Dynastars huvudkontor och skidfabrik ligger granne med Mont Blanc.

Prylar

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc

Få skidvarumärken kan luta sig mot 54 år av innovation och ständig produktutveckling. Välkommen till på besök hemma hos Dynastar, med skidfabriken belägen strax nedanför Mont Blanc-massivet.

Text: Mattias Björklund • 2017-02-28 Uppdaterad 2017-02-28

1963 svepte skidåkare gärna fram utan mössa, skidorna sladdsvängdes och alpina VM hade fortfarande inte anordnats. Samma år bestämde sig även ledningen för de franska skidföretagen Dynamic och tillverkaren av Starflex Skis att gå ihop och tillsammans utveckla en ny skida. Draget skulle visa sig framgångsrikt. Tre år senare, när alpina VM avgjordes för första gången, i den lilla chilenska orten Portillo, vars högst belägna lift knarrade fram dryga 3 000 meter över de omkringliggande Anderna, togs tre guld och tre silver av skidåkare vars skidor alla hade en logo i form av en liten mustasch längst fram. Genom att bli främsta mästerskapsmärke hade Dynastar gjort en minst sagt grand entré på världens skidscen.

2017 kan få skidvarumärken ärligt säga att man har 54 år av kunskaper och produktutveckling att luta sig emot. Det kan Dynastar. Och precis som 1963 kan man stolt trycka ”Made in France” längs med skidorna innan de görs klart för leverans ur fabriken.  För varumärket utgår fortfarande från de franska Alperna i allt man tar sig för. Från utvecklingsavdelningens arbete på huvudkontoret i Saint-Jean de Moirans, via skidfabriken i Sallanches med utsikt mot Mont Blanc, till att de färdiga skidorna hårdtestas i Tignes böljande pister.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc
I Dynastars skidfabrik i Sallanches produceras varje år drygt 300 000 par skidor.

Platsen för Dynastar är symbolisk. När skidmärket grundades fanns inga andra intentioner än att producera skidor som skulle hålla för Alpernas tuffaste utmaningar. De värderingarna har skidmärket tjurskalligt, eller lite franskt som en del kanske skulle kalla det, hållit fast vid. Genom att ständigt vilja utvecklas har Dynastar genom årtionden försett miljoner skidåkare med modeller utrustade med allt mer förfinade material och de senaste tekniska lösningarna. Allt från den guldtryckta fartmaskinen Course med sin karakteristiska röda vibrationsdämpare, världens första i sitt slag inbyggda i ett par skidor. Som dessutom kördes av både herr-och damsegaren i slalom vid OS i Sarajevo 1984. Till dagens freeridefavoriter med Cham och Legend i spetsen. Samt inte minst Mythic som fått topptursälskare världen över att jubla.

Idag är Dynastar ett av få kompletta skidmärken med skidor för all typ av skidåkning. Att Dynastar kontinuerligt blir prisade av skidåkarmedia för sitt hantverk är ingen slump. Ett drygt halvsekels erfarenheter ger effekt. Framför allt finns det ett par punkter som skidmärket gjort sig världskänt för. Dels har skidfabriken just utanför Chamonix, genom utbyggnad och ständig utveckling, alltid kunnat hålla en extremt hög produktkvalitet. Tack vare den senaste tekniken och en hela tiden uppdaterad maskinpark kan skidbyggarna dessutom leverera produkter med en fantastisk finish. Allt från de tunnaste linjerna hos skidans grafik till hopfogandet av de många lagren olika träslag, metaller och förstärkningsmaterial. Det första intrycket, den allra första gången du greppar ett par fabriksnya skidor, kan aldrig underskattas. Precis som att ett par skidor ska kännas fräscha och svara när du trycker till i hög fart i stenhård manchester flera år efter att du köpt dem. Där kan Dynastars höga kvalitetskrav och långa hantverkstradition svara upp mot de högsta kraven.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc
Tack vare sitt perfekta läge mitt i franska Alperna kan Dynastar testköra alla skidor strax utanför dörren till sin skidfabrik.

Powerdrive – stenhårda krav gav teknisk innovation

Kunskap och kvalitet är en sida av ett framgångsrikt varumärke. Utan produktutveckling och teknisk innovation stannar vilken framgångsrikt varumärke som helst upp. Därför arbetar Dynastars utvecklingsavdelning ständigt med att ta fram nya tekniska lösningar.

Ett av Dynastars senaste stora genombrott på teknologisidan stavas Powerdrive och är resultatet av ett samarbete mellan utvecklingsavdelningen och märkets proffsåkare inom skicross. Framför allt var det en av stjärnorna, Jean-Frédéric Chapuis, som Dynastar lyssnade lite extra på. Och anledning fanns. Monsieur Chapuis körde efter stenhårda race hem guldet i skicross vid Sotchi-OS 2014.

Utgångspunkten var enkel: Oavsett om du är OS-guldmedaljör med Alperna som träningsområde eller gillar att köra riktigt snabbt över hårt packad snö hemma i Sverige efterfrågar du samma sak: en skida som klarar riktigt stökigt underlag med bibehållen komfort. I praktiken är Powerdrive tre material som lagts längs med skidans kanter mellan skidans träkärna och stålkanten. De tre materialen har alla olika egenskaper men samma uppgift – att ge bästa möjliga fartstabilitet även i de skakigaste av pister. Närmast träkärnan har ett mjukt material lagts för komfort och stötdämpning. Utanför det finns ett hårt material för kraftöverföring. Utanför det hårda och ytterst finns ett material med dynamiska egenskaper, för bästa möjliga kontakt mellan skidor och snö.

Efter tusentals testtimmar lanserades Powerdrive 2016. Dynastar har redan fått så pass mycket positiv feedback, både från konsumenter, som från testande skidmedia i form av utmärkelser, att man bestämt att teknologin från och med säsongen 2017/18 kommer att ingå i alla Dynastars skidmodeller.

Nyheter för 2017/18 – En Legend är tillbaka

Till kommande säsong passar Dynastar på att renodla sin produktlinje till tre kategorier: Freeride/All Mountain, Skitouring och Race/Pistskidor. Inom samtliga kategorier släpper Dynastar riktigt spännande nyheter.

De senaste säsongerna har framför allt Dynastars Freeride/All Mountain-skidor varit otroligt populära vilket gjort att produktionen i skidfabriken i Sallanches ökat till drygt 300 000 skidor per säsong. Inom kategorin gör Legend, en av Dynastars ikoniska skidor, en efterlängtad comeback. Legend har uppdaterats med Dynastars Powerdriveteknologi, har rocker i både nos och ände och kommer i nio olika modeller. Från 75 millimeters midja upp till puderbreda Legend X 106 med träkärna i paulownia (kejsarträd) och titanallager för maximal kraftöverföring. Dessutom: toppmodellen Legend Factory är friåkaren Reine Barkereds val när svensken jagar segrar nedför bergen i friåkningens största tävlingar.

Självklart finns dessutom en komplett kollektion damskidor inom Legendfamiljen till 2017/18. Legend W, fem modeller med midjemått från 75 till 96 millimeter med anpassade skärningar, mått och vikter, är utvecklade för att passa kvinnors åkstil och mått.

Vid den stora skidtestarhelgen Pro Ski Intro i Vemdalen under årets skidsäsong har Legend redan hårdtestats av ett stort antal skidåkare. Och mottagandet har varit riktigt varmt, berättar Jerker Nyman från Dynastar Sverige.

– Jag har deltagit i många skidtester genom åren. I år har det ändå varit något extra. Dels med Powerdriveteknologin som verkligen gör att skidorna blir väldigt fartstabila och lugna. Dels att Legend är tillbaka hos Dynastar. Det har varit så kul att se skidåkare komma ner med ett leende på läpparna och sagt: ”Det här var verkligen något utöver det vanliga”, säger Jerker Nyman.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc
Till pudersäsongen 2017/18 är friåkningsskidan Legend äntligen tillbaka hos Dynastar.

Skitouring – Storsatsning på topptur

Allt fler skidåkare upptäcker det fantastiska med att för egen maskin ta sig en bit bort från lift och pist och lägga tid på åk av kvalitet snarare än kvantitet. Hos Dynastar ingår topptursskidor i kategorin Skitouring och till säsongen 2017/18 rymmer kategorin flera spännande nyheter. Diamanten i Dynastars skitouring-kollektion är fortfarande Mythic. Denna vinter sjufaldigt prisad i internationell skidmedia. Den extremt lätta skidan får i år sällskap av tre helt nya skidor, Bear, Deer och Eagle, som utgör underkategorin Vertical.

Eftersom Mythic kommer i två midjebredder finns det till nästa säsong en touringskida för precis alla. Åkaren som vill gå ett par toppar per dag i lagom takt och njuta av komfortåken en bred freeridingskida ger väljer antagligen Mythic 97, modellen som blivit en måttstock för hur en topptursskida ska vara. Med en vikt på 2800 gram paret blir Mythic 97 riktigt lätt uppför. Samtidigt, trots sin tunna kropp, kan den svara tillbaka utför, oavsett snöns kvalitet, djup och oavsett hur mycket kraft åkaren belastar skidorna med. Hemligheten ligger i Dynastars skidbyggarkonst. Runt Mythics träkärna, som utgörs av en mix av ultralätta träslaget paulownia och Dynacell, har tunna mattor av flätad kolfiber lagts. Trots sin tunnhet är just kolfiber bland det vridstyvaste material som går att använda i en skida. Med rockerprofil i både nos och bakända rör sig Mythic 97 med en smidig kraftfullhet i både fluffigt puder såväl som över mer packad snö.

