5fd90bc3a3ea5

Skidorter

I vinter blir St Anton störst

När tre splitternya bergbanor öppnar i december kopplas klassiska St Anton och gigantiska Ski Arlbergs samtliga liftsystem ihop. Resultatet? Österrikes största sammanhängande skidområde.

Text: Åka Skidor • 2016-10-17 Uppdaterad 2016-10-17

Tack vare tre nya bergbanor som öppnar i december kopplas St Anton, St Christoph, Stuben, Lech, Zürs och Oberlech samman. Med totalt 305 kilometer pister, 87 skidliftar och bergbanor, 200 kilometer offpiståkning samt en funpark blir det jättelika skidsystemet Ski Arlberg, där ett och samma liftkort gäller, därmed Österrikes största sammanhängande skidområde. Faktum är att det därmed också kvalar in till att bli ett av världens fem största skidområden.

Inte många skidorter kan kallas legendariska. Arlbergs huvudort St Anton gör ändå skäl för sin legendstatus. I St Anton mixas skidåkning i världsklass längs milsvida snötäckta bergsmassiv vars breda och långa pister leder ned mot en vacker alpby med restaurang- och nöjesliv i världsklass.

I vinter blir St Anton störst
Pisterna i Ski Arlberg är lika omväxlande som välpreparerade. Foto: Patrick Sñly.

Arlbergområdet är snösäkert från och med början av december till och med slutet av april och variationen i det omfattande skidområdet gör att alla hittar passande nedfarter. Från nybörjare som vill utveckla sin skidåkning till puderjagande friåkare som med hjälp av guide siktar mot jättetoppen Vallugas (2809 möh) lössnösidor.

Oavsett nivå gillar alla en solig skiddag. En bit upp mot dalens sydsida ligger skidområdet Rendl vars soldränkta sida Rendl beach ofta lockar soldyrkare speciellt speciellt på eftermiddagen. Från Rendls uteservering går det att njuta av en äkta apfel strudel så väl som avancerade trick när jibbers går loss på hoppen i den nybyggda funparken Stanton som ligger strax intill.

I vinter blir St Anton störst
Solen värmer gott på Rendl beach, St Antons omtyckta sydsida. Foto: Patrik Sñly.

För längdskidåkare erbjuder Arlbergområdet ett lättillgängligt och 40 kilometer långt nätverk av längdspår. Rodel är en lika uppskattad som klassisk alpsport. Mycket skratt och pirr i magen utlovas de som testar de kurviga banorna som finns på flera ställen i området. Lägg därtill möjligheterna att åka skridsko, prova på curling eller göra en stärkande, snöskovandring efter markerade leder.

 

Förutom att Arlbergområdet är fullspäckat av aktiviteter finns after ski-klassiker som ingen vill missa. På var sin sida om samma nedfart huserar nöjestemplen Krazy Kanguruh och Mooserwirt. Medan Mooserwirt lockar med klassisk ompa-ompa och allsång ledd av legendariske, 64-årige DJ Gerhard, har förre alpine stjärnan Mario Matt tagit över Krazy Kanguruh. Efter en helrenovering där man gått all in när det gäller rosa inredning och ett musikval mot det mer moderna, lockas snöälskare från Sverige och Australien hit i större grad. Oavsett val av nöjeskvarter i backen håller St Antons after ski fortfarande världsklass.

Early bird-erbjudande till St Anton i december: En veckas boende på fyrstjärnigt hotel med halvpension och 6-dagars skipass till passa-på-pris! http://www.austria.info/se/aktiviteter/skidakning-vinter/winter-in-austria/arlberg

I vinter blir St Anton störst
Lech Zürs erbjuder massor av orörd djupsnö tack vare åkhöjd på upp till 2450 meter över havet. Foto: Patrik Sñly.

Två av de numera smidigt ihopkopplade orterna ligger nordväst om St Anton. Pittoreska Lech Zürs am Arlberg ingår i den moderna skidåkningens DNA. Här skidade alpinisten och pastorn Johann Müller redan 1894 på två skidor mellan grannbyn Warth och Lech och här konstruerades världens första uppvärmda skidlift i början av 1900-talet. Idag samsas skidälskare i jakt på orörd djupsnö med livsnjutare som vill äta gott och bo på smakfullt inredda designhotell. Det är logiskt att Lech Zürs ingår i den exklusiva samlingen ”Best of the Alps”, Alpernas 12 bästa orter.

Lech Zürs ger tack vare sitt höga läge mycket snö under en lång säsong som sträcker sig mellan tidigt i december till långt in i april. Skidåkningen på 1450 till 2450 meters höjd är varierad och passar allt från nybörjare till erfarna skidåkare. Oavsett nivå kan alla utveckla sin skidåkning. I Lech finns anrika skidskolan Arlberg Ski School grundad 1921 som med sina 300 instruktörer varje säsong hjälper skidåkare till nästa nivå.

Helikopterskidåkning drömmer många om. Lech Zürs är den enda österrikiska ort som erbjuder heliskiing. Erfarna bergsguider leder äventyren till snösäkra men annars svårtillgängliga toppar på 2500 meters höjd.

Läs mer om Lech Zürs och boka en extra prisvärd paketresa till det snö- och solsäkra paradiset i sköna april! http://www.austria.info/se/aktiviteter/skidakning-vinter/lech-am-arlberg 

I vinter blir St Anton störst
Som enda österrikiska ort erbjuder Lech Zürs Helikopterskidåkning. Foto: Österrikes turistbyrå.

Ski Arlberg, Österrikes största skidområde

Åkhöjd 1 075–2 650 meter
Antal liftar 87 stycken
Total pistlängd 305 kilometer
Offpist 200 kilometer
Blå pister 40%
Röda pister 48%
Svarta pister 12%
Missa inte Massor med pister som räcker för mer än en vecka. Solen vid Rendl beach. Heliskiing i Lech Zürs, Österrikes enda möjlighet till att nå magiska toppar med helikopter. Att utveckla din skidåkning oavsett nivå med anrika och kompetenta skidskolan Arlberg Ski School. After ski i världsklass.
skiarlberg.com

Hemtrevligt i St Anton


Österrikes 8 skönaste skidorter


Alpboende utan gränser


Text: Åka Skidor • 2016-10-17
SkidorterLechÖsterrikeSt Anton

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen