Chad Sayers i La Grave. Foto: Mattias Fredriksson

Resguide

Världens 10 bästa liftar

Om du någonsin har undrat, det här är Åka Skidors högst subjektiva lista över jordklotets tio bästa skidliftar.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-12-02

1. Telépheriques de la Meije – La Grave, Frankrike

Seg, långsam, ständigt nedläggningshotad, hopplöst uråldrig och till råge på allt så sliten att du riskerar att riva sönder skidkläderna bara du sätter dig i den. Men skit i det, liften i La Grave är, trots alla sina uppenbara fysiska brister, fortfarande den mest effektiva mekaniska anläggning i världen som du kan använda för skidåkning. 

Ingen annan lift ger lika effektiv och enkel tillgång till en skidterräng så stor och vild att den räcker för en livstid. Utan att ens behöva hajka eller knappt skråa når du ett oändligt antal couloirer, stora bowler och vild skogsåkning som hade krävt ett 20-tal liftar på en normal skidort. Och det är bara att skråa tillbaka till någon av liftens mellanstationer, P1 eller P2, och göra om proceduren tills benen inte bär dig längre och skriker efter nåd. 

Och då har vi inte ens räknat med alla åk ner mot vägen nedanför byn, eller den gränslösa vildmark som man når genom stighudar från toppen av den. Eller baksidan mot St Christophe. Eller …

Typ Gondol
Fallhöjd 1 800 meter
Lägsta åkhöjd 1 400 meter
Högsta åkhöjd 3 200 meter (ytterligare släplift till 3 550 meter)
Sektioner 2 – 1 400-2 400 meter (plus en extramellanpåstigning vid 1 800 meter), 2 400-3 200 meter.

2. Aiguille du Midi – Chamonix, Frankrike

Världens tveklöst mest dramatiska lift och den med överlägset störst fallhöjd och dessutom den som ger tillgång till den absolut vildaste terrängen som går att uppbringa på Moder Jord där i skuggan av Mont Blanc. 

Så varför är den då inte nummer ett kan man då fråga sig? Att åka skidor på Aiguille du Midi är nämligen ingen enkel och rättfram historia. De frekventa köerna i botten kräver oftast tidsbokning i förväg och när du väl tagit dig upp är det ett ganska krångligt och tidsödande företag att ta sig ner, både på grund av den massiva fallhöjden som att du befinner dig i högalpin terräng som inte är det minsta tillrättalagd med skidåkning i åtanke. Och att den mäktiga glaciären Mer de Glace dragit sig tillbaka och sjunkit radikalt de senaste decennierna gör inte saken enklare i och med att du måste både gå i långa trappor och åka en liten lift för att ta dig upp till antingen transporten tillbaka till byn, eller tåget Montenvers.

Aiguille du Midi är med andra ord inte direkt liften du ligger och kör laps från en hel dag, såvida du inte tillhör den yttersta promillen av skidåkare som frekventerar åk i stil med Couloir des Cosmiques – eller ännu värre, Mallory på nordsidan. De allra flesta åkare får nöja sig med ett åk per dag från Aiguillen. 

Det, å andra sidan, brukar kunna vara ett av de bästa skidåken på planeten och, för de allra flesta, ett minne för livet.

Typ Kabinbana
Fallhöjd 2 800 meter
Högsta åkhöjd 3 842 meter
Sektioner 2  

Världens mest kända lift: Extrem klassiker – Aiguille du Midi
Världens 10 bästa liftar
The Tram i Jackson Hole. Foto: Mattias Fredriksson

3. The Tram – Jackson Hole, USA

The Red Heli. En av skidvärldens mest mytomspunna liftar, och tveklöst en av de mest effektiva. Den nyligen renoverade kabinbanan (återöppnad inför säsongen 07/08) tar dig från basen i Teton Village till toppen av Rendezvous Mountain på knappa 12 minuter och lämpar av dig med Nordamerikas bästa skidåkning framför skidspetsarna. Den oändliga baksidan Granite Canyon (som dock kräver en lårbrännande episk travers tillbaka till dalstationen), mandomsprovet Corbet’s Couloir, böljande skog i Four Pines eller Pinedale, backcountryn vid Cody Peak … vi skulle kunna hålla på i en evighet. Jacksons skidterräng saknar i mångt och mycket motstycke i USA och Nordamerika, och det mesta, och bästa av den, nås med hjälp av en och samma lift. Pang på rödbetan bara.

Typ Kabinbana
Fallhöjd 1 261 meter
Högsta åkhöjd 3 185 meter
Sektioner 1

Se även: Legendernas Jackson Hole
Världens 10 bästa liftar
Henrik Windstedt och Robban Olsson på väg upp med Marte i Las Leñas. Foto: Mattias Fredriksson

4. TS Marte – Las Leñas, Argentina

Chairway to Heaven. En skraltig, rostig, långsam och extremt vindutsatt tvåsitshistoria – som dessutom frekvent behöver grävas fram under ett tiotal meter med snö efter att stora stormar stängt ner den i veckor i sträck – som går uppför en bergssida som får det att vattnas i munnen på världens offpistaficionados. En bergssida fullkomligen genomborrad av branta rännor i alla dess former, från breda autostrador till smala hisschakt med hundratals meters exponering under skidspetsarna. 

Marte är en lift som skidåkare från det norra halvklotet vallfärdar till under sommarmånaderna, så bra är den. 

Typ Stollift
Fallhöjd 785 meter
Högsta åkhöjd 3 430 meter
Sektioner 1

5. Gulmarg Gondola – Gulmarg, Indien

En gammal, klaustrofobiskt trång gondolbana som köptes in, begagnad, från Frankrike på 90-talet tar dig ända upp till toppplatån på Mt Apharwat, på hiskeliga 3 950 meters höjd. Därifrån kan du välja mellan en myriad av bowler och ryggar där du inte behöver vässa armbågarna för att njuta av pudret.

Gulmarg erbjuder kanske den mest exotiska liftburna skidupplevelsen i världen; soldater med skarpladdade Kalashnikovs, apor som hänger från träden och mer sötsliskigt te än du någonsin sörplat i dig i ditt liv – skidåkningen i Kashmir liknar inte mycket annat du tidigare upplevt. Och en lift räcker för att uppleva hela den galenskapen.

Nackdelen? Tja, den ligger i Indien. Eller rättare sagt, mitt i en ständig konflikthärd bara några få kilometer från den hårt beväpnade gränsen, Line of Control, mot Pakistan. Räkna dessutom inte med att liften öppnar eller stänger på klockslaget, eller att liftkortet som du alldeles nyss köpte av killen i kassan godkänns av killen i liften, fem steg bort. Insha’Allah!

Typ Gondol
Fallhöjd 1 350 meter
Högsta åkhöjd 3 950 meter
Sektioner 2

6. Helbronner – Courmayeur, Italien

Nu pratar vi episkt på riktigt. En tvättäkta rishög till kabinbana som tar dig upp till den monumentala Toulaglaciären på Mont Blancs sydsida. 

Kommer att bytas ut mot en ny, toppmodern lift till nästa vinter.

Typ Kabinbana
Fallhöjd 2 151 meter (till Torino-hyttan)
Högsta åkhöjd 3 375 meter
Sektioner 2

7. KT-22 – Palisades Tahoe, USA

En lift som fostrat åkare som Scot Schmidt, Kent Kreitler, Shane Mcconkey, Ingrid Backstrom med flera, med flera, är given på den här listan. The home of G.N.A.R. (sök upp filmen med samma namn på nätet och du förstår vad det handlar om). För många är KT-22 själva essensen av den friåkningsbubbla som gjorde att Palisades Tahoe (då Squaw Valley) en gång fick smeknamnet Squallywood

Liften byggdes ursprungligen för vinter-OS 1960 men ersattes 1995 av en snabb fyrstolslift som tar skidåkare till toppen på mindre än sex minuter. Terrängen är brant, varierad och på sina ställen rejält radikal – the Fingers någon? 

På puderdagar är KT-22 platsen för ett av de mest spektakulära skådespel som skidvärlden kan uppbringa, när ärrade friåkningsproffs, unga hetsporrar och en och annan Average Joe kastar sig ut för det mesta som är någorlunda åkbart på ett par skidor – allt med stolliften som perfekt åskådarplats och villkorslös domarbänk. Stompa din landning och ta in folkets jubel. Ät skit och ta in folkets hån.

Typ Stollift
Fallhöjd 550 meter
Högsta åkhöjd 2 450 meter
Sektioner 1 

8. Gemsstock – Andermatt, Schweiz

Den legendariska puderhålan Andermatt är välsignad med en lift som i två steg låter dig ta för dig av precis allt som det mäktiga Gemsstock har att erbjuda, och det vill inte säga lite. Här pratar vi glaciärer, radikala rännor, fält stora som evigheten och allt inlindat i ett av Alpernas största, årliga snöfall. Nicht schlecht

Typ Kabinbana
Fallhöjd 1 511 meter
Högsta åkhöjd 2 955 meter
Sektioner 

9. The Tram – Snowbird, USA

Utah. Världens bästa snö. Och en lift som tar dig från topp till botten utan minsta krusidull på nolltid och ger direkt tillgång till ett smärre himmelrike av puderströsslad skogsåkning. Vad finns mer att säga? Inte mycket egentligen.

Typ Kabinbana
Fallhöjd 876 meter
Högsta åkhöjd 3 352 meter
Sektioner 

10. Les Grands Montets – Chamonix, Frankrike

Kabinen på Les Grands Montets skadades i en brand i september 2018 och har varit stängd sedan dess. I väntan på nya besked om vad som händer med liften låter vi den stå kvar på den här listan.

En lift som fallit offer för sin egen storhet. En gång i tiden var les Grands Montets skidvärldens odiskutabla epicentrum och liften till dess topp tveklöst världens bästa. Problemet är bara att alla och hens moster har upptäckt det genom åren och köerna på berget är numera lika monumentala som skidterrängen som den ger tillgång till. På puderdagar råder det rena kriget och vid de flesta tider på säsongen är tidsbokning upp till toppen obligatorisk. 

Bergets kvalitéer kan vi däremot aldrig blunda för, det kommer alltid att finnas där. Och därför har kabinbanan en given plats på den här listan.

Typ Kabinbana
Fallhöjd 2 100 meter
Högsta åkhöjd 3 352 meter
Sektioner 2

*Hur i h-vete har vi tänkt egentligen? Kravet har varit en lift som går i en mer eller mindre rak linje uppför ett berg, med ett minimum av byten, krångel och transporter för att kunna göra varv via den. En lift som Titlis Rotair faller bort på grund av den anledningen, trots att den tveklöst ger tillgång till en fullständigt makalös skidterräng. 

Har vi förbisett några givna liftar? Garanterat …


Text: Tobias Liljeroth • 2015-12-02
ResguideAndermattArgentinaChamonixCourmayeurFrankrikeGulmargIndienItalienJackson HoleLa GraveLas LeñasPalisades TahoeSchweizUSA

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top