101 år gammal är Klaus Obermeyer en levande skidlegend. Foto: MSP

101 år gammal är Klaus Obermeyer en levande skidlegend. Foto: MSP

Skidlegend

101 år gammal levande skidlegend – åker fortfarande

Flydde från nazisterna på skidor. Blev skjuten i bergen. Tog sig till Amerika och blev skidlärare i Aspen, uppfann dunjackan och plastpjäxan. Bland annat.

Peter Nilsson • 2021-04-07

Skidåkning är huvudingrediensen i Klaus Obermeyers händelserika liv. Som ung född i Tyskland upplevde han Hitlers styre och flydde på skidor till Schweiz. Under flykten genom bergen blev han skjuten, föll utför en klippa och bröt benet. Klaus lyckades torts det ta sig ner från berget och hittades av en sjuksköterska som gömde honom inne på sjukhuset.

Så småningom tog han sig till Amerika. Med 10 dollar på fickan kom han till Aspen där han började jobba som skidlärare. De nyligen uppfunna liftarna hade gjort det enkelt att ta sig upp för bergen, men de ullrockar som folk använde för att åka skidor i gjorde inte sitt jobb med att hålla sina ägare varma. Blöta och kalla frös de i liften. Han fick en idé. Tänk om man kunde ha en jacka som var varm som en sovsäck? Han skred till verket, tog fram saxen och sydde om sin gamla dunsovsäck till en jacka. Vips var den första dunjackan uppfunnen. Han slog inte av på takten med idérikedomen efter det, tvärtom. Klaus Obermeyer hade bara börjat sin innovativa bana. Han uppfann senare även ski-stoppers, solkräm, skidpjäxor av plast och mycket annat.

En straight air anno 1950. Klaus Obermeyer har full koll på stilen. Foto: Obermeyer
En ung Obermeyer i sin nyuppfunna dunjacka och en aningen äldre Obermeyer i en aningen modernare jacka.

Den första plastpjäxan. Foto: Colorado Expression

Och ja, han åker fortfarande skidor.

Att åka skidor är lättare än att gå vid det här laget” sa han med ett skratt i en intervju till CBS vid sin 100-års dag.

Om det är något Klaus Obermeyers livsberättelse kan lära oss, är det att livet är fullt av möjligheter.

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top