Majestätiska Matterhorn är ständigt närvarande vid skidåkning i Zermatt.

Skidorter

Zermatt – tidig skidpremiär vid Matterhorns fot

I början av november månad packade vi skidorna och flög till Schweiz för att undersöka möjligheterna till en tidig säsongspremiär. Vårt mål: den legendariska skidorten Zermatt belägen i den sydliga kantonen Valais.

Text: Åka Skidor • 2016-12-06 Uppdaterad 2016-12-06

Zermatt är en större by i Alperna med cirka 6 000 invånare. Byn, som ligger på 1 600 meters höjd, är ett populärt och klassiskt turistmål för många välbärgade skidentusiaster runt om i världen. Precis som Saas-Fee är Zermatt omgiven av flera bergstoppar på över 4 000 meter vilket ger kalla förhållanden och gör det möjligt att åka skidor året runt.

Bland alla de berg som omringar Zermatt finns ett av världens vackraste. Matterhorn är med sitt karakteristiska utseende byns kännetecken och måste verkligen ses om du någonsin har vägarna förbi Zermatt.

Zermatt – tidig skidpremiär vid Matterhorns fot
Matterhorn, reser sig 4 478 meter ovanför Zermatt. Foto: Ivo Scholz, swiss-image.ch.

Precis som på många andra skidorter som är tillgängliga året runt är det inte alla hotell och restauranger som har öppet under försäsongen. Det innebär att det är ganska glest mellan turisterna i Zermatt då, vilket ger byn en avslappnad ocnew-module-38h lugn atmosfär.

Jämför man priserna på liftkort i Zermatt med andra schweiziska skidorter ligger prisnivån något högre här. Men så får du också mer för pengarna om du väljer att spendera dem i Zermatt.

I november kan du främst åka på Zermatts stora glaciär Theodulgletscher, som ligger på ca 3 600 meters höjd. Dessutom finns det goda chanser att även andra delar av området redan är öppet för skidåkning, vilket var fallet när vi besökte Zermatt. Förutom skidåkning på glaciären kunde vi åka skidor till Lago Goillet – en stor sjö som ligger på den italienska sidan av skidområdet.

Zermatt – tidig skidpremiär vid Matterhorns fot
Tidigt på säsongen är det lätt att känna sig ensam i Zermatts backar. Foto: Christian Perret, swiss-image.ch.
Zermatt – tidig skidpremiär vid Matterhorns fot
Efter en dags skidåkning är det mysigt att strosa runt i Zermatts äldre stadskvarter. Foto: Lorenzo Riva, swiss-image.ch.

I Zermatt finns fina möjligheter till parkåkning tidigt på säsongen. Zermatt har en mindre nybörjarpark öppet från början av november. Parken består av fem till sex olika flat och down boxes samt 3×3 kickar i olika storlekar. Den större vinterparken brukar öppna i december.

Pisterna i Zermatt är långa, breda och mycket välpreparerade. Tack vare försäsongen och bristen på turister så känns pisterna väldigt stora och vi upplevde flera gånger att vi hade pisterna för oss själva. Pisterna på glaciären kan varmt rekommenderas.

Zermatt – tidig skidpremiär vid Matterhorns fot
Med 200 kilometer pist och 54 liftar har Matterhorns skidsystem mycket att bjuda den åksugne.

I Zermatt är det möjligt att åka utanför pisterna för att utforska offpiståkningen. Förhållandena är dock inte särskilt bra. Det finns ingen nysnö och det mesta av offpisten består av ett mycket hårt underlag som gör det svårt att stå på skidorna. All offpiståkning görs på eget ansvar och har du ingen utrustning eller erfarenhet bör du hålla dig till pisterna.

Förutom skidåkning av högsta klass har Zermatt många andra upplevelser att erbjuda. Det finns flera bra wellness- och träningsanläggningar. Dock till ganska saltade priser. Zermatt en mycket vacker by att bara ta promenader i. Speciellt stadens äldre del kan varmt rekommenderas.

Fakta om Zermatt

* 200 km pister att utforska på vintern- 21 km pister att utforska på sommaren.
* 360 km pister att utforska i Matterhorn Ski Paradise (inklusive Italien):
* 28 kilometer svarta pister.
* 220 kilometer röda pister.
* 77 kilometer blåa pister.
* 35 kilomter gula pister (offpist).
* Högsta punkt: 3 899 höjdmeter (Gobba di Rollin).
* Antal skidliftar: 54 stycken.

Kronjuvelen vid Matterhorn


Häng med landslagsåkarna i puckel till Zermatt


De gick Chamonix-Zermatt på 16 timmar!


Text: Åka Skidor • 2016-12-06
SkidorterMatterhornSchweizZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen