Foto: Montafon

Österrike

Världens bästa skidåkning: Montafon

Montafon i Österrike. Lugnt, avslappnat och med en skidåkning som kan matcha sina mer kända kollegor.

Text: Martin Söderqvist • 2021-02-16 Uppdaterad 2022-11-30

Montafon är skiddalen du ska åka till när du tröttnat på St Anton, Verbier och Chamonix. Okej, bergen är till vissa delar lite snällare, men trots det finns gott om utmaningar även för kräsna friåkare och skidfotografer. Speciellt för de, som undertecknad, är ute efter orörd snö.

Världens bästa skidåkning: Montafon
Sven Brunso hittar puder utan hets. Foto: Martin Söderqvist

De svenska säsongarna lyser med sin frånvaro, priserna på berget är minst sagt humana och standard på boende och mat är generellt hög. Precis som det ska vara i Österrike.

”Skogsåkningen är framförallt värd att nämnas, men se upp för ilskna markägare.


Världens bästa skidåkning: Montafon
Foto: Martin Söderqvist

Till Schruns tar du dig enklast med bil eller tåg, och avståndet till de bägge liftstationerna i staden är i det närmaste obefintligt. Hoch-Joch heter husberget här, och det är där du som friåkare kan hitta de brantaste åken. Hoch-Joch är även förbundet via lift med grannorterna Gaschurn och St Gallenkirch, även de med riktigt bra skidåkning. Skogsåkningen är framförallt värd att nämnas, men se upp för ilskna markägare som är ute efter ditt surt förvärvade liftkort.

Längst ut på vardera sidan av dalen ligger skidorterna Gargellen och Golm. Gargellen är ett så kallat freerideberg. Det är alltså vad liftföretagen brukar döpa de områden till som går sämre ekonomiskt och som de inte orkar pista ordentligt. Dock bjuder Gargellens baksida på ett fenomenalt backcountryåk, med en fet backflip-klippa i mitten av det grandiosa facet.

Dessutom kan du från Gargellen ta stighudarna upp över den västra kammen och därefter peka skidspetsarna i fallinjen mot Schweiz och Davos-Klosters-området.


Montafon, Österrike

Äta

Gasthof Kreuz

Drick

Ur Monti

Bo

Posthotel Taube

Åk

Gargellens baksida

Info

montafon.at


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Martin Söderqvist • 2021-02-16
ÖsterrikeVärldens Bästa SkidåkningMontafonÖsterrikeVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen