Trysils backar kommer få fler utländska gäster i framtiden. Foto: Skistar.

Nyheter

Klart: Sälen får internationell flygplats

Efter tre års EU-byråkrati kan ett av de största investeringsprojekten i den svensknorska fjällvärlden till slut inledas. Nu satsas 1 miljard på en internationell flygplats i gränstrakterna mellan Sverige och Norge.

Text: Mattias Björklund • 2017-05-30 Uppdaterad 2017-05-30

Redan 2014 gav dåvarande regeringen Reinfeldt klartecken till ett investeringsstöd på 250 miljoner kronor till planerna på en storsatsning på turismen i Trysil/Sälen-regionen. Igår, efter tre års EU-byråkrati, gav till slut EU-kommisionen det formella godkännandet av att den svenska staten stöttar projektet ekonomiskt.

Därmed kan konsortiet Scandinavian Mountains, där Skistar som investerar 100 miljoner ingår tillsammans med intressenter från Stöten, Kläppen, Tandådalen och Trysil, nu satsa 1 miljard på att locka fler tursiter till regionen. I ett första steg byggs flygplatsen Sälen Trysil Airport ut. Förutom att förlänga landningsbanan från 1 199 till 2 500 meter ska en terminal av internationellt snitt byggas.

Flygplatsen är verkligen strategiskt placerad. De västligaste Sälenfjällen är endast 10 kilometer bort och Trysil ligger 40 kilomter från landningsbanan. Med utbyggnaden av flygplatsen siktar Scandinavian Mountains givetvis på att locka massor med fler besökare, speciellt skidåkre, till regionen. 

– Vårt största fokus till en början är engelsmän, säger Jonas Bauer Skistars destinationschef i Sälen till Dagens Industri, som räknar med att senare även få gäster från till exempel norra Tyskland. På frågan om hur många flygpassagerare som Skistar räknar med ska flyga in till Sälen Trysil, svarar Jonas Bauer:

– På några års sikt räknar jag med att 100 000 besökare med flyg, sedan växer det ganska snabbt.

Ambitionerna hos konsortiet är större än en utbyggd flygplats. Gränshandeln mellan Norge och Sverige har det senaste decenniet blivit en lukrativ del av handeln. Därför ingår ett närliggande handelscentrum på 40 000 kvadratmeter, i planerna för den utbyggda flygplatsen. Scandinavian Mountains hoppas på att skapa 500 nya arbetstillfällen med satsningen.

Om allt går som det ska med bygget räknar Scandinavian Mountains med att kunna inviga flygplats och handelscentrum lagom till skidsäsongen 2019.

Scandinavian Mountains webb finns all information om byggplanerna.

8 skidorter nära dig


Text: Mattias Björklund • 2017-05-30
NyheterSkidorterNorgeSälenSkistar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen