Österrikiska Serfaus-Fiss-Ladis är en av Alpernas hemliga giganter.

Alperna

9 hemliga giganter i Alperna

Alperna har massor med fantastiska skidområden som är snudd på okända för oss nordbor. Här är 9 hemliga giganter i världens bästa bergskedja.

Text: Alpine Legends • 2017-10-24 Uppdaterad 2021-08-30

Låt oss presentera en lista med nio stora och tämligen okända skidområden. Något för den nyfikne upptäcktsresande eller den rastlöse kalenderbitaren som samlar på skidorter.  

1. Espace Diamant – Frankrike

192 km pist – 79 liftar 6,5 byar

Ligger ett stenkast (ca 1 timme) från Geneve, och består av 6 och 1/2  by av olika karaktär. Några har en viss charm och andra har ett charmigt hotel. Några av restaurangerna i backen är enkla hyddor och andra har ambitioner. Det finns till och med en krog som är omnämnd i Guide Michelin. Det känns familjärt och lång ifrån industriellt som på de Stora Kända Orterna. Man kan ägna dagarna åt att åka på utflykt åt ena eller andra hållet. Perfekt för en familj eller ett företag på nyfiken upptäcksfärd. 

espacediamant.com/en 
Pistkarta 

2. La Foret Blanche – Frankrike

185 km pist – 47 liftar 2 byar

1990 byggde de ihop sina skidområden; Vars på en sida och Risoul 1850 på andra. Och vips hamnade bland de stora.  Vars består av två gamla byar medan Risoul 1850 är en modern skapelse. Stora berg och många fina lärkskogar. Det är lätt att bli förtjust. Vars ingår bland de legendariska orterna som arrangerar World Freeride Qualifier. 

Hemsida 
Pistkarta

3. Le Grand Domaine – Frankrike

165 km pist – 52 liftar 2 byar

Valmorel och grannbyn St Francois brukar ibland kallas för den fjärde dalen i Les Trois Vallées som ligger nästgårds. Stor fin åkning med mycket stora ytor och som ofta med dessa lite okända orter; väldigt lite folk. Byn är modern och tillhör den fjärde generationens orter där man tagit vara på bistra erfarenheter från tidigare generationers misstag. Bilfria Valmorel har en charmig bygata med affärer och restauranger. 

Hemsida 
Pistkarta

4. Les Sybelles – Frankrike

310 km pist – 65 liftar 6 byar

Frankrikes fjärde största skidområde förblir okänt bland många svenska skidåkare trots stor åkning på hög höjd. Här finns sömniga bergsbyar med någon enstaka restaurang till moderna byar på hög höjd. Nåja, La Toussuire vinner inga skönhetspriser men det finns båda charmiga hotel och restauranger. Och skidåkningen är riktigt bra. Höjdaren är Les Perrons med åkning i alla riktningar. 

Hemsida 
Pistkarta

5. Obersaxen – Schweiz

120 km pist – 17 liftar 2 byar

En schweizisk doldis som ligger i skuggan av sina stora grannar; St Moritz, Davos, Flims men även Lenzerheide och Disentis. Skidområdet består av några mikrobyar och ett liftsystem byggt som ett W.  Den stora fördelen är de prickfria gula postbussarna som förbinder alla extremer av området. Ett paradis för den nyfikne freerideåkaren. Hä bar å åk. 

Hemsida 
Pistkarta

6. Espace Lumiere – Frankrike

180 km pist – 35 liftar 2 byar

Det är helt uppenbart att det inte är särskilt många skidåkare bland de 60 000 svenska fastighetsägare längs den franska Rivieran. Att detta gigantiska skidområde med Pra Loup och Foux d’Allos i söder inte är mer känt är synnerligen märkligt. En väl värd omväg från Nice när du ända hälsar på din avlägsna släkting. De kallar det för ”Envie du Peuf”, vilket innebär att de inte genast pistar alla nerfarter vid snöfall utan lämnar det orörda för skidåkare att njuta av. 

Hemsida 
Pistkarta

9 hemliga giganter i Alperna
Pistsmisk i Serfaus-Fiss-Ladis.

7. Serfaus-Fiss-Ladis – Österrike

198 km pist – 39 liftar 3 byar

Har du inte varit här så åk hit. Det är lätt att bli förtjust i denna fina bondby på hög höjd. Dessutom får denna del av Alperna mer sol än de flesta. 300 soldagar/år. Framsynta lokalpolitiker byggde för drygt 10 år sen en tunnelbana som följer den krumma lilla bygatan från parkeringen i ena änden och skidliftarna i andra. Vips försvann trafikstockningarna och lugnet i byn återställdes. Charmigt trevligt och väl genomtänkt. Österrike när det är som bäst. 

Hemsida 
Pistkarta

8. Hochkönig – Österrike

112 km pist – 33 liftar 3 byar

Listans kanske minsta skidområde. Men ett perfekt område för de som gillar att åka på skidutflykt mellan charmiga alpbyar. Här bor man gärna ”hemma hos” på en frukostpension eller på familjepensionat.  

Hemsida 
Pistkarta

9. Salzburger Sportwelt – Österrike

115 km pist – 43 liftar 6 byar 

Två av orterna i detta charmiga skidområde är kända på varsitt sätt. Flachau är den alpine legenden aka Herminator aka Hermann Maier’s hemvist och Wagrain är platsen där den världskända psalmen ”Stilla Natt” såg dagen ljus. Mellan sig har de ett skidområde med många men inte särskilt långa backar. Mängder med  vattenhål ger anledning att stanna ofta. Mot eftermiddagen tar afterski över och allt blir festligare.. En område för livsnjutande pausskidåkare. 

Hemsida 
Pistkarta


9 hemliga giganter i Alperna

Den här artikeln är ett samarbete med Alpine Legends – Sveriges odiskutabla experter på konferensresor till Alperna. alpinelegends.se


Text: Alpine Legends • 2017-10-24
ResguideFrankrikeÖsterrikeResguideSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen