Foto: Joakim Agartson

Frankrike

Tignes: den franska klassikern som har allt

Vi har hälsat på klassiska Tignes. Oavsett om du gillar att hänga i pisten eller jaga friheten ute i terrängen finns det något för alla.

Text: Åka Skidor • 2020-10-10 Uppdaterad 2022-01-27

För dig som vill ha mycket och varierande skidåkning, all tänkbar service, fantastiska croissanter och liftpersonal som bryter så där härligt på franska – testa Tignes. I kontrast mot orter som funnits långt innan skidåkarna kom på plats med sina liftar och färgglada kläder så är inte Tignes en pittoresk alpby. Men att en skidort har byggts just för att åka skidor har sina klara fördelar. Du har alltid nära till en lift och systemet är utnyttjat optimalt för åkningen. All service från mataffär till skidhyra, guider och turistinfo, afterski, restauranger och nattliv finns nära tillhands. Det är enkelt att vara skidåkare i en ort som är byggd för skidåkning.

Skidorten består egentligen av fem byar där tre av dem är byggda för skidåkningens skull, men längre ner i dalen hittar du äldre och mysigare Les Boisses och Brevières. Den sistnämnda är även känd som tresekundersbyn. Det sägs att det är tiden det tar för byn att försvinna om dammen ovanför skulle brista.

Tignes: den franska klassikern som har allt
Foto: Joakim Agartson

Tignes Le Lac känns fräscht och modernt, välgenomtänkt och perfekt för skidsugna. Byn har renoverats på senare tid och känslan av betongförort som kan upplevas på vissa moderna franska skidorter är borta. Le Lac är snygg och funktionell. Från Langley Hotel Tignes 2100 (siffran syftar på höjden över havet) hade vi en enkel promenad till liften och ski in på eftermiddagen.

Från liften upptäcker vi snart vad åkningen i Tignes handlar om. I en 360 graders panorama ser du öppna ytor och rolig terräng. Vi pekar på möjliga åk åt alla håll och det enda lyxproblemet är att komma överens om var vi ska åka. Vi bestämmer oss för att starta i Col du Palet där vi både har tillgång till fina pister, öppen terräng och en park.

Tignes: den franska klassikern som har allt
Foto: Joakim Agartson

Efter vi värmt upp med några åk i en fin röd pist hittar vi en naturlig halfpipe i en ravin som är en gigantisk sandlåda för vuxna, där du kan välja att utnyttja de naturliga formationer för lek och hopp eller lägga sköna svängar i snön som samlas i botten. Det blir flera rundor i ravinen och sedan kommer vi på att vi bara måste åka igenom Nålsögat, en klippformation som det påstås att James Bond åker igenom i filmen A view to a kill med Roger Moore i huvudrollen. Många år har gått sedan 1985 då 007 skulle ha åkt igenom ögat. Vi upptäcker att man får klättra upp till kanten, gå igenom, klättra ner en liten bit och sen åka. Sanningshalten i myten om James Bond är tveksam, men klippan är värd ett besök. Från Nålsögat får du riktigt fin åkning oavsett om du väljer att ta dig till pisten eller köra en offpistvända.

Ett annat fint åk kan du reka från hotellets fönster och är ett face som går under namnet Fingers. Namnet kommer du att förstå när du besöker Tignes. En relativt brant bergssida som bjuder på mycket åkning i varierande svårighetsgrad. Fingers når du enkelt från liften och du avslutar alla åk vid starten av liften, kan knappast bli bättre.

Tignes: den franska klassikern som har allt
Foto: Joakim Agartson

I Tignes kan du lätt hitta fina pärlor. Branta rännor, snabba pister, hopp och dropp. Vi hann inte att testa allt och om det finns en nackdel med en skidåkaranpassad ort som Tignes är det att dagarna inte räcker till. Så mycket åkning och så lite tid, oavsett om du stannar en vecka eller en säsong. Med så mycket bra åkning är det inte konstigt att Tignes har blivit en sådan klassiskt fransk skidort. Livet leker på 2100 meter över havet. C’est la vie!

Tignes: den franska klassikern som har allt
Foto: Joakim Agartson

Tignes, Frankrike

Sköna åk

Grande Motte, Descente. Svart, en bred pist där du kan ta ut carvingsvängarna, brant och kräver starka lår. Härifrån hittar du riktigt bra offpiståkning också.
Grattalu. NHer till Val Claret, blå/röd pist med gott om plats att svänga, varierande och fin.
Palafour. Säsongarnas favoritpist. Även mycket fin offpiståkning i lekfull terräng.
Fingers. Gillar du smala och branta rännor ska du köra här, alla som har balkong åt söder på hotellet Tignes 2100 kommer att se dig åka.

Resa hit

Flyg till Genève, därefter cirka 2,5 timme transfer. Langley, Northlander och Clubmed är några aktörer som arrangerar färdiga paketresor till Tignes.

Skidsystemet 

Tignes är en del av skidområdet Espace Killy. Här finns över 300 km pist, 90 liftar och 154 pister i ett skidsystem som passar åkare på alla nivåer. Skidsystemet är gemensamt med grannorten Val d’Isère, du kan åka skidor nonstop från frukost till afterski.


Text: Åka Skidor • 2020-10-10
Frankrikeespace killyFrankrikeTignes

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen