Brant och orört. Hadley Hammer har inga problem med att skippa sommaren. Foto: Liam Doran

Chile

Portillo – den snötäckta oasen i Anderna

Föreställ dig en oas. Sen inverterar du den bilden. Men inte till en glittrande pool med en öken i mitten. Utan ett strålande ljus i en dramatisk bergsby. Det är Portillo, Chiles största skidort.

Text: Amie Engerbretson • 2023-04-29 Uppdaterad 2023-04-29

Ski Portillo, Sydamerikas äldsta skidort, är en berömd tillflyktsort inbäddad i de robusta Anderna vid stranden av vackra Laguna del Inca. Det ljusa och ikoniskt gula Hotel Portillo ligger perfekt med utsikt över glaciärsjön och omgivet av toppar som når 5 000 meter upp i himlen. 

Rakt över sjön från solskenspalatset ligger Tres Hermanos, ett berg med trippla toppar som färgas rosa i solnedgången och reflekteras i det stilla vattnet. Med en utsikt så magnifik kanske du till en början missar att se paradiset av skidterräng som ligger undangömt i varje skreva och vrå av det snötäckta landskapet.

Många liknar Portillo vid ett kryssningsfartyg – det stora kryssningsfartyget i Anderna. På väldigt många sätt är det sant, även om det är ett kryssningsfartyg som för alltid ligger för ankar vid foten av några av de härligaste bergen och den mest äventyrsfyllda terrängen på planeten och aldrig lämnar sin hamn. Det är en sann oas och ett paradis för dem som älskar bergskultur, äventyr, familj, romantik och fantastisk atmosfär. 

Åkningen erbjuder något för alla, från nybörjare hela vägen till de mest orädda bergsklättrarna och toppturarna. De varma väggarna på hotellet erbjuder en bekväm och hemtrevlig känsla, samtidigt som de uppmuntrar gästerna att njuta av den chilenska kulturen tillsammans med vänner. Gamla som nya.

De första skidåkarna som korsade det som idag är Portillo var två norska ingenjörer som utforskade området vintern 1887 och 1888 för att bygga en järnväg. Portillo, som betyder ”litet pass” på spanska, blev en av Chiles första skidklubbar på 1930-talet med en släplift och en liten hydda med namnet Hotel Portillo, då endast tillgänglig med järnväg. 1961 köpte nordamerikanerna Bob Purcell och Dick Aldrich skidorten med visioner om att skapa en legendarisk pärla i skidvärlden. 

Bobs brorson, Henry Purcell, blev VD och var drivande i att göra Ski Portillo till det paradis det är idag. Till sist köpte Henry orten från sin farbror, och han är fortfarande ägare till orten, tillsammans med sin son, Miguel Purcell, som är VD. 

Afterski modell Portillo. Foto: Liam Doran

Henry har lagt ner hela sin själ för att sätta Portillo på kartan. Portillos förste plats- och driftschef var till exempel den olympiske guldmedaljören Othmar Schneider, givetvis ditlockad av Henry, och flera event och tävlingar har genom åren arrangerats i bergen här. Som VM 1966 där Jean Claude Killy slog den berömde Karl Schranz (se ruta här intill, reds anm.) samt flera världscuptävlingar i speedskiing där otaliga hastighetsrekord har slagits. 

Portillo är även ett populärt tillhåll för många skidlandslag som kommer hit och tränar under den sydamerikanska vintern. 

Smoothies är inget man jobbar med till frullen i Portillo. Foto: Liam Doran

Genom åren har en särskild bergskultur vuxit fram i Ski Portillo, som inte liknar någon annan. Tradition går före expansion och Henry har alltid strävat efter att göra Portillo till en unik och magisk upplevelse för gästerna. Anläggningen rymmer högst 450 gäster vilket ger obefintliga liftköer och ingen trängsel i skidsystemet. 

Atmosfären är intim och speciell. Säsongen är uppdelad i skidveckor från lördag till lördag där bergsresenärer kommer till Portillo för att njuta och koppla av från den stressande och intensiva vardagen. Naturligtvis finns det många orter i världen som passar för en dag i backen. Men Portillo är alltför speciell för en dag. Det tar åtminstone en vecka för att fullt ut uppleva och ta in all den magi som platsen har att erbjuda. 

Efter att ha landat i Santiago, Chiles myllrande huvudstad med över fem miljoner människor, är det svårt att föreställa sig att en plats som Portillo kan ligga så nära. Bara 16 mil nordost om Santiago via en enkel, två timmars bilresa. Vägen sträcker sig från den livliga staden och ökenlandskapet innan den svänger skarpt och ridån går upp för en majestätisk bergsscen. Med en lysande gul och hemtrevlig byggnad i centrum som ber dig att komma in och känna på värmen.

När du har checkat in känns det som att tiden står still och som om det inte finns något i världen utanför de varma väggarna som är viktigt. Portillo stoltserar med oklanderlig service och varje ansikte du möter verkar ha det varmaste leendet du någonsin har sett. Hotellet erbjuder en gammal värld, en förenklad europeisk stil, utan att det saknas behag eller komfort.

Folktomt. Endast 450 skidåkare släpps upp på berget varje dag. Foto: Liam Doran

Vistelsen är inkluderande på alla sätt. Måltider är sociala evenemang, som hålls sent, enligt chilensk tradition. Utsökta gourmetupplevelser med unika specialiteter från regionen ackompanjeras av en rutinerad hovmästare som med en dirigents precision orkestrerar en vacker dans av service och läckerheter, allt med det varmaste leendet söder om ekvatorn. När du lämnar middagen känner du dig mer än mätt och belåten. 

Efter några pisco sours, en läcker chilensk upplevelse, kanske du till och med blir frestad till att dansa vidare genom natten på lokala klubben med ortsbefolkningen.


Bandet i baren börjar spela musik och leenden från dina nyfunna vänner bjuder in dig till drinkar och dans, som någon gång under kvällen utan tvekan kommer att förflyttas upp på borden. 

Efter några pisco sours, en läcker chilensk upplevelse, kanske du till och med blir frestad till att dansa vidare genom natten på lokala klubben med ortsbefolkningen. Så småningom tar du dig tillbaka till ditt mysiga boende och somnar in, med vetskapen om att mer roligt väntar under morgondagen.

Henry Purcell. Foto: Liam Doran

Portillo är inte en plats där människor rusar runt och stressar. På morgonen njuter man och firar de sena kvällarna dagen innan med utsökt frukost som serveras till en vacker utsikt över sjön och bergen. Efter några snabba och gosiga kramar med hotellets sankt bernardshund och ett snabbt besök vid skidförvaringen där leende personal tar hand om all din utrustning är du redo för en ny dag i Andernas krispiga bergsluft. 

Party både på berget och på hotellet. Ski Portillo är en upplevelse 24 timmar om dygnet. Foto: Liam Doran

Lunchen kan locka dig tillbaka till hotellet där mer förstklassig service väntar. Eller rent av att hungern lockar dig till Tio Bobs, favorithaket på toppen av berget. Där återfinns alltid underbar mat, goda drycker, otroliga vyer och oöverträffat kul. 

Mer skidåkning efter lunchen tar dig vidare till eftermiddags-teet, en gammal Portillo-tradition, och därefter inleds kvällen med avkoppling i spaavdelningen eller kanske en yogaklass och naturligtvis lite afterski. Följt av middag och virvelvinden av nöje och njutning börjar om igen.

Hadley Hammer njuter av sydamerikanskt puder. Foto: Liam Doran

Portillo handlar om atmosfär, upplevelse och sinnesstämning men vi ska inte glömma höjdpunkten nummer ett, skidåkningen. Ski Portillo har 14 liftar med tillgång till över 1 200 hektar åkbar skidterräng med 762 höjdmeter. Det finns terräng för alla typer av skidåkare. Nybörjare, familjer, medelgoda skidåkare till experter som kan utforska omgivningarna och hitta sina egna favoritåk. 

En höjdpunkt i skidupplevelsen är systemets backcountry. Liftar tar dig en bra bit uppför bergen och leder dig till stora långa åk, som Lake Run, med fina svängar hela vägen ner till Laguna del Incas stränder. Men om du har ett sinne för äventyr bortanför liftarna så håll utkik efter spår från stighudar och snöskor och följ dem till några av de mest spännande åken på södra halvklotet. Couloirer, puderfält och tekniska linjer väntar alla på att spåras upp av dig. 


Det förlorade guldet

Året var 1966 och de alpina världsmästerskapen avgjordes i Portillo i Chile. Efter det första åket i slalomtävlingen ledde överraskande svenske Bengt-Erik Grahn med över en och en halv sekund. 25-åringen från Dikanäs i Vilhelmina kommun utökade ledningen vid mellantiden i det andra åket och var på väg mot Sveriges första guldmedalj i ett mästerskap i alpin skidåkning genom tiderna. Men den hetlevrade Grahn hade bara en växel, full fart framåt – att köra taktiskt fanns inte i hans väsen. Fyra portar från mål , i en överlägsen ledning, körde Grahn ur och vaskade bort ett givet guld.

– Självklart skulle jag ha lugnat ned mig. Men jag hade också gjort en dålig besiktning, solen i Chile var varm och jag trodde inte att den skulle ta så mycket på snön som den gjorde. I slutet av banan var det rena snösörjan och det var jag inte beredd på, sa Grahn i en intervju för något år sedan när missen i Portillo kom på tal. 

Å andra sidan förärades han många år senare med en hyllningslåt signerad humorgruppen Galenskaparna & After Shave, Bengt-Erik Grahn till tonerna av den klassiska discodängan YMCA. Det är inte så dåligt det heller. 

Kronjuvelen i Portillos backcountry är couloiren Super C. Åk upp med Roca Jack, en intensiv knapplift för fem personer, som tar dig till ett av de brantaste åken. Fäst skidorna på ryggsäcken och vandra den sista biten upp till toppen ovanför dig. Sedan befinner du dig på toppen av 900 vertikala meter och ovanför en pittoresk couloir med branta granitväggar och ett 2 000 meter långt åk till dalen nedanför.

Super C kan vara ett svårt åk i vissa förhållanden men oroa dig inte, det finns gott om andra fantastiska backcountry-alternativ som alltid ger dig en anledning att komma tillbaka.

Brunso med Aconcagua i bakgrunden. Foto: Liam Doran

Det överraskande i skidåkning på sommaren kombinerat med den inbjudande chilenska kulturen och den oöverträffade gästfriheten i Portillo gör det till en destination som är mer än bara ett vykort på väggen eller en punkt på en karta. 

Portillo är en speciell plats som finns kvar i hjärtat hos sina besökare och precis som ägaren Henry Purcell och hans fru Ellen avser, kommer alla som besöker Portillo att bli en del av familjen. En stjärnprydd historia, den fantastiskt familjära atmosfären; Portillo erbjuder allt från mat och dryck med goda vänner, till chansen att få åka skidor jämte proffs som Chris Davenport och Kim Reichelm. 

Det kan tyckas galet att resa från sommaren på norra halvklotet till vintern i Sydamerika, men när du reser till Portillo kommer du till ett ställe där du alltid kommer att känna dig välkommen och hemma. Fast du måste uppleva det för att förstå det.


Portillo, Chile

Läge

Ski Portillo ligger i bergskedjan Anderna, 160 kilometer nordöst om Chiles huvudstad Santiago.

Skidåkning

35 pister. 14 liftar. 762 meters fallhöjd. Endast 450 åkare per dag släpps upp på berget.

Säsong

Juni-oktober beroende på snöförhållandena. 

Bo

Hotel Portillo är ditt enda alternativ. Helpension ingår. Du kan boka antingen helvecka (sju dagar) eller minivecka (tre eller fyra dagar).

Info skiportillo.com

Amies portillotips

* Glöm inte att packa så att du kan klä dig för att imponera. Var beredd att bli varm på dansgolvet också.

* Ha alltid tid för en avslappnande après i den fantastiska utomhuspoolen. Vyn med solnedgång över bergstopparna är ett måste.

* Bästa årstiden? Slutet av juli till början av september. Perfekt för din dos av sommarskidåkning.

* Hoppa aldrig över eftermiddagsteet. Det är inte bara härligt utan även nödvändigt eftersom middagen serveras sent.


Text: Amie Engerbretson • 2023-04-29
Övriga världenamie engerbretsonChileLiam DoranPortilloSommarskidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top