Reine Barkered smugglar med sig en rejäl dos puder. Foto: Martin Söderqvist

Österrike

Ischgl levererar perfektion både på berget och i byn

Österrikiska Ischgl bjuder upp till dans, smuggelturer och lössnöåkning. allt perfekt paketerat och bekvämt levererat.

Text: Martin Söderqvist • 2021-08-30 Uppdaterad 2021-09-02

Den starka vinden piskar upp bitande kall snö i ansiktet på de två männen som kämpar sig fram på enkla träskidor i den karga bergsmiljön. Två hukande skuggfigurer som rör sig i den tjocka, vita dimman, bärandes på varsin till synes välfylld ryggsäck i grovt tyg och läder. Ett felsteg eller eventuellt snöras på den branta bergssidan skulle förmodligen leda till en säker död för dem bägge två. De kan knappt se sina egna skidspetsar framför sig i den yrande snön, men trots riskerna med deras strapats verkar de fast beslutna att ta sig igenom bergspasset.

Männens ryggsäckar är sprängfyllda med tobak, socker, kaffe, smör och ost – varor det är extrem brist på i Österrike efter andra världskriget. Varor man tjänar bra med pengar på att sälja till högstbjudande hemma i byn. Om man klarar sig över bergsmassivet med livet i behåll vill säga, och utan att bli tagen av tulltjänstemännen som i så fall skulle konfiskera dyrbarheterna.

De två männen hade lämnat den lilla schweiziska byn Samnaun på skidor under förmiddagen, och i riktning mot Ischgl i Österrike blivit ordentligt överraskade av en inkommande snöstorm. Att vädret kunde ändra sig snabbt i bergen var ingen nyhet, men himlen hade faktiskt varit nära molnfri då solen gick upp. Klarade de sig bara igenom stormen skulle deras vedermödor snart betala sig rikligt.

Reine Barkered visar belagen på väg ner mot en sopplunch på Idalp Panorama. Foto: Martin Söderqvist
Ischgl by night, snyggt och väldekorerat från topp till tå. Foto: Martin Söderqvist
Tyrolens berg har aldrig hindrat folk från att smuggla diverse stöldgods. Foto: Martin Söderqvist

Ovanstående berättelse är såklart fiktion, men beskriver något som var vanligt under den här tiden; smuggling av bristvaror mellan det välmående Samnaun i Schweiz och det av kriget drabbade Österrikiska Ischgl. Smugglingen blev sedermera en av grundpelarna i den numera ytterst framgångsrika skidortens ekonomi. Den första skidliften som byggdes i Ischgl sägs till och med ha finansierats med pengar från den olagliga affärsverksamheten.

Idag är Ischgl en av världens mest moderna skidorter, vida beryktad för dess vilda partyliv i kombination med friktionsfri skidåkning i ett bekvämt liftsystem. Prisnivån på exempelvis boende påminner om den på andra sidan gränsen i Schweiz, men service och kvalitet är på en helt annan nivå än i många konkurrerande skidorter. Pisterna är alltid preparerade i tid, liftarna går som ett schweiziskt urverk, backrestaurangerna håller hög klass till en rimlig peng – det finns i princip inga störningsmoment i den perfekta vintersemesterorten. 

Pisterna är alltid preparerade i tid, liftarna går som ett schweiziskt urverk, backrestaurangerna håller hög klass till en rimlig peng – det finns i princip inga störningsmoment i den perfekta vintersemesterorten.


Ischgl är lite som ett österrikiskt Mallorca, ett all inclusive paradis bebyggt med det ena hotellet mer grandiost än det andra. En skidort där big business tagit över skidåkningens själ och de timrade afterski-stugorna gör parodi på sig själva i skuggan av modern minimalistisk lyxarkitektur. Affischer skriker ut budskap om table dance och diverse dekadens i ansiktet på sina besökare som om #metoo aldrig hade hänt. Afterskiklassiker som Anton aus Tirol och Wir wollen die Eisbären sehen spelas dock fortfarande på högsta volym och ölen flödar likt vatten på ställen som Kuhstall, Hexenküche och Schatzis. Vill du festa natten lång och därefter bli servad allsköns bekvämligheter, från rulltrappor som tar dig till liften genom en sprängd tunnel under byn, till 10-stolsliftar med konstant stolsvärme, är Ischgl den ultimata skidorten. Dessutom har Ischgl gjort sig ett namn genom att anordna stora konserter uppe på berget Idalp med världsartister som Pink, Robbie Williams och Sting, bland många andra.

Ischgl är helt enkelt en underhållningsmaskin, utvecklad för att tillmötesgå den moderna skidturistens alla önskemål.

Mörkblå himmel, puderexplosion och the Mayor of Stomptown på hemligt uppdrag. Foto: Martin Söderqvist
I Kuhstalls gamla katakomber går det vilt till varje kväll. Foto: Martin Söderqvist
I Samnaun funderar reportageteamet på vilken Rolexklocka som ska smugglas över gränsen den här gången. Foto: Martin Söderqvist

Nog om andra världskrigets matbrist, modern arkitektur och popkonserter. Eftersom det är Åka Skidor du läser och Ischgl är en av Österrikes mest kända skidorter ska det självklart handla om skidåkning. Det idag välutbyggda liftsystemet i Ischgl har vuxit från en enstaka lift som konstruerades och finansierades med svarta smuggelpengar 1952, till hela 45 liftar och 239 kilometer välpreparerad pist 2019.Numera är Ischgl sammanlänkat med dess schweiziska grannby Samnaun via pist och liftar. Samnaun åtnjuter status som skattefri zon, men med schweizernivå på priserna och rådande växelkurs är det ytterst tveksamt om det lönar sig att smuggla produkter över gränsen till Österrike. Dessutom sägs det att den österrikiska tullen beslagtagit både en och två Rolexklockor som råkat komma över på »fel« sida gränsen tillsammans med skidturister som varit på shoppingstråk i Samnaun.

Det mycket väl utbyggda liftsystemet i Ischgl har sina för- och nackdelar. En fördel är att stora delar av den lockande terrängen utanför pisterna går att nå direkt från toppen av liftarna med ett enkelt skråspår. Ytterligare en är att liftarna är moderna och extremt effektiva när det gäller att transportera puderhungriga skidåkare upp på berget. Nackdelarna är de samma: terrängen som syns är den man åker på, och vi är många åkare som tävlar om ospårad lössnö efter ett snöfall. Trots det hittar vi konstant bergssidor där det vita guldet är orört, och vi är inte sena att ta för oss av den lätta januarisnön i Ischgl.

Den vana världstouråkaren och tillika Duvedssonen Reine Barkered är långt ifrån besviken på terrängen i Ischgl. Han hittar flera korta linjer som lämpar sig väl på bild, och vi kan se att det finns potential till större åk som borde vara åkbara när väl snön lagt sig djupare på sluttningarna.De spetsiga bergen runt Ischgl kastar sina blå skuggor över den snötäckta skidorten och ger en perfekt inramning till våra actionbilder. Det blir mycket åkning i Ischgl, både i och utanför pisten. Varje morgon är pisterna preparerade till perfektion, och inbjuder till lekfulla carvingsvängar. Det är riktigt roligt att ligga på skär i full fart när underlaget är så bra. Ett lagom tjockt lager natursnö, pistat till finaste manchester ovanpå ett hårdare lager konstsnö, kan det bli bättre?

Stora berg kräver stora svängar enligt Reine Barkered. Foto: Martin Söderqvist
Det är väldigt långt till Japan härifrån… Foto: Martin Söderqvist

Trots det stora liftsystemet och mängden pistade backar känns åkningen i Ischgl efter ett tag en aning begränsad. Har vi missat något? När vi åkt alla synliga bowlar och puderfält börjar vi faktiskt bli en aning rastlösa.

Åket till Samnaun är en slingrande pist som är intressant med tanke på att man åker från ett land till ett annat, men i våra ögon är det mest en lång transportsträcka. Därefter är det klassisk längdstil som gäller för att komma till den massiva tvåvåningskabinen man tar tillbaka till Alp Trida i Österrike.  Med andan i halsen imponeras vi av ingenjörskonsten som krävs för att bygga en kabinlift av ovanstående kaliber. Men att åka i smugglarnas skidspår är trots det historiska perspektivet ganska ospännande. Turistbyrån i Ischgl framhäver något de döpt till »Smugglers Circuit« som ett häftigt upplägg. Vi hänvisar till avsnittet om »big business«.

Eftersom vår tid och lokalkännedom i Ischgl är ytterst begränsad, och med tanke på att snötäcket tidigt på säsongen inte är det tjockaste och mest stabila, avstår vi från att leta upp okända, långa åk den här gången. Men vi vet att de finns därute, väntandes på vår återkomst. Tills dess nöjer vi oss med att åka fort i pisterna, äta god mat på Pardorama och Idalp, samt åtnjuta den klassiska österrikiska afterskin på Kuhstall mitt i byn, skrålandes »Wir wollen die Eisbären sehen« tillsammans med en busslast tyska ungdomar.

Energipåfyllning i Samnaun innan smugglarrundan fortsätter. Foto: Martin Söderqvist
Ytor, ytor och åter ytor. Foto: Martin Söderqvist

Ischgl | Österrike

Ischgl är en av Alpernas mest moderna skidorter. Liftsystem, pistkvalitet och nöjesutbud håller en extremt hög klass. För dig som tröttnat på obekväma sängar och sönderstekta wienerschnitzlar är Ischgl det självklara valet. Ortens välsmorda maskineri bäddar nämligen för en fenomenal, om än något förutsägbar, vinterupplevelse vad gäller allt från skidåkning till mat och boende.

Restauranger

Pardorama Hütte Toppmodern fine dining restaurang uppe på berget.
Idalp Panorama Bra storkök för hungriga turistmagar.
Hotel Arnika Familjeägt hotell med ett fantastiskt kök. I övrigt är hotellet fräscht, prisvärt och ligger lagom nära liften och tillräckligt långt borta från byns högljudda afterskiställen för att du ska trivas. hotelarnika.at
Paznauner Thaya Rustikt, mysigt och med fantastisk mat lagad på lokala råvaror.

Boende

Ischgl är en lyxig skidort, det är inte billigt att bo i byn. De fyra- och femstjärniga hotellen avlöser varandra längs huvudgatan, men det finns även en mängd mindre pensionat som också de håller hög klass, och till en billigare peng. För den som verkligen vill slå på stort finns det överluxuösa Ischgl Schlosshotel som inte ens skriver ut rumspriserna på den egna sajten. Men det är femstjärnor superior som gäller, så då får det kosta. Se mer på schlosshotel-ischgl.com

Nöje

I eurodekadensens huvudstad finns såklart ett brett utbud av det mesta vad gäller kvällsnöjen.
Kuhstall Klassisk afterski. Ja, Anton Aus Tirol spelas fortfarande femton år efter att vi tröttnade på den.
Champagnerhütte Du vill dricka champagne och umgås i den lite lyxigare skolan, då har du hittat rätt ställe.

Info

ischgl.com


Text: Martin Söderqvist • 2021-08-30
ÖsterrikeIschglÖsterrikeResguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top