David Kantermo i Tabucskogen. Foto: Christoffer Sjöström

Frankrike

Världens bästa skidåkning: Serre Chevalier

Serre Chevalier är den franska pärlan som skryter med sitt antal soldagar per år, men som framförallt är känd för sin fantastiska skogsåkning.

Text: Tobias Ivarsson • 2021-11-09 Uppdaterad 2022-11-23

Det kanske känns lite uttjatat vid det här laget. Men det tål att nämnas en gång till. Serre Chevalier är mest känt för sina soliga backar och sin fantastiska skogsskidåkning i gles lärkskog. Det är ett av de mest solsäkra områdena i hela alperna med runt 300 soldagar per år. Här finner du 113 pister spridda över 250 kilometer, 66 liftar och oändliga möjligheter till offpist. Skidområdet kallas ”Le Grand Serre Che” och består av 13 ursprungliga byar som vuxit ihop till fyra lite större. Där Briancon är ett världsarv, tack vare Ludvig XIV:s favoritarkitekt Vauban, och en av Europas högst belägna städer. Den mest centrala orten heter Villeneuve och det är härifrån som den mesta skidåkningen utgår ifrån.

Serre Chevalier en av mina favoritplatser och en av Frankrikes äldsta skidorter. Men de moderna byggnaderna i huvudorten kan vara avskräckande. Går du istället in i de ursprungliga byarna hittar man en genuin atmosfär – ett slags Provence i snön, med små familjeägda hotell och restauranger i gamla stenbyggnader. När man besöker Serre Chevalier blir man sällan besviken. Skidorten har nått för alla. Från äldre släpliftar till moderna gondoler. Pisterna rör sig över hela spektrumet med mängder av svarta, röda, blå och gröna nedfarter som korsar varandra och gör det lätt att ta sig ner. För att inte tala om den närmast obegränsade och härliga lättillgängliga offpiståkningen.

Världens bästa skidåkning: Serre Chevalier
Frejusliften. Foto: Christoffer Sjöström

Skidåkningen sker på mellan 1 200 och 2 760 meter över havet. När snön kommer som en smocka och faller på allvar är Serre Chevalier oslagbart. De flesta skidåkare som varit här kan skriva under på det. Solen är snabbt tillbaka medan den ospårade snön kan ligga i dagar och inte som i Chamonix som blir uppåkt på bara ett par timmar. Det är lärkträden, ”les melèzes”, som ger orten dess rykte om snökvalitet. Lärkträden tappar sina barr och  håller undervegetationen borta samt skuggar snön som förblir torr och kall. Nästan vem som helst kan manövrera sina skidor mellan de glest växande träden.

Alla fyra byarna har tillgång till skidåkningen med gondol, kabinbana eller snabba stolliftar. Briançon har en gondol från botten av byn där ditt hotell kan vara bredvid den, eller inte. I Chantemerle ligger den gamla byn ganska nära liftarna. Villeneuve har en hel del hotell nära liftarna. Men den gamla byn som ligger över dalen är min personliga favorit där man finner kombinationen karaktär med bekvämlighet, byn Le Bez, som ligger mellan två gondoler.

Världens bästa skidåkning: Serre Chevalier
”Jag fick så hääär många faceshots.” Foto: Christoffer Sjöström

Favoritåkningen hittar du utanför pisterna där Tabucskogen är den solklara favoriten. Här finns den bästa offpiståkningen i Serre Chevalier, gles lärkskog med lutning som en röd pist, på några ställen svart. Från byn åker du först Bachas-liften och sedan Cibouit. Väl uppe skråar du ut på det öppna fältet i västlig riktning, se upp med lavin-risken. När du kommer fram till skogen är det bara att välja spår. Vänta med att åka ner på andra sidan kammen, mot bäckravinen finns det flera farliga lavingator. På slutet av åket, innan du kommer fram till den svarta Tabucpisten går det däremot att åka ner mot bäckravinen på ett säkert sätt. Följ transporten tillbaka till liften.

En annan favorit är Yret-liften. Den är översta liften i Monêtier och terrängen under liften bjuder på brant åkning ovan trädgränsen. Det går att åka nästan var som helst i grytan ner mot Bachas. Men det uppenbara läget gör att det snön blir uppåkt.

Aigullette bjuder också på legendariskt fin lärkskog nära liften. Här är det perfekta stället att lära sig att åka i skogen. Det spelar ingen roll var du åker, överallt är det glest mellan träden och moderat lutning. Dessutom effektiv fyrstolslift. Här finns den bästa åkningen i den centrala delen av liftsystemet.


Serre Chevalier | Frankrike

Ät

Le Peyra-Juana

Drick

La Vielle Ferme

Bo

Maison Du Bez

Åk

Tabucskogen i Monetier

Info

serre-chevalier.com


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Tobias Ivarsson • 2021-11-09
FrankrikeVärldens Bästa SkidåkningFrankrikeSerre ChevalierSkogsåkningVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen