Chad Sayers i La Grave. Foto: Mattias Fredriksson

Resguide

Världens 10 bästa liftar

Om du någonsin har undrat, det här är Åka Skidors högst subjektiva lista över jordklotets tio bästa skidliftar.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-02-01 Uppdaterad 2022-02-01

1. Telépheriques de la Meije – La Grave, Frankrike

Det finns svårare liftare att hinna med att fånga på bild. Foto: Mattias Fredriksson

Seg, långsam, ständigt nedläggningshotad, hopplöst uråldrig och till råge på allt så sliten att du riskerar att riva sönder skidkläderna bara du sätter dig i den. Men skit i det, liften i La Grave är, trots alla sina uppenbara fysiska brister, fortfarande den mest effektiva mekaniska anläggning i världen som du kan använda för skidåkning. 

Ingen annan lift ger lika effektiv och enkel tillgång till en skidterräng så stor och vild att den räcker för en livstid. Utan att ens behöva hajka eller knappt skråa når du ett oändligt antal couloirer, stora bowler och vild skogsåkning som hade krävt ett 20-tal liftar på en normal skidort. Och det är bara att skråa tillbaka till någon av liftens mellanstationer, P1 eller P2, och göra om proceduren tills benen inte bär dig längre och skriker efter nåd. 

Och då har vi inte ens räknat med alla åk ner mot vägen nedanför byn, eller den gränslösa vildmark som man når genom stighudar från toppen av den. Eller baksidan mot St Christophe. Eller …


Typ

Gondol

Fallhöjd

1 800 meter

Lägsta åkhöjd

1 400 meter

Högsta åkhöjd

3 200 meter (ytterligare släplift till 3 550 meter)

Sektioner

2. 1 400-2 400 meter (plus en extra mellanpåstigning vid 1 800 meter), 2 400-3 200 meter.


2. Aiguille du Midi – Chamonix, Frankrike

Tunneln vid Aiguille du Midi, här det kläckts både bra och mindre bra skididéer. Foto: Daniel Rönnbäck

Världens tveklöst mest dramatiska lift och den med överlägset störst fallhöjd och dessutom den som ger tillgång till den absolut vildaste terrängen som går att uppbringa på Moder Jord där i skuggan av Mont Blanc. 

Så varför är den då inte nummer ett kan man då fråga sig? Att åka skidor på Aiguille du Midi är nämligen ingen enkel och rättfram historia. De frekventa köerna i botten kräver oftast tidsbokning i förväg och när du väl tagit dig upp är det ett ganska krångligt och tidsödande företag att ta sig ner, både på grund av den massiva fallhöjden som att du befinner dig i högalpin terräng som inte är det minsta tillrättalagd med skidåkning i åtanke. Och att den mäktiga glaciären Mer de Glace dragit sig tillbaka och sjunkit radikalt de senaste decennierna gör inte saken enklare i och med att du måste både gå i långa trappor och åka en liten lift för att ta dig upp till antingen transporten tillbaka till byn, eller tåget Montenvers.

Aiguille du Midi är med andra ord inte direkt liften du ligger och kör laps från en hel dag, såvida du inte tillhör den yttersta promillen av skidåkare som frekventerar åk i stil med Couloir des Cosmiques – eller ännu värre, Mallory på nordsidan. De allra flesta åkare får nöja sig med ett åk per dag från Aiguillen. 

Det, å andra sidan, brukar kunna vara ett av de bästa skidåken på planeten och, för de allra flesta, ett minne för livet.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

2 800 meter

Högsta åkhöjd

3 842 meter

Sektioner

2


3. The Tram – Jackson Hole, USA

Världens 10 bästa liftar
The Tram i Jackson Hole. Foto: Mattias Fredriksson

The Red Heli. En av skidvärldens mest mytomspunna liftar, och tveklöst en av de mest effektiva. Den nyligen renoverade kabinbanan (återöppnad inför säsongen 07/08) tar dig från basen i Teton Village till toppen av Rendezvous Mountain på knappa 12 minuter och lämpar av dig med Nordamerikas bästa skidåkning framför skidspetsarna.

Den oändliga baksidan Granite Canyon (som dock kräver en lårbrännande episk travers tillbaka till dalstationen), mandomsprovet Corbet’s Couloir, böljande skog i Four Pines eller Pinedale, backcountryn vid Cody Peak … vi skulle kunna hålla på i en evighet. Jacksons skidterräng saknar i mångt och mycket motstycke i USA och Nordamerika, och det mesta, och bästa av den, nås med hjälp av en och samma lift. Pang på rödbetan bara.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

1 261 meter

Högsta åkhöjd

3 185 meter

Sektioner

1


4. TS Marte – Las Leñas, Argentina

Världens 10 bästa liftar
Henrik Windstedt och Robban Olsson på väg upp med Marte i Las Leñas. Foto: Mattias Fredriksson

Chairway to Heaven. En skraltig, rostig, långsam och extremt vindutsatt tvåsitshistoria – som dessutom frekvent behöver grävas fram under ett tiotal meter med snö efter att stora stormar stängt ner den i veckor i sträck – som går uppför en bergssida som får det att vattnas i munnen på världens offpistaficionados. En bergssida fullkomligen genomborrad av branta rännor i alla dess former, från breda autostrador till smala hisschakt med hundratals meters exponering under skidspetsarna. 

Marte är en lift som skidåkare från det norra halvklotet vallfärdar till under sommarmånaderna, så bra är den. 


Typ

Stollift

Fallhöjd

785 meter

Högsta åkhöjd

3 430 meter

Sektioner

1


5. Gulmarg Gondola – Gulmarg, Indien

Gulmarg Gondol

En gammal, klaustrofobiskt trång gondolbana som köptes in, begagnad, från Frankrike på 90-talet tar dig ända upp till toppplatån på Mt Apharwat, på hiskeliga 3 950 meters höjd. Därifrån kan du välja mellan en myriad av bowler och ryggar där du inte behöver vässa armbågarna för att njuta av pudret.

Gulmarg erbjuder kanske den mest exotiska liftburna skidupplevelsen i världen; soldater med skarpladdade Kalashnikovs, apor som hänger från träden och mer sötsliskigt te än du någonsin sörplat i dig i ditt liv – skidåkningen i Kashmir liknar inte mycket annat du tidigare upplevt. Och en lift räcker för att uppleva hela den galenskapen.

Nackdelen? Tja, den ligger i Indien. Eller rättare sagt, mitt i en ständig konflikthärd bara några få kilometer från den hårt beväpnade gränsen, Line of Control, mot Pakistan. Räkna dessutom inte med att liften öppnar eller stänger på klockslaget, eller att liftkortet som du alldeles nyss köpte av killen i kassan godkänns av killen i liften, fem steg bort. Insha’Allah!


Typ

Gondol

Fallhöjd

1 350 meter

Högsta åkhöjd

3 950 meter

Sektioner

2


6. Helbronner – Courmayeur, Italien

Utsikten från Skyway Monte Bianco är typ lika bra som åkningen den ger tillgång till. Foto: Mattias Fredriksson

Det relativa nybygget här i sammanhanget färdigställdes 2015 och med det öppnades det upp en helt annan tillgång till Helbronner i Courmayeur, via Monte Biancos sydsida.

Ett arkitektoniskt och designmässigt underverk som tog lite över tre år att bygga och en liten rolig detalj är att liften roterar 360° runt sin egen axel för att ge alla i kabinen en så bra utsikt över Europas högsta berg som möjligt. Det är för övrigt samma konstruktion som Titlis Rotair i Engelberg.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

2 166 meter

Högsta åkhöjd

3 466

Sektioner

2


7. KT-22 – Palisades Tahoe, USA

Sittlift med anor. Foto: Oskar Enander

En lift som fostrat åkare som Scot Schmidt, Kent Kreitler, Shane Mcconkey, Ingrid Backstrom med flera, med flera, är given på den här listan. The home of G.N.A.R. (sök upp filmen med samma namn på nätet och du förstår vad det handlar om). För många är KT-22 själva essensen av den friåkningsbubbla som gjorde att Palisades Tahoe (då Squaw Valley) en gång fick smeknamnet Squallywood

Liften byggdes ursprungligen för vinter-OS 1960 men ersattes 1995 av en snabb fyrstolslift som tar skidåkare till toppen på mindre än sex minuter. Terrängen är brant, varierad och på sina ställen rejält radikal – the Fingers någon? 

På puderdagar är KT-22 platsen för ett av de mest spektakulära skådespel som skidvärlden kan uppbringa, när ärrade friåkningsproffs, unga hetsporrar och en och annan Average Joe kastar sig ut för det mesta som är någorlunda åkbart på ett par skidor – allt med stolliften som perfekt åskådarplats och villkorslös domarbänk. Stompa din landning och ta in folkets jubel. Ät skit och ta in folkets hån.


Typ

Stollift

Fallhöjd

550 meter

Högsta åkhöjd

2 450 meter

Sektioner

1


8. Gemsstock – Andermatt, Schweiz

Jess McMillan, på väg ned för ännu ett varv. Foto: Grant Gunderson

Den legendariska puderhålan Andermatt är välsignad med en lift som i två steg låter dig ta för dig av precis allt som det mäktiga Gemsstock har att erbjuda, och det vill inte säga lite. Här pratar vi glaciärer, radikala rännor, fält stora som evigheten och allt inlindat i ett av Alpernas största, årliga snöfall. Nicht schlecht.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

1 511 meter

Högsta åkhöjd

2 955 meter

Sektioner

2


9. The Tram – Snowbird, USA

“The Greatest Lift on Earth”? Den ger i alla fall tillgång till bästa snön.

Utah. Världens bästa snö. Och en lift som tar dig från topp till botten utan minsta krusidull på nolltid och ger direkt tillgång till ett smärre himmelrike av puderströsslad skogsåkning. Vad finns mer att säga? Inte mycket egentligen.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

876 meter

Högsta åkhöjd

3 352 meter

Sektioner

1


10. Mont Fort Tram, Verbier, Schweiz

Liftvägen til fet, fetare, fetast åkning i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Ta Mont Fort Tram och du ges access till schweizisk skidåkning modell majeur. Till exempel Bec De Rosses. Och att finalen av Freeride World Tour avgörs här varje säsong säger egentligen allt om vilken stor åkning som finns framför dig när du klivit ut från liften på Mont Fort.


Typ

Kabinbana

Fallhöjd

2 479 meter

Högsta åkhöjd

3 330 meterText: Tobias Liljeroth • 2022-02-01
ResguideAndermattArgentinaChamonixCourmayeurFrankrikeGulmargIndienItalienJackson HoleLa GraveLas LeñasPalisades TahoeSchweizUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top