Åre – mat, dryck och skidåkning guidar till skidmetropolens bästa krubb.

Skidorter

Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar

Var finns Åres smarrigaste torskrygg och hur lagar jag Fjällgårdens råbiff? I boken "Åre – mat, dryck och skidåkning", guidas alla matälskare till skidmetropolens bästa krogar och vassaste recept.

Text: Mattias Björklund • 2016-12-16 Uppdaterad 2016-12-16

Åre – mat, dryck och skidåkning är främst två saker. Dels en initierad, rejäl och snygg guide till Åres bästa restauranger. Dessutom en kokbok för matälskande skidåkare. Boken innehåller drygt 60 recept från klassiska Årekrogar som Buustamon, Werséns och ett tjugotal andra. Som en bonus finns också ett rejält avsnitt med producenter av delikatesser och drycker med sin bas i Åre med omnejd. Som vinbaren E Harlaut et fils, mikrobryggeriet Ottsjö Bryggeri och en handfull andra.

Idén till boken fick Patrik under tiden på Åka Skidor. Han gjorde bland annat en krogguide till de bästa restaurangerna i de italienska skidorterna Courmayeur, Cervinia och Champoluc. En samlad krogguide till Åres stora mattempel med en skidvinkel saknades dock. Tills nu.

Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar
Restaurang Fjällgården är en av alla klassiska Årekrogar som medverkar med recept i boken.
Hallå Patrik, grattis till en snygg bok. Varför ville du skriva om just Åres krogar?
– Åre är idag så mycket mer än skidåkning. Sveriges största skidort har ett unikt utbud av riktigt bra restauranger i såväl byn som backen och ett pulserande nöjesliv som i sina bästa stunder hör till det roligaste i skidvärlden.

Vilken är din egen favoriträtt från boken?
– Svårt att säga, det är ju över 60 recept … Men jag lagade Timmerstugans Pasta con Gambretti härom dagen. Den är snabblagad och god. Parkvillans cheeseburgare och Werséns Biff Rydberg på jämtvis ska jag nog bjuda på i helgen. Och så måste jag testa Fjällpubens drink Vinteräpple!

Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar
Dryken är inte bortglömd. Mikrobryggeriet Ottsjö bryggeri med god öl i snyggt formgivna flaskor presenteras.
Vad vill du skriva om nästa gång ifall det blir en bok?
– Jag har många bokidéer men har inte bestämt vilken jag ska prioritera. Eventuellt blir det en bok om de häftigaste äventyren jag varit med om i bergen, på klätterturer och på skidor. Jag skissar på en barnbok och har planer på göra en ny guidebok med klättring eller skidåkning som tema. Världens bästa skidåkning som jag gjorde förra året var ett roligt projekt.
Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar
Werséns bjuder på sitt eget (och självklart jämtska) recept av Biff Rydberg.
Du besäller enklast ett exemplar av Åre – Mat, dryck och skidåkning genom att klicka här och besöka Åka Skidors shop!

I 15 år var Patrik Leje chefredaktör på Åka Skidor. Numera är han frilansskribent. Åre – mat, dryck och skidåkning är Patriks tredje bok. De fina fotografierna i boken har tagits av Per Eriksson, matfotografi och krogmiljö. Dessutom har Gösta Fries och Mattias Fredriksson bidragit med skidbilder.

Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar
Patrik Leje guidar till Åres bästa mat och dryck.

77 fullträffar i fjällen


Åre öppnar högzon rekordtidigt


Text: Mattias Björklund • 2016-12-16
SkidorterÅre

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top