Tom-Oliver Hedvall hittar orörda snöfält, högt ovanför Alpernas högsta stad. Foto: Axel Adolfsson

Schweiz

Åka Skidor Resguide: Davos, Schweiz

Skidliftens vagga, world economic forum och skådeplatsen för Thomas Manns roman Bergtagen. men Davos starkaste kort är avsaknaden av friåkare som spårar sluttningarna ovanför Schweiz högst belägna stad.

Text: Axel Adolfsson • 2020-10-03 Uppdaterad 2022-02-20

Åkning 

En lokal bergsguide kan alltid området bäst och vet både var åkningen är bra och var snön är farlig. Boka en dag med guide innan du själv lär dig att hitta i området, detta rekommenderas starkt.

Ta dig till Rinerhorn och åk sedan med de mest sydligt belägna släpliftarna. Skråa ut skiers left innan du till fots går över första ryggen och äntrar ett område med en mängd valmöjligheter.

På toppen av Jakobshorn följer du bergsryggen sydost. Droppa sedan in antingen åt höger eller vänster efter behag.

Weissfluhgipfel erbjuder korta men intensiva åk. Passa dig för stenarna bara!

Dagar med dålig sikt söker du dig lämpligen mot skogen som löper ned från Schifer mot Klosters.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
Christian Vogel, till vardags kock på några av Schweiz finaste restauranger, och en ädel skidåkare. Foto: Axel Adolfsson

Resa

Att resa med tåg i Schweiz är förutom punktlighet gentemot tidtabellen också ett visuellt nöje i det storslagna landskapet. Davos har bra tågförbindelser vilket gör att du smidigt reser dit hela vägen från Sverige med nattåg genom Tyskland, eller med dagtåg från flygplatsen i Zürich.

Med bil från Sverige tar du sikte på Landquart där du sedan svänger av motorvägen och snirklar dig upp mot Davos.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
I Davos finns förutom stora vida snöfält också en del brantare åkning. Foto: Axel Adolfsson

Boende

Parsenn Resort Ski-in resort som öppnar december 2018. Varje övernattning inkluderar liftkort.

Hilton Garden Inn Den perfekta mixen av bra boende och rimlig budget med modern design i hjärtat av Davos.

Hotel Montana Populärt tack vare sitt läge och sin bar. Beläget nära både Parsenngondolen och järnvägsstationen är det ett bra val för dig som söker aningen enklare boende, som också inkluderar liftkort. Montana erbjuder bara rum för större grupper. Hotel Strela är alternativet för dig som söker efter dubbelrum.

Hotel Grischa Det mest trendiga hotellet alldeles invid Jakobshorngondolen. Ett hotell med mycket charm.

Schatzalp Bo i det sanatorium Willem Jan Holsboers valde att uppföra i det smått magiska Schatzalp. Platsen har en hög Bovis-energi och sanatoriet är det samma som Thomas Mann beskriver i sin nobelprisbelönade roman Bergtagen.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
På väg till liften för ytterligare ett varv i den stora lekstugan. Foto: Axel Adolfsson

Restauranger

Stall Valär En av de hetaste restaurangerna bland ortsbefolknignen. Det gamla stallet erbjuder förutom bra mat också en miljö där byggnadens ursprungliga användningsområde märks i inredningen.

LOKAL Köket som endast erbjuder mat från lokala råvaror. Till och med vinet och ölen är lokalproducerat. Trendigt med både god och autentisk mat. Även denna restaurang är nyöppnad.

Kaffee Klatsch Stället du måste befinna dig på minst en gång under din vistelse här. Eller, det räcker med att du besöker ett av de två caféerna. Öppet kvällstid med nordisk design som får oss nordbor att känna oss som hemma med hembakt kaka.

Orange Davos Snabbmatställe som effektivt återställer energibalansen i din kropp efter en stentuff dag på berget.

Barer

Stall Valär och LOKAL är förutom bra restauranger också trevliga barer. Ifall du inte är tillräckligt trött i benen efter en dag på berget erbjuder Pöstli Club dig möjligheten att dansa dig trött. Afterskiölen köper du lämpligast på Montana eller Bolgenplaza.

Info

davos.ch

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
Diana Deliv lämnade Åre den gångna vintern för att utforska Alperna. Ett av stoppen blev Davos där hon hittade fin och orörd kallsnö. Foto: Axel Adolfsson

Text: Axel Adolfsson • 2020-10-03
SchweizDavosResguideSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen