Janne Tjärnström, Nahla och Abbe knatar på. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Nuolja, Sylarna & Kittelfjäll – 7 svenska favoriter

Den bästa tiden i svenska fjällen är på ingång.Vi har satt ihop en lista med våra favoriter för att hjälpa dig på vägen till vårens bästa skidåkning.

Text: Tobias Ivarsson • 2022-02-03 Uppdaterad 2024-02-23

1. Stora Syltraversen

Stor och mäktig terräng på Sylarna. Foto: Anette Andersson

Sveriges mest klassiska alpina äventyr. En häftig travers som tar dig genom hela Sylmassivet, från söder till norr. Klättring, firning, luftiga passager och fantastiska vyer upplevs under den långa turen.

Summit Guides, Åre

2. Liftburen offpist

Alla tummar upp för Nuolja. Foto: Erik Leonsson

Nuolja är ett unikt fjäll med liftburen offpistskidåkning. Med sina 500 fallhöjdsmeter finns oändliga möjligheter att hitta nya linjer i naturlig fjällterräng och det är bara din fantasi och kreativitet som sätter stopp. 

Nuolja Offpist, Abisko

3. Topptur i Jämtland

Utsikten vid Kolåsens Fjällhotell kan vi tänka oss att stå ut med. Foto: Kolåsens Fjällhotell

Toppturer i grupp eller med privat guide på Åreskutan och runt om i Jämtland med allt från kortare tretimmars-turer till hela dygn med övernattning. Och det är den senare vi gillar. Vi tar gärna ett dygn i Jämtlandsfjällen med övernattning på Kolåsens Fjällhotell.

Åreguiderna, Åre

4. Magisk offpiståkning

En som vet exakt hur bra offpiståkningen är i Kittelfjäll är lavinteknikern Tyler Curtis. Här stämmer av läget på berget. Foto: Evelina Rönnbäck

Längst österut i den lappländska bergskedjan ligger Kittelfjäll. Med sin magiska offpiståkning i stora raviner som fungerar som naturliga halfpipes, breda uthuggna partier i skogen, ren skogsåkning och öppna kalfjäll för stora svängar ovanför skogsgränsen. Hur du når den? Med guider från Active Ski Travel eller med vispen från HeliNord. 

5. Randonnée för nybörjare

Varv på varv.. Foto: Kläppen

Intresset för toppturer har ökat lavinartat de senaste åren. Kläppens led är den perfekta starten för nybörjaren att träna på. Leden är 1 kilometer och en bra nybörjarled, men så klart kan det snabbt bli ett utmanande träningspass om du ökar tempot.

Kläppens Randonnéeled, Sälen

6. Toppturs-glamping

Både bo och åk med klass i Riksgränsen i maj.

I början av maj kan du möta våren med lyxig skidåkning tillsammans med Haglöfs i Riksgränsen. Tre dagar med guidade toppturer i olika längd och svårighetsgrader, ledda av bland annat bergsguiden Martin »Bruce« Lundberg. Det blir turer på allt från fyra till nio timmar per dag i en av Sveriges bästa terränger för topptur.

Haglöfs Ski Camp 2-5 maj Riksgränsen/Vassijaure

7. Toppturer i Sälen

Nej, Sälen är inte bara familjevänlig pistsmisk. Foto: Gustav Elias

Sälens fjälltoppar med dess snällare lutning passar toppturer väldigt bra eftersom en kanske vill undvika att gå i för brant terräng. Sälens högsta topp, Stor-Närfjället
(931 meter), sydost om Stöten är en bra tur för en dag.

Kaisers skidbod arrangerar vissa turer, Stöten


Text: Tobias Ivarsson • 2022-02-03
SverigeAbiskoHaglöfsJämtlandKittelfjällKläppenkolåsenNuoljaRiksgränsenSälenSylarnaTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen