Foto: Joakim Agartson

Artiklar

Svensk skidcharterhistoria

När Pontus Langley kom på idén att bussa ner svenska skidåkare till Alperna skapades ett nytt sätt att resa som blev startskottet för den svenska skidcharterturismen.

Text: Åka Skidor • 2018-10-28 Uppdaterad 2018-10-28

Tidigt på 80-talet var det inte lika enkelt som det är idag att resa till Alperna. En ung och väldigt skidsugen Pontus Langley kom på idén att arrangera bussresor som ett sätt att själv komma till Alperna och åka skidor.

Det är en klassisk historia om svenskt entreprenörskap, det börjar med någon som brinner för något och det utvecklas till mer än ett företag. Langley Travel är idag en livsstil både för mig och våra anställda, berättar Pontus.

Valet av resmål med bussen föll på Tignes, en ort som Pontus besökt tidigare.

Det är en komplett skidort med åkning för alla och bra service. Men det var inte lika enkelt då som det är idag, det var ett slit att hitta hotellnätter till alla gäster och att få den standarden vi ville få till, säger Pontus.

Svensk skidcharterhistoria
Foto: Joakim Agartson

Säsongen 1984/85 gick de två första bussarna från Sverige till Alperna i regi av det nystartade företaget Ski Tignes. Det var startskottet för det som kom att bli en av Sveriges populäraste skidresearrangörer.

Vår grundidé har alltid varit att ha skidåkaren i centrum, både när det gäller val av skidort, hotell, restaurang och aktiviteter. När företaget växte och det blev svårare att hitta rätt standard för våra gäster beslöt vi att starta egna hotell, berättar Pontus om de tidiga åren.

Ski Tignes blev tillslut Langley Travel som sedan mitten av 90-talet har drivit egna hotell i bland annat Val d’Isère, Val Thorens, Chamonix, Serre Chevalier och självklart Tignes. Kanada tillkom också som resmål med den idag klassiska resan Skiing around the Rockies i Klippiga bergen och sedan början av 2000-talet tillkom Österrike och Italien som destinationer. Dessutom har företaget även sommarresor till Guadalupe i Karibien och Korsika.

För mig har inte så mycket ändrats, jag åker skidor så mycket det går och brinner fortfarande för att ge våra kunder bästa möjliga service. Även om det har gått över 30 år sen jag startade Ski Tignes upplever jag än idag samma glädje när våra resenärer är nöjda, säger Pontus.

Läs mer om Langley Travel och boka din nästa resa här.


Text: Åka Skidor • 2018-10-28
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top