Översta bilden: Webbkamera på Courchevel Signal. Undre bilden: Webbkamera Menuires, Stade de slalom

Alperna

Flera skidorter skjuter på säsongsöppning

Flera skidanläggningar i franska Alperna meddelar att de tvingas senarelägga sina säsongsöppningar på grund av snöbrist.

Text: • 2014-12-03 Uppdaterad 2014-12-03

Den tidiga snön som föll över Alperna i november har mestadels smält bort på grund av stigande temperaturer. Den franska skidorten Courchevel, hade till exempel planerat att öppna nu på lördag men har istället tvingats flytta fram premiäröppningen till 13 december.
“Snön har smält till tö och det är inte tillräckligt kallt för att göra konstsnö”, säger en liftvakt till franska nyhetsbyrån AFP.

Den närliggande skidorten Meribel har också skjutit på starten en vecka och ska nu också öppna den 13 december, förutsatt att det finns snö.

Flera skidorter skjuter på säsongsöppning
Övre bilden: Webbkamera över Saulire ca 2 700 m.ö.h. Courcheve. Undre bilden: Meribel-Mottaret – Front de Neige 1 750 m.ö.h.

Montgenevre som ligger längre söderut vid Italiens gräns, hade planerat att öppna i slutet av november men nu har säsongsstart skjutits upp på obestämd tid.
“Vi öppnade helgen den 22 november men sedan kom regn- och töväder som förstörde snön längst ner i backarna”, säger en pressinformatör för Montgenevre skidort till AFP.

Enligt den nationella vädertjänsten i Frankrike, finns det väldigt lite snö under 2 000 meter, för den här tiden på året och på vissa ställen finns ingen alls, men snöfall väntas i slutet av den här veckan.

Under morgondagen tas beslut om herrarnas och damernas världscupstävlingar i slalom och storslalom ska flyttas från Val d’Isere och Courcheve till Åre över luciahelgen eller inte.

I Alperna är det just nu bara glaciärerna och de högt belägna orterna såsom Val Thorens, Verbier, Cervinia-Zermatt och Obergurgl som har öppnat.

Problem med snöbrist har även sydvästra Pyrenéerna där flera skidorter också överväger att skjuta upp sina säsongsöppningar, enligt Jean Canal, chef för den lokala turistbyrån.

Läs även: Åre kan få världscupstävlingar över lucia
Läs även: Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget
Läs även: Världens bästa skidort framröstad

Text: • 2014-12-03
AlpernaFrankrike

Copyright © 2023 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top