Stefano Sciuto njuter av de stora, vidöppna snöfälten i Val d’Isère. Foto: Martin Söderqvist

Frankrike

Åka Skidor Resguide: Val d’Isère

Åka Skidor guidar dig till den legendariska franska skidmetropolen Val-d'Isère, som visar att storleken fortfarande har betydelse.

Text: Martin Söderqvist • 2022-04-05 Uppdaterad 2022-04-07

Februarikylan biter oss i kinderna där vi skråar ut på ett gigantiskt snöfält, ovanför de otaliga, skogsbeklädda branterna på Les Coves. Det är närmare minus 25 grader och frostkristallerna glittrar förrädiskt på de orörda sluttningarna. Ovanför oss tornar spetsiga klippor upp sig mot en mörkblå himmel. 

De glesa träden i Les Coves fungerar perfekt som storslalomportar. Foto: Martin Söderqvist

Trots sin närhet till pisterna är Les Coves och La Spatule områden man helst inte ska ge sig ut i utan kunskap om snöförhållanden och terräng. Om man vill överleva. För i Val d’Isère är allt så mycket större än vi är vana vid. Sluttningarna är större, snön är djupare, klipporna ser hårdare ut och lavinerna är brutalare. Nästan varje år hör vi talas om flera hundra meter breda monsterlaviner som gått i området kring Val d’Isère och krossat det mesta i sin väg. 

Bergspanoramat i Espace Killy är något av det mäktigaste du kan uppleva i Alperna. Foto: Martin Söderqvist

Något vi förstår efter att ha sett, och skråat över konvexa snöfält större än en mindre österrikisk skidort. Lossnar snötäcket här spelar det ingen roll om du har senaste modellens airbag eller har läst lavinkunskap på universitetsnivå. Snömassorna tar tyvärr ingen hänsyn till det.

Skogsåkningen runt Les Coves är som hämtad ur en dröm. Det finns ingen anledning att överdriva snöns kvalitét eller lutningen på sluttningarna för den här artikelns skull. Kylan har konserverat pudersnön och de frostskrudade träden för närmast tankarna till landet Narnia. Vi förväntar oss nästan att Vita Häxan ska dyka upp bakom nästa krön där vi flyger fram på breda skidor i den lätta pudersnön.

Krystat raveparty på berget någon? La Folie Douce är det svartaste svarta när det gäller après ski i Frankrike. Foto: Martin Söderqvist

Vi tar oss ned till den lilla byn La Daille för en enkel lunch på en uteservering i kylan. Solstrålarna orkar inte värma upp luften nämnvärt, och vi spenderar mer tid framför restaurangens järnkamin med att tina upp våra frusna fingrar än vi sitter på uteserveringen. 

För att ta oss tillbaka upp till toppen på Rocher de Bellevarde efter lunchen är det tåget Funival eller Télécabine de la Daille som gäller. Den hundra meter långa liftkön är brutal, en nackdel med att befinna sig i en av Alpernas mest populära skidorter.

Alla vägar bär till byn. Det är lätt att ta sig tillbaka till Val d’Isère även från de mest avlägsna delarna i skidsystemet. Foto: Martin Söderqvist

Från toppen av Rocher de Bellevarde tar man sig enkelt runt i Val d’Isères stora skidsystem. Pisterna är breda och åkmöjligheterna utanför närmast oändliga. Där finns något för de flesta, från nybörjare till extrema friåkare. Flacka barnvänliga områden i högalpin miljö på Col de Fresse och Col de la Madeleine, utmanande manchesteråkning i den branta världscupsbacken till La Daille, och självklart riktigt bra offpiståkning i Le Grand Vallon. Skogsåkningen i Fornét är ofta helt formidable, ett måste för oss som gillar att använda lärkträd som slalomkäppar.

Området runt Glacier de Pissaillas är även det värt att utforska. Det nås med en enkel stighudstur från liften Montets i riktning mot 3 355 meter höga Ouille Noire. Ett annat klassiskt åk är det lättillgängliga och öppna Banane vars rullande sluttningar tar oss ned till en blå pist och vidare tillbaka till byn. 

Gigantiska åkytor i kombination med iskallt, franskt champagnepuder är ett vinnande recept. Foto: Martin Söderqvist

En stor fördel med åkningen i Val d’Isère är att man lätt kan ta sig tillbaka från även de mest avlägsna hörnen i liftsystemet. Pisterna ringlar sig ned mot byn i de olika dalgångarna, som bäckar från en glaciär till en bergssjö.

Här tar inte åkningen slut förrän du befinner dig inne i byn med skidorna fortfarande under fötterna. Något vi gillar skarpt. Du kan åka skidor från toppen av Rocher de Bellevarde på 2 827 meter över havet, ända ner till en uteservering på torget i Val d’Isère, utan att behöva gå en meter i pjäxorna. 

Moderna liftar transporterar otaliga turister från byn upp till Val d’Isères mäktiga bergsvärld. Foto: Martin Söderqvist
Stefano Sciuto tar genvägen mellan klipporna för att komma först ner till Front de Neige. Foto: Martin Söderqvist

Väl på torget hoppar du enkelt ur bindningarna, slår dig ned vid en rödrutig bordsduk på Restaurant Front de Neige och inväntar den trevliga serveringspersonalen. Du beställer ett glas rött och en saftig entrecôte, avrundar måltiden med en moelleu au chocolate och en fransk espresso. Livet som skidåkare kan knappast bli bättre.

Till skillnad från de många franska skidorter som byggts från grunden av grå betong och med enda syfte att serva turister, har Val d’Isère en spännande historia och en gammal bykärna som gett byn mycket av dess unika karaktär. De gamla husen hukar sig fortfarande runt en intakt kyrka från 1600-talet, dock numera omringade av allt från stora hotell till svindyra lyxchalets. 

För trots att man även här byggt fula komplex i betong har man lyckats behålla lite av byns originella charm, något som säkerligen har bidragit till Val d’Isères stora och bestående framgång som skidort. 

Du är i Frankrike. Att äta färskt, gott bröd är obligatoriskt. Foto: Martin Söderqvist

Området runt Col d’Iseran är ett av de mest snörika i Europa, och lavinrisken återspeglar detta faktum. Det är inte ovanligt att man tvingas stänga bilvägen till Val d’Isère och Tignes på grund av extrema snömängder. Faktum är att området ofta drabbas av riktigt stora laviner som inte sällan tar människoliv. 

Som skidåkare med enkel tillgång till högalpin och brant terräng tänker vi oftast för lite på de risker som vår sport medför. Det finns inga helt säkra bergssidor när snödjupet är fyra-fem meter. Bäst är att alltid åka med en lokal bergsguide, det näst bästa att skaffa sig ordentlig kännedom om terräng och snöförhållanden genom att prata med erfarna skidåkare eller pistörer på orten. 

Val d’Isère och Tignes är två av Alpernas absolut bästa skidorter alla kategorier, under förutsättning att man förhåller sig till ovanstående.

Ingen morgondag och så vidare.. Foto: Martin Söderqvist

Uttrycket ”att ha långtråkigt” existerar inte i Val d’Isère. Till skillnad från många av de mer eller mindre stendöda orter vi besökt på sistone har orten skidåkning i absolut världsklass samt ett galet utbud av restauranger och barer. 

Sugen på röjig afterski utomhus? Släng av dig skidorna och kasta dig in i folkmassan på Cocorico. Drick öl i stor plastmugg, rocka loss till kvällens livemusik och glöm alla morgondagens problem. Vill du ha pumpande eurotechno, dj:s och eldjonglerande spexare istället? Lätt ordnat, du hittar det i backen på det ökända La Folie Douce. 

Foto: Martin Söderqvist

Gourmétmat i rustik miljö med livemusik? Kolla in La Baraque på Val d’Isères huvudgata, du kommer inte att bli besviken. Kort och gott finns allt en semesterfirande skidåkare behöver i Val d’Isère: Bagerier, ostbutiker, hamburgerställen, nattklubbar, skidbutiker, caféer och thésalonger. Priserna är långt ifrån låga, men kvalitén på vad som erbjuds är ännu högre. 

Chloë, en ung tjej från Val d’Isères turistbyrå visar runt oss en kväll på byn. Hon har flyttat hit från Paris för att få vara i bergen där hon semestrade med familjen under sin uppväxt. Vi förstår ganska omgående att vi behöver mycket mer tid än en ynka kväll för att plöja igenom Val d’Isère’s nöjesutbud. En hel vintersäsong hade kanske varit mer lagom.


Val-d’Isère, Frankrike

Högsta åkhöjd

Cirka 3 300 meter (3 456 meter om man räknar in Tignes)

Byns höjd över havet

1 850 meter

Högsta fallhöjd

Le Grand Vallon, cirka 1 350 fallhöjdsmeter från Signal de L’iseran till Le Fornet

Pist

300 km för hela Espace Killy

Antal liftar

89 i hela Espace Killy

Bästa pist

Den röda världscupsbacken från Rocher de Bellevard till La Daille

Bergsguide

alpineexperience.com

Liftkort

63 Euro för dagskort under högsäsong. 336 Euro för 6-dagars per person. Detta är enligt ordnariepris, men sen finns också familje-, barn- och seniorrabatter som gör saker och ting lite billigare.

Resa

Tåg eller flyg Geneve och Grenoble, som båda ligger cirka 17 mil ifrån orten.

Boende

Det finns flera bostadsuthyrare längs huvudgatan i Val d’Isère som förmedlar de många privatbostäder som hyrs ut till turister under säsong. Lägenhetsboende är den vanligaste och mest prisvärda formen av semesterboende i Val d’Isère.

I hotellväg kan du välja mellan allt från mysiga bed & breakfasts som lilla Chalet Colinn, beläget en bit upp på berget mellan Val d’Isère och Tignes, till det mycket omtyckta fyrstjärniga L’Aigle des Neiges. 

Ett dubbelrum på L’Aigles des Neige mitt i Val d’Isère ligger på cirka 300 Euro per natt.

Uteställen

Cocorico Röjig utomhus-afterski med livemusik och öl i stora plastmuggar.

La Folie Douce Det ökända och dekadenta feststället mitt i backen bjuder på en show du inte glömmer i första taget.

La Baraque Rustik men modern restaurang med hög kvalitet på maten som transformeras till en nattklubb med livemusik och dj efter att köket stängt för kvällen.

Front de Neige Bra restaurang och afterski precis där pisten möter torget i Val d’Isère.

Le Petit Danois Drick öl med galna danskar och dansa pjäxdans på borden som om du var i Österrike.

Info

valdisere.ski


Text: Martin Söderqvist • 2022-04-05
FrankrikeAfterskiFrankrikeKillyLa Folie DouceLa SpatuleLes CovesMartin SöderqvistTignesVal d‘Isère

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen