Bruno Compagnet på Aiguille du Midi. Foto: Mattias Fredriksson

Frankrike

Världens bästa skidåkning: Chamonix

Chamonix är bergsstaden med allt en skidåkare kan tänka sig och knappt vågat drömma om.

Text: Mårten Nilson • 2018-08-28 Uppdaterad 2022-02-08

Mödan och svetten som ibland krävs för att ta sig runt mellan skidområdena betalar sig flera gånger om. För visst, det är inte bara en gång jag förbannat att jag inte kommit med ännu en knökfull skidbuss. Det går inte att hymla med. Ibland undrar jag varför jag ens åker tillbaka. Men varje gång jag gör det ler jag när jag konstaterar varför. Det hela är egentligen väldigt enkelt.

Vart annars i världen finns lättillgängliga 2 800 fallhöjdsmeter i högalpin terräng? Rakt från liften?

Och som om det inte vore nog är dalen uppdelad på fem olika skidområden, alla med sina alldeles unika utmaningar och storslagna åk, men framför allt, alla med sina positiva egenskaper vid olika väderförutsättningar. Chansen är stor att du har någonstans att styra skidspetsarna oavsett vad väderprognosen spår.

Chamonix by night.

Precis snöat och sugen på puder, stora åk och skog? Stick till Grand Montets. Skråa ut i Lavancher-bowlen och stå på tills dina lårmuskler börjar fundera på att sjukskriva sig själva, samtidigt som flinet i ditt ansikte bara vill ha ett faceshot till. Bara ett till. Ett till! Släpp på ner i Drömskogen. Kryssa och studsa mellan träden. Men se till så du inte missar traversen till den lilla sittliften. Och ha koll på vad som väntar bakom de rullande krönen. Om benen pallar, tävla med polarna i Home run hela vägen ner till parkeringen.

Är du trött på skidbussar och har hyrt in dig något så när mitt i byn? Käka en croissant, sula i dej en kopp kaffe, upp med skidorna på axeln och lalla upp till Brevent. Skråa ut i puderfältet från Cornu-liften eller ta en tidig morgon och riv av Hotellface:et innan solen kommer dit.

Känner du dig stursk nog? Lite brantare svängar kanske? Är du kvar uppe i Brevent? Perfekt! Börja med Couloir Bellin och rör dig sedan vidare mot Ensa. Ett namn varje skidåkare borde ha i sin svarta bok. Kändes det okej? Dåså. Boka en morgonkabin och gå och lägg dig i tid. Ät gröt till frukost, kasta ner selen och repen i ryggsäcken, ta med dig någon som hittar och ta dig bort till den allvarliga damen mitt i byn. Hon som står där och trevar efter himlen.

Förbudsskyltar stoppade inte Scot Schmidt och Glen Plake under inspelningen av The Blizzard of Aahhh’s 1988 och det stoppar inte folk nuförtiden. Foto: Bruce Benedict

Väl uppe på Aiguille du Midi tycker jag att du kanske ska ignorera nordsidan. Känner du dig osäker går det bra att slänga upp både stavar och skidor på ryggsäcken. ”Arreten” ut från liften kan vara både hal, trafikstockad och smal. Knip tag i ett rep och se var du sätter fötterna. Har du tänkt ramla, ramla helst åt höger. Har du ångrat dig och vill glida lite i solskenet och titta på mäktig natur? Kör Vallée Blanche, men förbered dig på jobbiga trappor upp till tåget som tar dig tillbaka. Lite mer lutning men ner till samma trappor och tåg? Grand Envers blir svaret.

Klockan är gå! Och selen är på? Varför inte testa Couloir Cosmiques eller Glacier Rond? Två storslagna åk med lika delar fantastisk fallhöjd som utsikt. Lagom branta och lagom exponerade, för att vara Chamonix… Är du där senare på säsongen, var beredd på en lång harakiri-travers tillbaka till mittstationen. Finns det snö? Fortsätt för guds skull hela vägen ner till Mount Blanc-tunneln.

I Chamonix finns alltid någon som är värre. Och tur är väl det.


Kändes det lite för läskigt på vägen upp? Inga problem. Hoppa av vid mitt stationen och skråa ut på Plan d’Aiguille. Följ rytmen ner tills skogen och pucklarna tar vid. Nej, oroa dig inte. Det är värt det. Och nej, jag tänker inte berätta hur du kommer till, ”Snake run”, genvägen förbi det värsta. Då blir Chamoniarderna så sura.

Kommer du ner och krafter finns kvar? Gå till Moö, beställ en öl och klappa dig på axeln. Du har precis klarat av en dag i en av världens rivigaste skidorter. Ignorera det faktum att det står ett gäng herrar och damer i baren som är sju resor saltare än du själv. I Chamonix finns alltid någon som är värre. Och tur är väl det.

Chamonix | Frankrike

Bo Hôtel Grands Montets
Ät Munchies
Drick Moö
Åk Grand Envers på Aiguille du Midi


Text: Mårten Nilson • 2018-08-28
FrankrikeVärldens Bästa SkidåkningChamonixFrankrikeVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen