Mattias Vesterlund gör sig redo för Vasaloppet. Och rejäla skavsår. Foto: Saga Vesterlund

Skidorter

Vasaloppet på topptursprylar – mot cancer

Mattias Vesterlund från Dalarna har bestämt sig för att samla in pengar till cancerforskning genom att köra Vasaloppet i vår – på alpin topptursutrustning.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-11-02 Uppdaterad 2017-11-02

Vem är Mattias Vesterlund?
Jag är en 43-årig norrländsk tvåbarnsfar som inte är rädd för att dra det längsta strået till stacken. Jag bor i Sågmyra utanför Falun med barnasinnet kvar när jag åker skidor. Mina tre största fritidsintressen är alpin friåkning, stig/enduro-cykling och traillöpning. Gemensamt för mina intressen är att jag utövar dom i naturen, i skog och fjäll, och sällan tar den lättaste vägen. När jag tränar får det gärna vara jobbigt men det måste vara kul också. Utmaningar är verkligen något som ger mig krydda i livet.

Vad är ditt uppdrag?
Att köra Vasaloppets Öppet spår den 25 mars 2018 med alpin topptursutrustning för att samla in pengar till forskning kring cancer. Får jag ihop minst 10 000 kronor på mitt konto hos Cancerfonden så kör jag.

Varför gör du det här? Har du någon personlig koppling till cancer?
Idén kläcktes förra vintern när jag köpte stighudar och gåbindningar till mina skidor. Då tänkte jag “undrar om man skulle kunna åka Vasaloppet med dom här skidorna och samtidigt göra en välgörenhetsinsats? Har någon gjort det förut?” Det är kanske inte så normalt tänkt men det är väl jag i ett nötskal.

Det stannade vid dessa spekulationer. Nu när det blev höst och jag skulle investera i ny skidutrustning så bestämde jag mig för att göra verklighet av mina spekulationer om det gick. Jag började med att kontakta Vasaloppet för att höra om det var ok att åka med dessa skidor. Fick ett blankt nej för skidorna man åker med måste passa i spåren. Jag hävdade att det inte stod något på deras hemsida om skidkrav. Det enda det stod var att det fanns begränsningar på stavlängd. Envis som man är frågade jag om det fanns någon person högre upp som jag kunde prata med. Fick till svar att jag skulle prata med sportchefen men han skulle svara likadant sa hon. Jag höll nästan på att ge upp projektet men tänkte att jag provar väl att ringa sportchefen i alla fall. Jag presenterade min utmaning och döm om min förvåning så var han väldigt positiv till den och sa att jag var så välkommen att åka bara jag åkte på sidan eller mellan spåren och visade hänsyn. Han hade aldrig hört talas om någon som åkt med skidor med en snittbredd på 121 millimeter tidigare 🙂

När jag fick klartecken med skidåkningen så kändes Cancerfonden som ett naturligt val av välgörenhet då en av tre får någon typ av cancer under livet. Jag känner vänner där föräldrar eller partners gått bort alldeles för tidigt. Jag fick också en liten chock när jag av en slump såg en dokumentär i vintras där en vän och hennes man som jag umgicks en hel del med när jag var yngre hade förlorat sin man hastigt i cancer, han hann inte ens fylla 40 år. Det känns som det kryper närmare och närmare och då vill man ju göra allt för att forskningen ska kunna rädda så många som möjligt. Och då behövs det pengar.

Vilken tid siktar du på, tror du att du klarar dig hela vägen till Mora utan att hamna bakom repen?
Målet är att klara sig till Mora utan att hamna bakom repen men det vore ju kul om man klarade det lite bättre än reptiden. Men i dagsläget är det alldeles för tidigt att uttala sig om tider när jag inte laborerat vilken fästvalla/stighud som funkar bäst för en sådan här skida som inte har ett spann som traditionella längdskidor. Jag har ett par idéer som jag tror kan fungera hyfsat.

Så, vilken setup kommer du att köra med?
Det blir ett par Head Kore 105 monterade med Kingpin 13-bindning och Salomon MTN Lab-pjäxor.

Har du kört Vasaloppet förut?
För åtta år sedan, och det gick riktigt bra. Det det var väl en upplevelse i sig men kände att det räckte med en gång. Men så fick jag den här idén och den här gången blir det nog en upplevelse utöver det vanliga. Känner mig ännu mer taggad den här gången.

Vilken är din skidbakgrund? Alltså alpint. Har du gått mycket på topptur förut?
Jag har åkt skidor sen jag var sex år och alltid åkt friåkning och helst utanför pisten om möjlighet ges. Att köra slalom i klubb, åka mellan portar eller i parken har aldrig intresserat mig. För några år sedan bytte jag skidor till ett par Rossignol Soul 7 och då blev jag som frälst på nytt och förra vintern investerade jag i stighudar och gåbindning som jag fick testa ordentligt i Disentis i Schweiz.

Det var verkligen min grej att få jobba för fantastiska åk. Finner även otroligt mycket glädje i små mikroäventyr i näromgivningen där bergen är väldigt små men när det är det rätt snöförhållanden och man hittar ett annorlunda ställe där ingen annan åkt tidigare så kan det vara minst lika kul som annan skidåkning. Tyvärr så är det oftast för lite snö i skogarna i närområdet nuförtiden så mina skidor brukar bli väldigt repiga efter en säsong.

Hur följer vi din resa?
På Instagram @vasaloppetmotcancer

Det här är ju grymt. Hur stödjer man bäst Cancerfonden?
Det är pengar som gäller för att forskningen ska kunna besegra denna hemska sjukdom, att bara lajka på sociala medier hjälper inte forskningen. Jag är medveten om att alla inte har råd att skänka en slant i dagens samhälle men dom allra flesta har råd att ge ett bidrag. Så nu hoppas jag att alla skidälskande privatpersoner och företag i hela landet ger ett bidrag. Inget bidrag är för litet eller stort.

Länk till min sida på cancerfonden där man kan skänka sitt bidrag: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/vasaloppet-med-offpistskidor

Det här uppdraget är ju naturligtvis så härligt korkat och imponerande att vi bara kan lyfta på mössan och önska dig lycka till!
Tack! Vi kanske syns i längdspåret eller uppe på berget!

Följ Mattias Vesterlund på Instagram
Stöd Vasaloppet med offpistskidor hos Cancerfonden

Toppturskungens 10 bästa tips


Text: Tobias Liljeroth • 2017-11-02
SkidorterHeadMarkerSalomonTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top