS 2022, säer Nyima. 

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns


Världens första hyreshus med inbyggd skidbacke


Trotsar rädslan – i gummistövlar och jeans


Text: • 2016-02-25
NyheterSkidorterKinaTibet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top