Kungsberget under öppningshelgen för årets säsong. Foto: Petter Elfsberg

Kungsberget

Kungsberget – mitt älskade hemmaberg

De små anläggningarna utanför fjällen lägger grunden för mångas skidpassion. För Åka Skidors art director Tobias Ivarsson heter den platsen Kungsberget.

Text: Tobias Ivarsson • 2022-01-28 Uppdaterad 2023-02-26

Det finns flera av dem. De mindre backarna och bergen utanför fjällen och närmare större städer. De som är bra för nybörjarna när det är dags för att ta de första trevande skären. De som är perfekta för att lindra när skidsuget blir för stort. En quickfix för skidentusiasterna som inte bor på skidort.

Jag talar om Branäs, Romme, Hassela, Vallåsen, Gesunda, Bollebacken och Södra Berget för att nämna några. Anläggningarna som vi alla besökt en eller flera gånger, men som sällan får den kärlek de förtjänar. De är trotjänare som inte stoltserar med imponerande fallhöjd. Men de ställer alltid upp för dig som en gammal vän när du behöver kärlek.

För mig är det Kungsberget.

Utrymme för carving när Markus Alenärä passar på att ta ut svängarna. Foto: Petter Elfsberg

Men [censur] pojkar! Ni kan ju för i [censur] [censur] [censur] inte bara dra i väg från mig så där!

Året var 1988 och skidorna under min rasande pappas pjäxor var rakare än en linjal och längre än introt till Game of Thrones. 

Min lillebror, då fem år, orkade inte hålla emot i mer än tre svängar, sedan tyckte han att störtlopp rakt ner för Gammelbacken var en bra idé. Jag själv hade redan kastat mig ut för tidigare nämnd pist innan far och bror ens hunnit släppa ankaret bakom mig. Utskällningen kom några åk senare när han äntligen kom ifatt oss nere vid kön till liftarna.

Jag är född och uppvuxen i Gävle. En trekvart i bil tar dig mellan staden vid kusten och berget djupare in i Gästrikland. 

Kungsberget fortsatte vara en stor del av mitt liv under uppväxten. Till och från blev det kvällsåk efter skolan mitt i veckan om det inte var för mycket läxor som skulle göras. Flera besök på helgerna. Hela dagar på lov och utflykter med skolan.

Linus Hagestam i Kungsbergets välgroomade snow park. Foto: Petter Elfsberg

Idag, över 30 år senare, besöker jag då och då backarna som fostrat mig och lagt grunden för min passion till skidåkning. Från det att jag åkte raka skidor som sjuåring, till parkhäng i den otroligt välskötta snowparken med de första twintip-skidorna i samma veva som eget körkort runt millennieskiftet. 

Men nu är det för att stilla skidsuget när det blir för stort. Idag bor jag i Stockholm och har fått lägga på nästan två timmar på resvägen till Kungsberget eftersom jag idiotiskt nog valt att bosätta mig på södra sidan av huvudstaden. Men det är ändå en perfekt resväg för en dags- eller helgutflykt. 200 meters fallhöjd är inte något att skryta med men variationen av åkning som finns underhåller dig under hela besöket.

Den första liften uppför berget byggdes 1954, men entusiaster ska ha åkt skidor nedför Kungsberget långt innan dess. 

Säsongen 2016/2017 gick Kungsberget från skidort till skidanläggning när
de invigde ett nytt skidområde och den nya åttastolsliften Kungs:8an, Sveriges fjärde i ordningen, samt den sydligaste i just den storleken. De övriga hittar du i Åre, Lindvallen och Tandådalen. 

Liften har en kapacitet på 4 000 personer och kör de 950 meterna på strax över tre minuter. Något som ökade Kungsbergets kapacitet med hela 28 procent. 

En kärleksförklaring från Åka Skidor till de små anläggningarna utanför fjällen
Gästriklands böljande skog sedd från toppen. Foto: Petter Elfsberg

Jag är inte ensam om att stilla mitt stå-på-skidor-begär i just Kungsberget. Kungsberget ligger lägligt med stor upptagningsförmåga och lockar årligen tusentals besökare. Inte bara från Gävle och Sandviken, fler och fler stockholmare hittar till Kungsberget. Skidanläggningen som växer med både nedfarter och antal bäddar.

Sverre Liliequist besökte anläggningen i Gästrikland frekvent med familjen under tre säsonger innan flytten från Stockholm till Åre.

— Det var smidigt för oss att åka till Kungsberget. Strax över två timmar till en anläggning av den klassen, och med en åttastolslift. Det passar oss perfekt, det blir effektivt. Vi gillar Kungsberget.

Och det är just med familjen jag i framtiden jag ser mig själv besöka Kungsberget. För den här säsongen är det dags att skola in äldsta dottern i skidåkningens magiska värld. Hon älskar redan vintern och har testat skidåkning på längden men nu är det min passion för att åka utför som ska föras vidare till nästa generation i form av min treåring. Jag hoppas bara att hon för guds skull ska agera klokare än mig och min bror gjorde under vårt första besök i Kungsberget. 

Sedan hoppas jag verkligen att du som läser detta fortsätter att besöka de mindre orterna utanför fjällen och ger dem den kärleken de förtjänar. 


Kungsberget

Öppet
  • 4 december–18 april
Åkning
  • 24 stycken pister.
  • Upp till 1 700 meter långa åk.
  • Två parker samt Big Jump, Big Air Bag Landing, Nybörjarpark.
  • Fallhöjd på 200 meter
Liftar
  • 14 stycken

Text: Tobias Ivarsson • 2022-01-28
SverigeKungsbergetSmåbackarSverigeSverre Liliequist

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top