Chad Sayers leker med skuggorna precis på gränsen mellan Claviere och Montgenèvre. Foto: Mattias Fredriksson

Italien

Åka Skidor Resguide: Claviere/Montgenèvre

Åka Skidor dansar mellan franska och italienska gränsen och guidar till bästa skidupplevelsen i Claviere och Montgenèvre.

Text: John Crawford-Currie • 2022-03-30 Uppdaterad 2022-03-30

Gränsen mellan Italien och Frankrike är visserligen någorlunda tydligt markerad mellan byarna Claviere och Montgenèvre, och på ytan är orterna och dess invånare mycket olika.

Claviere är en typisk italiensk alport med pittoreska små stenhus, delikatessbutiker med fantasifulla bakverk, mystiska korvar, ångande kaffemaskiner, herrar i färgmatchade skiduniformer, damer i långa pälsar och bistra carabinieris i pyttesmå Fiat Panda 4×4. Folk är trevliga, avslappnade och välklädda.

Montgenèvre å andra sidan (bokstavligt talat) är en lika typisk fransk alport med nybyggda lägenhetskomplex i chaletstil, rondeller, genomtänkta parkeringar, nybakade baguetter och trötta souvenirbutiker. Folk är inte riktigt lika trevliga, inte riktigt lika avslappnade och definitivt inte lika välklädda. 

Montgenèvre är inte speciellt mysigt (bo i Claviere istället), men läget är i alla fall fint. Foto: Mattias Fredriksson

Liftkort finns att köpa för bägge systemen samt för hela området, Via Lattea, som då även omfattar de italienska orterna Sestriere, Sauze d’Oulx, Oulx, Sansicario, Cesana och Pragelato. Det enorma Serre Chevalier-området ligger bara en artillerisalva bort i Frankrike men kräver separat liftkort. 

Lekfull terräng i Montgenèvre. Kaj Zackrisson tackar och tar emot. Foto: Mattis Fredriksson

På Ristorante del Circolo blir man gärna sittande ett tag. Skippa lunchen här en riktigt bra puderdag… Foto: Mattias Fredriksson

De övriga italienska orterna i Via Lattea ska inte förringas. Sestriere är legendariskt i världscupsammanhang, stod värd för de alpina grenarna under OS 2006 och har två hotelltorn (Le Torri) i italiensk rationalism ritade av Fiats grundare Giovanni Agnelli på 30-talet. Men den som tröttnar på Claviere-Montgenévre ska snarare rikta blicken västerut, mot Briançon och jätteskidsystemet Serre Chevalier. Här finns utförsåkning i överflöd för alla och envar. Utmanande branter i högzon och världsberömd skogsåkning bland lärkträd i lågzon. Men här finns också turistfällorna och trängseln.

Briançons gamla stad ligger fastkilad på en bergstopp, omgärdad av gigantiska murverk och djupa vallgravar. Ett besök här uppe är närmast ett måste, dels för att låta fantasin skena iväg när man kämpar sig uppför genom portaler med tjocka ekportar och järngaller (det är inte svårt att tänka sig att livet i gamla Briançon var något kärvt emellanåt) men också för att besöka några av de restauranger som finns här. De flesta tangerar någon form av typisk fransk alp-kitch, men levererar likväl god mat och trevliga miljöer.

Chad Sayers njuter av den orörda snön. Foto: Mattias Fredriksson

För den riktigt äventyrligt lagde är det bara 50 kilometer till en av skidkulturens mest mytomspunna orter – La Grave. Ett Mecka för extremåkare, utan pister och utan begränsningar. Här finns bara en lift (plus en knapplift som ligger så högt att den inte räknas) vilken ger tillgång till över 2 800 opistade fallhöjdsmetrar och en oändlig massa glaciärsprickor, isfall, stup, raviner, klippor och lavinområden. Här åker man med full lavinutrustning, klättersele – och med guide. Drömåkningen runt det majestätiska La Meije kan snabbt förvandlas till en mardröm om man inte vet exakt vad man håller på med. Dessutom är de flesta av guiderna utmärkta personkännare och färgstarka karaktärer som kan krydda upp vilken hopplös sällskapsresa som helst. 

Soldyrkare vs skidåkare. Foto: Mattias Fredriksson

Trots de franska grannarnas vidsträckta skidområden, regnskogsblöta afterskibarer och svindlande fallhöjdsmetrar är det lättast att trivas i Claviere. Det är här man vill bo, äta och njuta. Italienarna kör fräsigare bilar, har snyggare kläder och åker barhuvat med perfekt lagda frisyrer och solglasögon stora som salladsskålar. Dessutom är restaurangerna fler och maten både godare och billigare, för att inte tala om kaffet. Det gör inget att vi tvingas smita över gränsen till Montgenèvre för att hitta bästa åkningen. Allt gammalt alpgroll är glömt och vi kan njuta av det bästa av två världar. 


Claviere, Italien

Resa

Enklast reser man till Claviere genom att flyga till Turin och ta hyrbil därifrån. Tar cirka 1,5 timmar. Eller så flyger ni till Genève och tar hyrbil därifrån. Ungefär dubbelt så långt och tar cirka 3 timmar att köra.

Skidåkning

Högsta åkhöjd

2 823 meter

Lägsta åkhöjd

1 350 meter

Fallhöjd

1 473 meter

Boende

Bes & Spa

Ett fyrstjärnigt hotell som ligger centralt i Claviere mittemot skidliftarna. Prisvärt boende med bastu, turkiskt bad och bubbelpool. hotelbes.com

Hotel Miramonti

Ligger cirka 500 meter från Col de Boeuf-liften i Claviere och är enkelt, litet och gästvänligt. miramonticlaviere.com

Anova

Anova är ett elegant hotel i Montgenèvre med inomhuspool och stor terrass med fantastisk utsikt. Bekväma rum och bra läge mitt i backen. anova-hotel.com

Äta

Ristorante Pizzeria Kilt

Det här är en lokal favorit i Claviere med trevlig personal och klassisk lysrörsbelysning i taket. Fungerar lika bra för en snabb pizza som för en trerätters med extra allt. 

Ristorante del Circolo

Perfekt belägen restaurang för såväl lunch som middag vid Clavieres golfbana. Missa inte inre baren samt sällskapsrummet på övervåningen. Enbart marängdesserten är värd en resa från Sverige. golfclubclaviere.it

Le Gavroche Herve

Låt dig inte avskräckas av de upplysta isbjörnarna i entrén. Le Gavroche Herve i Briançon är en charmig och prisvärd kvarterskrog som uppskattas av lokalbefolkningen. Ankan med honungssås är ett kulinariskt skrovmål för hungriga utförsåkare.

Barer

Happy Beer

Vid dalstationen ligger Clavieres enda afterski i klassisk bemärkelse. Hit går skidlärarna med sina elever, och det säger väl egentligen allt. Mer gemyt än pjäxdans med andra ord.

Gallo Cedrone

Erbjuder bästa barhänget i byn och lokala trubadurer dyker upp oregelbundet och oannonserat. Trots karaokeanläggningen är stämningen lugn och avslappnad.

Blue Night

Blue Night i Montgenèvre är dalens enda nattklubb i klassisk fransk stil med mystisk belysning, rökig publik och R&B på dansgolvet. Fungerar tillfredsställande om akut behov uppstår.

Info

claviere.it

montgenevre.com


Text: John Crawford-Currie • 2022-03-30
ItalienResguideBrianconClaviereFrankrikeItalienMattias FredrikssonResguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen