Lorraine Huber hajkar i Zürs. Foto: Mattias Fredriksson

Österrike

Världens bästa skidåkning: St Anton

St Anton är en av Alpernas mest klassiska orter. Här finns traditioner, legender och ett, evigt, gungande party. 
Och 
jäkligt bra skidåkning.

Text: Magnus Reithner • 2021-09-04 Uppdaterad 2022-12-05

St Anton, säg den skidåkare som inte hört det namnet. Alla har inte varit där, men alla har definitivt hört namnet och alla har definitivt en åsikt. Det är lite som med Zlatan som ju alla – från prostens mormor till Leffes brorsa, har en åsikt om.

Men sen stannar väl likheterna? Zlatan är, ja, Zlatan och St Anton är, ja, St Anton. Fast det finns i och för sig en grej till som förenar bolltrollaren med den kaxiga attityden och en av skidvärldens mest kända och berömda skidorter: De kanske inte är absolut världsbäst på allt men de är överjäkligt bra på allt. För det kan man slå fast, att åker man till St Anton, då får man det riktigt, riktigt bra oavsett vilken typ av åkning man letar efter och oavsett vem man åker dit med.

Så blir det ofta när man har hållit på länge, och här i St Anton med omnejd har man hållit på så länge att man gett sig själva namnet “Utförsåkningens vagga”. Här har man åkt skidor i över hundra år och det var här som en son till en osttillverkare på 1920-talet drog igång en skidskola vars läror på 30-talet spred sig till resten av den alpina världen och därmed kom att lägga grunden till St Antons fina rykte. Vi svenskar har däremot inte alltid haft det bästa ryktet i St Anton men de glada upptåg som följde i överfulla sportlovsbussars spår under 80-talet är nog bortglömda idag.

Kajsa Regnér smakar på skidåkningens ursprung. Foto: Anton Enerlöv

De är åtminstone undanträngda av öronbedövande tysk schlager. För det är inte bara skidåkningen som har satt St Anton på kartan. Legendariska ställen som Krazy Kanguruh och Mooserwirt har bjudit på fester som till och med skulle göra de gamla grekerna gröna av avund och den som inte upplevt en afterski på Mooserwirt har heller inte upplevt en riktig afterski. Här skulle sången fastna i halsen på varje plinkande trubadur och istället får du insupa svettlukten från 1 000 skidåkare som pressats ihop till en enda pulserande underställsdraperad organism som häller i sig öl och schnapps på löpande band medan den extatiskt vrålar med i allsången. En vanlig afterski, tänker du. Glöm det, säger vi, det här är något annat.

Tobias Liljeroth ovanför St Christoph. Foto: Mattias Fredriksson

Men tillbaka till skidåkningen. Är du här med mindre barn kan du söka dig bort mot Nasserein i systemets östliga delar, vill du dra några sköna pistrepor eller hitta bra skogsåkning så är Rendl ett perfekt val och har det dumpat hänger du på låset till Schinldergratliften upp mot Valluga eller tar dig upp till Galzig och utforskar de oändliga möjlig-heterna ner mot grannbyn St Christoph.

Ja, ni ser, St Anton har allt och lite till.

Dessutom har man goda grannar och sedan förra säsongen är hela Arlberg-familjen (St Anton, St Christoph, Stuben, Lech, Zürs, Oberlech och Warth) sammankopplad tack vare tre nya liftar. Det har gjort Ski Arlberg till Österrikes största sammanhängande skidområde med över 300 kilometer pist och nästan 100 liftar men det har också gett St Anton-resnärer easy access till Stubens överjordiska offpist och till nästintill folktomma och superpreparerade pister i överklassens Lech där många väljer håriga Moonboots före pjäxor. Det tackar vi så klart för.


St Anton, Österrike

Bo

Valluga Hotel

Ät

Bodega Bar

Drick

Mooserwirt

Åk

Albonas nordsida ner mot Stuben


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt



Text: Magnus Reithner • 2021-09-04
ÖsterrikeVärldens Bästa SkidåkningÖsterrikeSt AntonVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top