Rommes längsta nedfart Hemvägen är 2700 meter lång.

Skidorter

Stort firande när Romme alpin fyller 30 år

I helgen firar Romme Alpin 30 år som anläggning med stor fest. Vinn skidor från K2, njut av mat lagad utomhus av en stjärnkock eller – åk i helikopter över den jubilerande anläggningen.

Text: Mattias Björklund • 2017-02-02 Uppdaterad 2017-02-02

Uppstickaranläggningen i Dalarna och många familjers weekendfavorit Romme Alpin fyller 30 år. I helgen firar anläggningen rejält med fullspäckat festprogram under hela lördagen och söndagen.

Redan på morgonen den 4 februari när Rommes liftar öppnar drar festligheterna igång. De största skid- och brädnyheterna från Rossignol, Dynastar, Völkl, K2 och Nitro snowboards finns att testa nere vid ski lodgen. Och för den som är sugen på en dalavariant av heliski går det dagarna till ära faktiskt att lösa en biljett till en helikoptertur över hela anläggningen.

Extra mycket programpukter har vikts åt de yngre skidåkarna och Romme Alpins maskot Rommi får jobba hårt under helgen. Det blir ansiktsmålning, Rommi kommer att hålla i ett minirace där alla deltagare får pris och Rommi anordnar även godisregn. Dessutom finns barnfavoriten Mojje plus flera andra artister på plats och bjuder på sina hits.

 

 

Stort firande när Romme alpin fyller 30 år
Romme Alpin har ständigt investerat och byggt ut sin anläggning. Idag finns fyra stycken 6-stolsliftar som servar skidsystemet.

Skidåkning kräver bra mat. Framåt lunch lagar därför stjärnkocken Fredrik Eriksson tillsammans med sin kökschef Sabina Hebert från Långbro Wärdshus lunchläckerheter till intresserade. Dessutom finns lokala matproducenter på plats för att bjuda på ljuva smakprover. 

Festligheterna avlöser sedan varandra i dagarna två. Hela programmet för helgens festligheter hittas här!

Åka Skidor fick tag på en laddad och glad Bo Funcke, vd för Romme Alpin, några dagar före firandet. Det var Bo som tillsammans med sin vän Åke Källström för drygt 30 år sedan fick idén om att bygga en anläggning i närheten av sina hemtrakter.

 

Stort firande när Romme alpin fyller 30 år
Rommes våffelstuga, en av anläggningens senaste kulinariska nyheter, har en design som skulle platsa i vilken skidort som helst i Klippiga bergen.

Det som startade som två vänners dröm om en skidanläggning har 30 år senare utvecklats till en av Skidsveriges mest expansiva och populäraste anläggningar.

Hur fick ni idén till anläggningen?

– Vi märkte att folk jobbade allt mer och vi trodde att weekendsemestrarna skulle komma att öka. Så vi sa till varandra: Vi ska leta efter det högsta, orörda Dalaberget närmast Stockholm. Och Solklinten, där Romme började byggas kring, är det högsta berget som ligger precis mellan Sälen och Stockholm. Jag gick i ett års tid och passade ut vart nedfarterna skulle gå, säger Bo och fortsätter entusiastiskt.

– Sedan åkte jag runt i USA i en och en halv månad, i Colorado, Utah och Kalifornien och testade olika skidanläggningar. Där fick jag inspirationen till hur våra backar skulle slingra sig ned genom skogen. Precis som de gör idag. Många skidbackar i äldre anläggningar är branta och korta för att de ska passa till slalomtävlingar. Så ville inte vi göra. Vi ville att alla, även de små barnen skulle kunna åka från toppen och ända ner.

Stort firande när Romme alpin fyller 30 år
En av Rommes största expansioner var när man gick från ett till två berg. Idag finns det totalt 30 nedfarter från Solklinten och Snöberget.

Vad är det bästa tycker du med Romme?

– Vi har en skidåkning som är i samma klass som den övriga Dalaskidåkningen. Vi har till och med högre fallhöjd än Tandådalen och Hundfjället. Tillgänglighet och närheten är våra starkaste kort. Med kort beslutsväg går det att hoppa in i bilen och åka upp till oss fort från Stockholm och Mälardalen. Idag kommer 80 procent av våra gäster just därifrån. Desutom förösker vi vara genuina. Som i våra satsningar med lodgen och våffelstugan. Då har vi byggt rejäla hus med riktig skidåkarkänsla och inte bara en barack.

Du har sagt i intervjuer att Romme trots sin utveckling till två skidberg och 30 nedfarter bara är halvvägs som anläggning. Förklara mer, på vilket sätt och kommer Romme växa ytterligare?

– När vi kan och vill kan vi bygga ut så mycket vi vill. Vår idé har alltid varit att inte blanda in externa finansiörer. Vi vill hela tiden investera vår vinst i nya maskiner, backar eller andra nyheter i anläggningen. Om några år kommer vi att bygga ny, häftigare skidåkning. Men mer säger jag inte, ha ha, avslutar Bo som självklart deltar för fullt i festligheterna i helgen. Och inte då i åtsittande gå-bort-kostym.

– Jag kommer stå på skidor i helgen och åka så många åk jag hinner!

Stort firande när Romme alpin fyller 30 år
Bo Funcke, medgrundare och vd Romme Alpin. Självklart med egen backe – Bo´s.

Antal nedfarter: 30 st
Fallhöjd: 275 m
Längsta nedfart: 2 700 m
Total pistlängd: 26 km
Total åkyta: 78 hektar
Snökanoner: 700 st
Grundarnas egna backar : Bägge grundarna av Romme Alpin, Bo Funcke och Åke Källström har varsin backe uppkallad efter sig. Åke hade länge drömt om att någon gång kunna åka skidor ner på Soklintens sydsida. För några år sedan blev det möjligt och nedfarten fick namnet Åkes Dröm. Efter att ha planerat skidområdet i sju år blev en backe Bo´s personliga favoritbacke. Många skogsdungar och enstaka träd är sparade för att ge backen sin egen karaktär. Den fick självklart namnet Bo´s.

Dubbel premiär-glädje för Romme Alpin


Text: Mattias Björklund • 2017-02-02
SkidorterRomme

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top