Sverre Liliequist tar för sig av Tabucskogens gåvor. Foto: Christoffer Sjöström

Frankrike

Briançon – det perfekta basecampet

Slå läger i Briançon, Frankrikes högst belägna stad, och inom någon timmes bilfärd hittar du fler – både kända och okända – skidorter och fantastiska topptursområden än du kan räkna på dina fingrar.

Text: Åka Skidor • 2023-01-04 Uppdaterad 2023-01-04

Montgenèvre

På var sin sida om gränsen till Italien ligger det delade skidsystemet Montgenèvre och Claviere, i utkanten på jättesystemet Via Lattea. Den högsta åkhöjden på 2 680 meter är med franska mått inte superimponerande men den kvalitet på åkningen som ryms är desto större.

Här finns allt från glesa lärkskogar till lättåtkomliga rännor, och det mesta däremellan. Konkurrensen om snön är betydligt mindre än på mer kända orter så om det snöat kan du få en skidupplevelse som slår det mesta här. Och lunchen intas med fördel på den italienska sidan av gränsen, förstås.

Puy St Vincent

En liten (återigen med franska mått) skidort som inte ser mycket ut för världen men som döljer den gigantiska bowlen Vallon de Narreyroux som nås via en kort hajk från toppen och som har en myriad åkmöjligheter.

Abriès

Här skulle vi kunna skriva att den lilla hålan Abriès har magisk skogsåkning och att konkurrensen om lössnön på bra dagar är snudd på obefintlig. Men sådana hemligheter vill vi ju helst inte släppa på utan vidare. Så det här har du inte läst, ok?

Tabucskogen är även ett av David Kantermos favoritställen. Foto: Christoffer Sjöström

Le Monêtier-les-Bains

Ett av redaktionens absoluta favoritställen i hela skidvärlden, kanske också det ställe med den bästa liftburna skogsåkningen på planeten. Le Tabuc är inget annat än ren skidmagi i en rejält brant lärkskog med fler valmöjligheter än du kan drömma om. Och numera med en ganska effektiv tillgång från lift och få svenska bummare att slåss med snön om.

Om inte skogen är i form så har Monêtier fin storbergsåkning strax bredvid i den gigantiska grytan La Motagnole. Eller från La Cucumelle. Eller ja, det finns massor med godsaker att ta för sig av. Och då har vi inte ens nämnt offpisten på andra sidan bergsryggen borta i Villeneuve. Eller piståkningen i Chantemerle som fostrat nationalhjälten Luc Alphand.

Queyras

En timme söder om Briançon ligger topptursmeckat Queyras med en myriad av dags- och flerdagsturer.

Henrik Windstedt i Montgenèvre. Foto: Mattias Fredriksson
La Maison du Bez.

Åka Skidors stalltips

Bo på vårt favorithak La Maison du Bez i den lilla byn Le Bez i Villeneuve mitt i smeten i Serre Chevalier. Tina Isaksson och hennes familj serverar både fantastisk mat och en mysig stämning precis vid botten av berget. 

hotel-dubez.com


Briancon

Om

Briancon är beläget i Provence-Alpes-Côte d’Azur i södra Frankrike och är en del av skidområdet Serre Chevalier.

Befolkning

Runt 11 000 invånare

Höjd

1 326 meter över havet, och därmed Frankrikes högst belägna stad.

Mer info

skiresort.com


Text: Åka Skidor • 2023-01-04
FrankrikeBrianconSerre Chevalier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen