Knädjupt puder i St Anton am Arlberg, Tyrolen. Foto: Josef Mallaun.

Artiklar

Österrikes största utbud av skidor och party

St Anton, Ischgl, Zillertal och Ötztal. Fyra klassiska österrikiska skidorter som gjort Tyrolen världsberömt. Enorma skidytor och inte minst – mat och party i världsklass gör att skidåkare i generationer gärna återkommer.

Text: Åka Skidor • 2018-11-09 Uppdaterad 2018-11-09

St Anton – störst i Österrike

St Anton ingår i skidområdet Ski Arlberg och orterna St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech och Zürs gäller alla med samma liftkort. En stor nyhet skedde till säsongsstarten 2016/2017 då Ski Arlberginvigde de nya liftarna som för första gången knöt ihop samtliga orter. Skidåkningen togs nu till en helt ny nivå. Med hela 305 kilometer pist, till synes ändlös terräng, och 88 liftar är Ski Arlberg idag Österrikes största sammanhängande skidområde.

Österrikes största utbud av skidor och party
Friåkning i Zürs, St Anton am Arlberg. Foto: Hans Wiesenhofer.

Att använda ordet legendarisk kan vara vanskligt. Arlbergs huvudort St Anton gör ändå skäl för sin legendstatus. I St Anton mixas skidåkning i världsklass längs milsvida snötäckta bergsmassiv vars breda och långa pister leder ned mot en vacker alpby med restaurang- och nöjesliv i världsklass. Lägg till 200 kilomter offpiståkning och en funpark och du får svårt att längta hem från St Anton.

Till St Antons legendariska skidområden

Österrikes största utbud av skidor och party
Tyrolens enorma ytor gör att man inte trängs. Foto: Josef Mallaun.

Ischgl – världsklasskidåkning och tungt party

De som varit med och byggt upp skidorten Ischgl vet vad skidåkare från Sverige vill ha. Här vävs skidåkning i världsklass ihop med bästa möjliga partykultur som gör denna tyrolska metropol till en återvändare för alla som älskar nöjen dygnet runt. Alla som är unga i sinnet samsas i de breda, välpistade backarna, på de välfyllda dansgolven och framför artisterna under ”Top of The Mountain”-konserterna. Längs med byns huvudgata hittar du partyställena ”Champagner Club”, ”Pascha”, och ”Diskothek Posthörndl”. Vill du pjäxdansa på berget är ett stopp på Paznauner Taja obligatoriskt.

Österrikes största utbud av skidor och party
Pistparty på Zucchero, Ischgl. Foto: Ischgl turistbyrå.

Ischgls skidåkningen är även det i toppklass. Liftsystemet är sammanbundet av ett supermodernt liftsystem med en högsta åkhöjd på hela 2.872 meter sträcker sig genom skidområdet Silvretta Arena hela vägen till Samnaun i Schweiz. Med hög snösäkerhet och fenomenal service har det blivit ett av Österrikes populäraste resmål.

Denna säsong lanseras den nya sexsitsiga liften ”Gampen E4” och levererar ett världsrekord direkt. Från dalstationen stiger liften 924 höjdmeter innan den når toppen på Palinkopf. Detta kan ingen annan lift i världen matcha.

Här hittar du allt om Ischgls unika kombo av skidåkning och party.

Österrikes största utbud av skidor och party
Magisk dag i Zillertal. Foto: Andre Schönherr.

Zillertal – magisk atmosfär och skidområde deluxe

Med ett nästintill obegränsat utbud av pister och en fenomenal tillgänglighet kvalificerar Zillertal sig till en av de bästa skidregionerna i Tyrolen. Den vidsträckta dalen har verkligen något för alla att erbjuda.

Utbudet av skidorter i det soliga Zillertal känns närmast obegränsat. Från högalpin året-runt-skidåkning på den mäktiga Hintertuxglaciären, via en välbyggd snow-park och dalens brantaste ”Harakiri-pister” i Mayrhofen, till familjevänlig terräng i Zillertal Arena. Åk carvingsvängar i de välpistade manchesterbackarna på Spieljoch, eller surfa på de orörda lössnöfälten i Hochzillertal.

Tillgängligheten är fenomenal. Första liften går 07:30 och kvällsåkningen stänger inte förrän klockan 22. Och med ”Zillertaler Superskipass” i fickan har du hela 180 liftar och 530 kilometer pist på samma liftkort att utforska. Skidområdena börjar oftast på cirka 2 000 meters höjd över havet och sträcker sig upp till 3 250 meter vid Hintertux-glaciären, vilket innebär snögaranti under hela vintersäsongen.

För alla soldyrkare är Zillertal ett perfekt resmål. På Ahornplatån i Mayrhofen kan den som vill hänga kvar efter skidåkningen se solnedgången från White Lounge ackompanjerad av skön musik.

Till Zillertals enorma skidområde och områdets bästa solterasser.

Österrikes största utbud av skidor och party
Sola i Zillertal. Solterassen på Schneeekarhütte Penken. Foto: Thomas Straub.

Ötztal – vidsträckt bergsområde med hög variation

Skidåkningen i Ötztal består av hela 356 kilometer pist och 90 liftar. Från den mäktiga och välkända glaciären i Sölden, via det högt belägna och stora skidsystemet i Obergurgl-Hochgurgl, ner till det mer familjevänliga Hochoetz.

Sölden är världskänt för sin glaciärskidåkning. Hit kommer många av de bästa alpina landslagen för att försäsongsträna innan vinterns tävlingar drar igång. Terrängen utanför pisterna i Sölden är utmanande och varierande, från smala klippkorridorer till stora, branta puderfält.

Den som väljer att åka till Ötztal i vinter kommer att få uppleva så mycket mer än skidåkning i världsklass. Missa inte nya James Bond installationen elements på 3.048 m, den spektakulära restaurangen iceq och nya Kirchkarbahn.

Österrikes största utbud av skidor och party
Obergurgl Genuss serverar traditionella alprätter i mysig atmosfär. Foto: Christoph Schöch.

Precis som skidåkningen är även maten i Ötztal av högsta klass. I klassiska timmerstugor gömmer sig två krogklassiker; Bratkartoffelhütte Goldegg och Hühnersteign serverar traditionella alprätter i mysig atmosfär.

Allt om skidåkningen i Ötztal och om områdets mysiga restauranger.


Text: Åka Skidor • 2018-11-09
ArtiklarIschglMayerhofenÖsterrikeSt Anton

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen