Niekhu Mountain Villa

Skidorter

Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat

Niehku Mountain Villa har precis slagit upp sina portar och presenterar en annorlunda hotellupplevelse med unik arkitektur, kulinarisk magi och såklart skidåkning i världsklass.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-03-26 Uppdaterad 2018-03-26
Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat

Om man ska bygga nytt är det lika bra att sikta så högt det bara går. Nu är Niehku Mountain Villa tillslut färdigställt och redo att slå upp portarna som ett av skidvärldens mest unika hotell, alla kategorier.

Hotellet har byggts vid och runt ruinerna av de gamla lokstallarna i Riksgränsen – som inte varit i bruk sedan 1923 – strax nedanför det klassiska åket Norgesvängen. Den gamla muren skär rakt igenom hotellet och skapar en unik mix av gammalt och nytt, vilket passar perfekt ihop med ortens historia med Malmbanan och dess rika skidtradition som spänner från Olle Rimfors dagar till dagens moderna friåkning och Gränsens fantastiska möjligheter till heliskiing och toppturer.

Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat
Niehku Mountain Villa har precis fått välkomna sina första gäster. Foto: Lars Thulin
Precis på gränsen mellan Sverige och Norge passerar den legendariska malmbanan, tågsträckan mellan Kiruna och Narvik som i över hundra år trafikerades av tåg lastade med järnmalm. Niehku Mountain Villa är byggt på platsen för ruinerna som finns kvar efter malmbanans lokstall som var i drift i början av 1900-talet. Lokstallets gamla halvcirkelformade mur löper genom delar av den nya byggnaden, ett spännande arkitektoniskt inslag och en viktig del av platsens historia. Både interiör och exteriör har inspirerats av det gamla lokstallet såväl som naturens material och färger. Nordsamernas kultur och tradition har också en given plats i Niehku Mountain Villa, vilket även återspeglas i namnet Niehku, som är nordsamiskans ord för dröm.

Under sommar och höst erbjuder Niehku Mountain Villa närhet till ordliga naturupplevelser med bland annat vandring, terränglöpning, cykling, klättring, fiske och jakt.

Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat
”Strumpan” ser till att mat, dryck och boende håller samma höga klass som skidåkningen och naturupplevelserna.

Niehku betyder dröm på nordsamiska och Niehku Mountain Villa är verkligen en dröm som går i uppfyllelse för oss, två barndomskompisar som växt upp i närområdet. Vi har rest jorden runt men det fantastiska fjällandskapet runt Riksgränsen är unikt och har fört oss tillbaka till våra rötter. Vi ser framemot att få dela våra drömmar genom exklusiva upplevelser med Niehku Mountain Villa, både i naturen och i den vackra interiören,” säger grundarna Jossi Lindblom and Patrik ”Strumpan” Strömsten.

Bakom hotellet står bland andra de två Riksgränsenrävarna Jossi Lindblom, UIAGM- bergsguide deluxe, samt Patrik ”Strumpan” Strömsten – krögare, sommelier och topptursentusiast.

Förutom den iögonfallande arkitekturen kommer Niehku att erbjuda heliskiing och toppturer med hjälp av Jossis otvivelaktiga kompetens och lokalkännedom i området, samt förstås mat och dryck från en bit ovanför den översta hyllan – serverat under ledning av den oefterhärmlige Strumpan, något som vi vet kommer vara värt resan bara det.

Nya lyxhotellet i Riksgränsen har öppnat
Ett av dubbelrummen på hotellet. Foto: Lars Thulin

Fakta: Niehku Mountain Villa

– Skid- och naturlodge med högsta komfort i Riksgränsen
– 14 rum (12 twinrum och två sviter)
– Toppturer och helikopterskidåkning från mars till maj med internationellt certifierade bergsguider
– Vandring, terränglöpning, cykling, klättring, fiske, jakt eller bara njuta av den vackra naturen från juli till oktober
– Grundat av den internationellt certifierade bergsguiden Jossi Lindblom och prisbelönte sommeliern Patrik Strömsten.
– Köket karaktäriseras av naturens skafferi, lokala producenter och årstidernas växlingar med tonvikt på vilt och fisk från fjäll, skog och sjö och närheten till Atlanten.
– I vinkällaren finns ett stort urval av viner, noga framplockat av prisbelönte sommeliern Patrik ”Strumpan” Strömsten, delägare och ansvarig för hotelldriften, vars passion för vin är lika stor som skidåkning och naturen
– Bastu och relaxavdelning
– Mindre än två timmars tågresa från Kiruna

Drömhotell planeras i Riksgränsen – erbjuder heli-skiing


Herrklassen på NM i Riksgränsen snart full


Vårens höjdpunkt: Ride the Cow i Hemavan


Text: Tobias Liljeroth • 2018-03-26
SkidorterHotellRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen