Piers Solomon skvätter puder i Engelberg. Foto: Oskar Enander

Engelberg

Världens bästa skidåkning: Engelberg

Engelberg är offpisthålan som blivit en svenskfavorit genom åren tack vare en stor fallhöjd, lika stora snöfall och en offpist som är bland den allra bästa i världen.

Text: Johan Jonsson • 2022-09-21 Uppdaterad 2023-03-14

Jag vet inte hur många olika texter jag skrivit om Engelberg. 50. 100 kanske. Men ändå har jag sällan känt att jag behövt upprepa mig. Till viss del kanske jag är hjärntvättad. Lite som en religiös fanatiker. Fast grejen med den här religionen är att jag ju även provat på många andra livsåskådningar. Jag har spenderat ganska mycket tid i Kanada. Rest runt i Alperna under femton års tid. Varit ett par gånger i Japan. Alaska. Men ändå känner jag att det är med spikrak rygg jag sprider mitt evangelium om den lilla byn vid vägs ände mitt i Schweiz

”
För när du väl har åkt ditt första Laub 
i puder så har du fått blodad tand.”

Kanske är det inte okonstlat positivt, den har utvecklingen jag och mitt mässande varit med och bidragit till. När jag satte min fot i Engelberg för första gången, 2002, tror jag vi var färre än tio svenska säsongare. Inga svenska resebolag opererade där, och man lät snön i Laub sätta sig efter ett dump. Alla som varit där de senaste åren tycker att detta låter nästan lika tossigt som att man skulle låta snön på Grands Montets vila ett par dagar efter snöfall. Men så var det. Den ökade populariteten är både på gott och ont dock. Ett skidsystem som har fler åkare i sig, oftare, får också ett väldigt mycket stabilare snötäcke, eftersom snön packas, hackas och åks upp. Det negativa är såklart den osunda och farliga puderstressen, och att snön blir uppåkt fortare.

Marcus Caston njuter av utsikten. Och snön. Foto: Oskar Enander

Men precis som i Chamonix med omnejd, är den här uppåkta snön egentligen inte något problem. Nog kan det vara torrperioder som gör att det är svårt att hitta bra snö, men… inte så svårt. Den som hyr en bergsguide och/eller inte är rädd för att tura lite blir garanterat både förvånad och positivt överraskad. ”Va? Jag trodde liksom att Engelberg bara var liftåkning.” Ja, det råkar kanske vara en av världens bästa friåkningsdestinationer om man bara vill åka lift, men det betyder ju inte att man ska undvika att höja blicken en smula när det behövs. Guiderna i Engelberg vet varför skidåkare vallfärdar dit, och de har lärt sig att tillgodose oss skandinaviska puderjägare.

Att hyra bergsguide är dock inget man gör endast när det är svårt att hitta puder. De dagar det är lätt kan det vara minst lika värt att göra, och mycket av terrängen i Engelberg är sådan som inte tillåter misstag. Nuförtiden kan det komma fram skidåkare utan någon som helst utrustning (och således utan bergsvett) och fråga om vägen till Galtiberg. Livsfarligt. Var inte den personen!

Lovisa Rosengren lägger en perfekt höger på Titilis. Foto: Axel Adolfsson

MEN! Den här handlar ju inte om att skrämmas, utan om att du borde ta dig en titt in i min religion. För när du väl har åkt ditt första Laub i puder, och förstått att det där snacket om ”tusen fallhöjdsmeter i perfekt lutning” inte var trams, utan stämde, så har du fått blodad tand. Är benen ovana? Fyll på med en käseschnitte på Restaurang Ritz i botten av åket innan du beger dig mot Jochpass för att undersöka det som de första amerikanska filmteamen i Engelberg kallade ”the cliff hucking mecka of the Alps”. Där, i området Sulz, förvandlas ofrånkomligt alla skidåkare till sådana som vill hoppa klippor, och stompa landningar. Har du pulver kvar i benen och åker med bergsguide eller någon som hittar väldigt bra så får du inte heller missa Steinberg. Det stora glaciäråket som startar direkt utanför avstigningen på den roterande (!) kabinen och slutar första 1 150 fallhöjdsmeter längre ner. På vägen dit finns hundratals valmöjligheter – allt från relativt lugna åk till skidfilmsliknande linjer, branta passager och avstickare som slutar med återvändsgränd eller gigantisk klippa. Följ inte spår i Engelberg! Världens bästa skidåkning: Engelberg
Senaste tillskottet i gondol-väg. Foto: Oskar Enander

Om du under vistelsen känner att det är dags för ett steg till, så bör du hyra guide och bege er till kronan på det centralschweiziska verket: Galtiberg. Det känns lite konstigt att kalla det för ett åk, eftersom det mer har karaktären av ett helt äventyr. Det är väldigt få åk direkt från liften, om något, man känner sig lika liten i. Omsluten av enorma bergväggar letar mig sig ner i någon av de olika åkalternativen, beroende på snöförhållanden, tid på dagen, temperatur, etc. Men i botten, med 2 000 fallhöjdsmeter i benen, är känslan mäktig. Bussen tar dig hela vägen till byns bästa afterski på Ski Lodge Engelberg.  Jag rekommenderar den ofiltrerade sorten.


Engelberg, Schweiz

Bo

Ski Lodge Engelberg

Ät

Alpenclub

Drick

Ski Lodge Engelberg

Åk

Laub


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Johan Jonsson • 2022-09-21
SchweizVärldens Bästa SkidåkningEngelbergJohan JonssonSchweizVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen