Amie Engerbretson ångrar inte beslutet att haka på Doran och Brunso till Taos. Foto: Liam Doran

USA

Taos – I Pueblofolkets magiska skog

Taos i New Mexico är en av USA:s mindre kända skidpärlor med en stor terräng, fantastisk skogsåkning, och en magisk känsla som vilar över allt.

Text: Amie Engerbretson • 2022-02-26 Uppdaterad 2023-02-26

Tänk dig att stå på toppen av ett spetsigt berg med skidspetsarna som hänger över kanten till ett brant, pudertäckt skogsåk. Vinden kysser dina kinder med iskristaller samtidigt som du kollar ut över Taosöknen och Rio Grande-ravinen. 

Det känns som att du står i brytpunkten mellan två världar. Under dina pjäxor ligger Sangro de Cristo-bergen, vilda och täckta med snö, och precis bredvid en sagovärld av röda klippor, damm och varma färger.

Är det i själva verket bara en dröm? En vy som det kan väl bara finnas i en fantasivärld. Nej då, det här är Taos.

Även Sven Brunso gav Taos fem plus, och det säger en del. Foto: Liam Doran

Skidorten Taos är en av Nordamerikas verkligt gömda pärlor. För när folk tänker på skidåkning är knappast New Mexico den första destinationen som ploppar upp ur medvetandet.

Mitt första besök här var i 2011 för min allra första friåkningstävling. Jag kände ingen och var ett totalt nervvrak. Jag hade ingen aning vad jag kunde förvänta mig och vi kan skippa detaljerna om själva tävlingen. Nej, jag vann inte. Minnet av människorna jag festade med efteråt har också tynat bort men det som etsade sig fast var minnet av ett magiskt berg med en terräng som jag aldrig hade sett förut.

Foto: Liam Doran
Foto: Liam Doran

Vad har gamla pickups, lavinhundar, tjockhornsfår och rippande skidåkare gemensamt? De kallar alla Taos för hemma.


Foto: Liam Doran
Foto: Liam Doran

Så när min vän, fotografen Liam Doran frågade om jag ville följa med honom och Sven Brunso till Taos i en vecka så tackade jag ja utan att fundera en sekund. Jag hade velat åka tillbaka hit i tio år och här dök äntligen chansen upp.

Foto: Liam Doran.

Åken från Highline Ridge håller sig ofta ospårade i dagar efter ett snöfall tack vare en kort bootpack som håller oinitierade skidåkare från att hajka den mer än ett par gånger per dag. De entusiaster som oavbrutet hajkar till bergskammen kallas lokalt för Ridge Runners.Taos Ski Valley grundades 1955 av Ernie Blake och hans fru Rhoda. Idag har skidanläggningen 14 liftar och 999 fallhöjdsmeter, inklusive den nya liften Kachina Peak som går upp till toppen med samma namn på imponerande 3 804 meter. En lift som ger tillgång till en av den brantaste och radikala terrängen inom skidområdets gränser i hela USA. Förr krävdes det en 40 minuters hajk till toppen, som inte sällan bjöd på ospårat som belöning, och det var inte utan knorr från lokala skidåkare när det blev klart att den skulle byggas.

Ja, Kachina Peak är kronjuvelen i systemet med branta partier, smala rännor och en teknisk terräng som vanligtvis är täckt av vindutslätad superhjältesnö. Och skogsåkningen är inget annat än superb med branta, ändlösa åk i perfekt glesa gläntor. Och då menar jag verkligen branta.

Foto: Liam Doran

Men coreskidåkare, alltså de typer som stiger upp tidigt efter ett snöfall i ivrig förväntan och som vet att après faktiskt betyder efter skidåkningen, kommer att blomstra här.Foto: Liam Doran

Tar du vägen genom ravinen ner från skidanläggningen kommer du till själva staden Taos. En liten stad på 5 000 invånare som är som hämtad ur en reklamkampanj för den sydvästra delen av USA med sina konstbutiker, spaanläggningar, spirituella utposter och fantastisk mat. Hela området har en speciell aura runt sig, en hemlig magi av någon sort. 

Själva skidanläggningen är omgiven av Pueblofolkets heliga land, landområden som är skyddade och hålls vilda. Det är omöjligt att inte låta mystiken, magin och den excentriska energin krypa in i din själ. Jag antar att det är därför när jag vaknar upp till vad som känns som en mirakelstorm som lämnat över en halvmeter snö efter sig över natten, så är jag inte förvånad.

Foto: Liam Doran

Taos är ett ställe att utforska och finna sina egna, själfulla linjer – oavsett om de är i branta rännor, i den högalpina terrängen eller i skogen.De kommande två dagarna fortsätter det att snöa och vi drar full nytta av det. Det är bokstavligen snö upp till hakan och vi varvar den branta skogen så ivrigt att jag tappar uppfattning om tid och rum. För vad kan vara bättre än bottenlöst puder som konstant fylls på, i perfekt gles skog?

Den rika förekomsten av snö och bristen på folk är en häpnadsväckande kombination. I dessa dagar kan skidåkning annars kännas som att du åker i en boskapshjord och när det är bra förhållanden är alla, precis alla, där du själv är. I Taos däremot… Hit lockas betydligt färre skidåkare än de stora skidorterna i västra USA och i kombination med den stora terrängen känns det som att du åker med ett litet gäng av dina kompisar, och några vänliga locals.

Foto: Liam Doran

Om du får möjligheten att besöka Taos så håll dig lugn, ligg lågt, köp en runda med öl och – för allt i världen – köp inte ett hyreshus här.Vår vecka i Taos känns som ett mirakel. Solnedgångarna, terrängen, maten och människorna. Det är ett ställe som inte liknar något annat jag besökt med skidor på fötterna. Jag skulle vilja säga att jag är lyckligt lottad som fått känna och uppleva Taos magi men sanningen är att jag inte tror att jag haft så speciellt mycket tur. I Taos rör magin alla som söker den, eller som söker den på ett par skidor.

Foto: Liam Doran

När stormar rör sig söderut över den nordamerikanska kontinenten kommer de så småningom att krascha in i de södra Klippiga bergen och lämpa av kopiösa mängder med torr och lätt snö.


Foto: Liam Doran
Foto: Liam Doran

Taos levererar mer än bara skidåkning i världsklass. Här finns fantastisk mat, en sagostad, underbara människor och en avslappnad vibe som tillsammans skapar en magisk plats.


Foto: Liam Doran
Foto: Liam Doran

Taos | USA

Skidområdet i Taos.
Årligt snöfall i genomsnitt

7,62 meter

Antal soldagar i genomsnitt

300+ enligt egna hemsidan.

Pist

113 kilometer fördelat på 110 nedfarter

Liftar

14 stycken

Liftkort

Ett dagskort för en vuxen kostar mellan 90 till 175 dollar, beroende på vilken dag. Taos ingår också i multikorten Ikos Pass och Mountain Collective

Höjd

Taos Ski Valley ligger på 2 849 meter. Högsta toppen är 3 804 meter och vertical drop på 914 meter.

Info

skitaos.com


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
ZermattText: Amie Engerbretson • 2022-02-26
USAamie engerbretsonLiam DoranNew MexicoSven BrunsoTaosUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen