Schweiziskt duntäcke av bästa sort. Foto: Fredrik Schenholm.

Artiklar

Arosa + Lenzerheide = sant!

Nu slipper du välja mellan familjecharmiga Arosa och det större Lenzerheide med sina mer utmanande skidbackar. En ny gemensam linbana, högt uppe i de schweiziska Alperna, skapar 225 kilometer sammanhängande pister.

Text: Åka Skidor • 2016-11-06 Uppdaterad 2016-11-06

Utanför tågfönstret stupar bergssidan brant ner i en ravin. Det lilla loket tuffar stadigt uppför berget. Svänger fram och tillbaka på den vindlande rälsen, genom tunnlar och över broar, högre och högre upp. Arosa, den klassiska gamla skidorten i sydöstra Schweiz, ligger verkligen i en återvändsgränd. Bara att ta sig hit är ett äventyr.  
När tåget stannar nästan en timme senare är vi på 1 800 meters höjd och omgivna av alptoppar. Stationen ligger precis intill den lilla fjällsjön Obersee, Arosas centrum och några tiotals meter från liften upp till skidbackarna. Det är inte konstigt att många tycker att Arosa är litet och charmigt, och smidigt för en barnfamilj.
Snön vräker ner när jag står och värmer upp med skidläraren Michaela Franco lite senare. Hon har jobbat i Arosa och Lenzerheide i många år och gillar bägge orterna.

Arosa + Lenzerheide = sant!
Skymningen lägger sig efter ännu en skön dag i Arosas backar. Foto: Fredrik Schenholm.

– Lenzerheide är bra för dem som är duktiga skidåkare, pisterna är svårare där. Det är mycket större och modernare, men det har inte lika mycket charm som Arosa, säger hon med ett leende.  
Under några timmar åker vi runt i Arosas pister. Michaela tipsar om olika goda maträtter från trakten, tar en cigg då och då och berättar om sitt jobb som radiopratare och inredare. Hon visar “the pizzaposition” vilket är plogsvängen. Den trodde jag ju att jag kunde. Men nej. Även om man åkt skidor mycket, så är det väldigt utvecklande att få lära sig av någon som faktiskt kan, visar det sig.
När snöfallet avtar bestämmer vi oss för att åka över till Lenzerheide med linbanan. Stationen ligger högt uppe på en topp. I det täta molntäcket ser vi bara några tjocka vajrar som hänger i en lätt böj ner över bergen och försvinner in i dimman. Michaela berättar att det är en 60 år gammal dröm att binda ihop de båda orterna med en linbana över bergen.
– En del var emot den. Men den har verkligen blivit en attraktion här, året runt. Jag tycker den är jättefin, säger hon.
Vi klampar ombord med pjäxor och skidor. Gondolen gungar till och glider sedan tyst ut över bergen. Sikten är dålig men upplevelsen är häftig. De snövita bergstopparna och den svävande gondolen längs den drygt kilometerlånga sträckan. Hur helikoptrarna fick upp vajern är svårt att förstå.

Arosa + Lenzerheide = sant!
Den nya gondolen. Vägen till det vita. Foto: Fredrik Schenholm.

Sedan linbanan kom gäller liftkorten i både Arosa och Lenzerheide, och vi kan obehindrat åka runt i Lenzerheides pistsystem. När vi börjar dra oss hemåt mot Arosa spricker molntäcket upp och solen lyser från en klarblå himmel. Vi stannar till för att äta Gerstensuppe, en klassisk soppa från trakten gjord på lokala råvaror. Solen lyser och soppan värmer och utsikten är milsvid. Michaela ger mig en lapp med maträtter från trakten som jag måste äta. Maluns (“åh, det gillar jag verkligen!”) och Capuns (“mmm, riktigt, riktigt gott!”)
Så går ett par dagar i Arosa och Lenzerheide. Jag, skidåkare Linus och fotograf Fredrik åker skidor i bägge orterna, testar alla pister vi hittar och provar den sötsliskiga drinken munggapfupf med grädde, som servitrisen översätter till murmeldjurskick. Sedan tycker vi det är dags att se hur Lenzerheide ser ut utanför pisterna och packar väskorna och åker dit.

Arosa + Lenzerheide = sant!
Munggaloch i Arosa, klassisk bar i backen, med finfin utsikt. Foto: Fredrik Schenholm.

Lenzerheide ligger i en stor och öppen dal med flera omgivande byar. Eftersom vi redan testat pisterna väljer vi att kolla in längdskidåkningen. Det märks att den har blivit allt populärare i Schweiz de senaste åren. I rundan nära centrum träffar vi allt från nybörjare till snabba åkare i träningskläder och äldre par som skidar fram utan stress.
När vi några timmar senare åker bil upp till den lilla byn Sporz börjar snön vräka ner. De stora snöflingorna ramar in den idylliska platsen perfekt. Sporz har nyligen fått sin 26:e åretruntboende invånare. Mitt i byn ligger Hotell Guarda Val som består av ombyggda gamla ladugårdar och lador. Vissa så gamla som 300 år.
På våra rum kastar vi av oss alla klädlager och svettiga underställ. Tar på tjocka vita morgonrockar och små frottétofflor. Vi småspringer i snön till spaavdelningen som ligger i ett litet trähus en bit högre upp på berget. Av med rockar och snöblöta tofflor!
Ner i den nästan skållheta badtunnan.
Så sitter vi där. Snön vräker ner, allt är vitt runt omkring. Det luktar lite gödsel från granngården och det hörs en maskin någonstans, annars är det helt tyst.

Text: Karin Fingal.

Arosa + Lenzerheide = sant!
Arosa och Lenzerheide har gott om mysiga spa-hotell. Foto: Fredrik Schenholm.

Himmelska dagar i Mürren


Häng med på skön vårskidåkning i Verbier


Kronjuvelen vid Matterhorn


Text: Åka Skidor • 2016-11-06
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top