Doug Evans i Vails Back Bowls. Foto: Liam Doran

USA

Världens bästa skidåkning: Vail

Lyxskidorten i Colorado kan ståta med både världens bästa piståkning, snustorrt puder 
och en effektivitet som slår 
alla andra på fingrarna.

Text: John Crawford-Currie • 2021-11-18 Uppdaterad 2022-12-29

Vail var en av de första utländska skidorter jag hörde talas om. Kanske den allra första. Mina föräldrar, som drev en skidskola, var tidigt influerade av den nord-amerikanska skidkulturen och besökte Colorado på 70-talet. Reseberättelsen gjorde djupt intryck på mig. Den obligatoriska diabildföreställningen efter hemkomst avbildade en fantastisk värld med tighta overaller, stora hattar, stora bilar och ännu större berg. Precis som på TV. Åtminstone är det så jag minns det idag. 

Vail är sannerligen en produkt — men vilken produkt! Här finns världens bästa pister, punkt.


Det tog dock många år innan jag själv lyckades ta mig dit, men på 90-talet fick jag äntligen chansen att spendera några veckor i Vail tack vare två polare som gjorde säsong i Staterna för att köra Amerikanska Cupen i puckelpist. Premiärbesöket gjorde mig inte besviken: Solen strålade från en knallblå himmel — varje dag! Decimetervis med perfekt puder föll — varje natt! Det var ofattbart. Dessutom var alla snygga, ölen flödade, pizzorna bildade meterlånga oststrängar och vi svenskar var typ bäst i Vail på att åka skidor. Åtminstone är det så jag minns det idag.

Sedan dess har jag återvänt åtskilliga gånger och jag har följt den utveckling som gjort Vail till en känd, men också en kontroversiell skidort. För en sak är säkert: Vail är idag en überkommersiell produkt där varenda detalj finns på plats för att maximera omsättningen. Och det här är skälet till ortens kontroversiella rykte: antingen älskar folk Vail, eller så hatar de stället. ”Riktiga skidåkare” (och dit räknar du dig med 98 procent sannolikhet eftersom du läser den här texten) brukar tillhöra den sistnämnda gruppen. Men som så ofta annars är sanningen varken svart eller vit.

Världens bästa skidåkning: Vail
Foto: Vail

Vail är sannerligen en produkt — men vilken produkt! Här finns världens bästa pister, punkt. Om du anser att skärande svängar representerar den högsta formen av alpin njutning får du helt enkelt inte lägga dig i kistan utan att ha besökt Beaver Creek. Men framför allt finns här närmast oändliga möjligheter till lättillgänglig offpiståkning på gigantiska ytor. Här skiner solen. Här faller snön. Och precis som på de flesta andra elitskidorter i världen håller sig miljardärerna och minkpälsarna borta från pudret, vilket innebär att du har större chans till fler svängar. Och som om inte det vore nog har de kommersiella superkrafterna i dalen gjort att nästan allt genomförs med perfektion. Service, mat, boende, liftar, barer, shopping — allt håller absolut högsta klass. Om du är ute efter smala couloirer, isfall och glaciärsprickor är Vail inget för dig. Men om du ”bara” vill åka väldigt mycket hög-kvalitativ liftburen skidåkning — med ett gäng kompisar eller kanske med familjen — kan Vail i sina bästa stunder erbjuda perfektion. Visst, ibland kan det känns lite … tillrättalagt. Men det är perfekt tillrättalagt!

Så vad stoppar dig från att dra dit redan nu direkt i vinter (utöver en viss coronapandemi)? Låt mig berätta det med en gång: prisnivån. Vail är bedövande dyrt. Ett dagskort kostar i vinter $219. Det är cirka 2 000 kr, vilket jag misstänker gör det till världens i särklass dyraste liftkort. Att hitta ett boende för mindre än 3 000–4 000 kronor natten är en bedrift, och snudd på omöjligt om du inte vill köra bil till och från liftarna. En klen tröst är att mat och dryck inte håller riktigt ligger på lika smärtsamt höga nivåer, det finns en del riktigt sköna säsongarhak där man kan äta både gott, billigt och träffa likasinnade fattiglappar. Men om du alltså säljer gaming-firman, landar arvet eller får flow i Casinostugan så kan Vail erbjuda världens kanske bästa skidsemester. Smakar det så kostar det.


Vail, Colorado, USA

Bo

Där du har råd

Ät

George Restaurant & Pub

Drick

Bart and Yeti’s

Åk

Back Bowls

Info

vail.com


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: John Crawford-Currie • 2021-11-18
USAVärldens Bästa SkidåkningColoradoUSAVailVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen