
Åre – mat, dryck och skidåkning guidar till skidmetropolens bästa krubb.
Åka skidor-profil guidar till Åres bästa krogar
Var finns Åres smarrigaste torskrygg och hur lagar jag Fjällgårdens råbiff? I boken "Åre – mat, dryck och skidåkning", guidas alla matälskare till skidmetropolens bästa krogar och vassaste recept.
Åre – mat, dryck och skidåkning är främst två saker. Dels en initierad, rejäl och snygg guide till Åres bästa restauranger. Dessutom en kokbok för matälskande skidåkare. Boken innehåller drygt 60 recept från klassiska Årekrogar som Buustamon, Werséns och ett tjugotal andra. Som en bonus finns också ett rejält avsnitt med producenter av delikatesser och drycker med sin bas i Åre med omnejd. Som vinbaren E Harlaut et fils, mikrobryggeriet Ottsjö Bryggeri och en handfull andra.
Idén till boken fick Patrik under tiden på Åka Skidor. Han gjorde bland annat en krogguide till de bästa restaurangerna i de italienska skidorterna Courmayeur, Cervinia och Champoluc. En samlad krogguide till Åres stora mattempel med en skidvinkel saknades dock. Tills nu.

– Åre är idag så mycket mer än skidåkning. Sveriges största skidort har ett unikt utbud av riktigt bra restauranger i såväl byn som backen och ett pulserande nöjesliv som i sina bästa stunder hör till det roligaste i skidvärlden.
Vilken är din egen favoriträtt från boken?
– Svårt att säga, det är ju över 60 recept … Men jag lagade Timmerstugans Pasta con Gambretti härom dagen. Den är snabblagad och god. Parkvillans cheeseburgare och Werséns Biff Rydberg på jämtvis ska jag nog bjuda på i helgen. Och så måste jag testa Fjällpubens drink Vinteräpple!


I 15 år var Patrik Leje chefredaktör på Åka Skidor. Numera är han frilansskribent. Åre – mat, dryck och skidåkning är Patriks tredje bok. De fina fotografierna i boken har tagits av Per Eriksson, matfotografi och krogmiljö. Dessutom har Gösta Fries och Mattias Fredriksson bidragit med skidbilder.

Text: Mattias Björklund • 2016-12-16
Skidorter • Åre