För skidåkare som vill testa skitouring som det görs i Alperna; fler och högre toppar i ett högre tempo, har till vintern 2017/18 tre fantastiska skidor att se fram emot. Dynastar Vertical är en serie med tre skidor som liksom Mythic är uppbyggda kring en kärna av paulownia och Dynacell och med förstärkning av kolfiber. Faktum är att de tre skidorna, döpta till Eagle, Deer och Bear, är ännu lättare än Mythic. Utan att för den delen ge avkall på möjligheten att bemästra all typ av snö. Namnen som skidorna fått ger en vink om vilken modell du som skidåkare ska välja. Vill du likt en örn plocka så många toppar som möjligt under en skiddag. Är du en lika smidig bergsbestigare som en hjort där ingen terräng stoppar dig eller är du björnen, den lite lugnare men samtidigt starke toppbestigaren som älskar utmaningar? Midjemåtten på Eagle, Deer och Bear är 87, 85 respektive 80 millimeter.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc
Eagle är den lika lätta som vridstyva toppskidan inom Dynastars skitouringfamilj Vertical.

Toppturande till trots, högst på mångas önskelistor står ofta ett par riktigt fartstabila skidor för hårt, välpistat underlag. Det är trots allt där den mesta skidåkningen görs idag, oavsett om du befinner dig i Dalarna eller i Dolomiterna. När vi på Åka Skidor i vårt årliga stora skidtest korade bästa racecarvingskidan 2016/17 fick Dynastar Speed Zone 12 TI utmärkelsen Testfavorit. Teståkarna sa bland annat: ”Skidan är både kvick och följsam samtidigt som den är trygg och stabil i fart och på kant. Den har ett säkert grepp om alla pister.” Utmärkelsen hos Åka Skidor är bara en av åtta priser Speed Zone 12 TI kammat hem den senaste säsongen från internationella skidmedia.

En av anledningen till det ymniga prissnöandet över skidorna stavas med största sannolikhet Powerdrive, Dynastars teknologi för riktigt fartstabila skidor. Att dundra fram strax efter soluppgången över perfekt, orörd manchester och känna lugnet i ett par Dynastar Speedzone är skidmagi när den är som bäst.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc
Reine Barkered, som åker på ett par Legend Factory säsongen 2017/18, är en av Dynastars hårt arbetande stallåkare.

Dynastar Factory Team – teamkänsla över hela linjen

Hos Dynastar arbetar utvecklingsavdelningen tätt ihop med sina professionella åkare. I kollektionen Factory Team ingår sju skidor från lika många discipliner. Alla exakt samma modeller som Dynastars teamåkare kör under kommande säsong. För att stärka teamkänslan, delar Factory Team-skidorna färgsättning och design. Så oavsett om du väljer att susa ifrån polarna på ett par av Jean-Frédéric Chapuis Speed WC Factory eller hellre vill lägga några sköna drops med Reine Barkereds Legend Factory, är det lätt att se att vilket team du ingår i.

Följ Dynastar Factory Team här.

Testa Dynastars skidor och Powerdriveteknologin

Blir du sugen på att testa Dynastars Powerdriveteknologin, 2017 års nyheter från Dynastar? Då ska du bege dig till Fjällfest vid Storulvån 6-9 april. Dynastar är nämligen eventpartner och lånar ut sin finaste skidutrustning gratis till alla som löser ett Fjällpass.

Besök skidfabriken i Sallanches

Får du inte nog av Dynastar? Vad kul! På märkets Youtube-kanal kan du följa med in bakom kulisserna hos skidmärket. Kika in på huvudkontoret i Saint-Jean de Moirans och se när skidornas design bestäms, fascineras över de många stegen i skidtillverkningen på fabriken i Sallanches eller var med när nästa säsongs skidor hårdtestas i Tignes böljande pister.

Dynastars Youtubekanal hittar du här.

Dynastar – innovatörerna vid Mont Blanc

Dynastar

* Dynastar grundades 1963 när Dynamic och Les Plastiques Synthétiques, tillverkaren av Starflex Skis, bestämde sig för att tillsammans utveckla en ny skida.

* Huvudkontor och utvecklingsavdelning Saint-Jean de Morains, skidfabrik i Sallanches, strax utanför Chamonix.

* Gjorde sig tidigt kända för att leverera skidor som klarar hög fart med bibehållna fart- och komfort egenskaper.

* Suttit under många VM- OS-medaljörer i framför allt fartgrenar. Från Marielle Goitschel och Guy Perillat framgångar i VM 1966 där Dynastar blev det mest framgångsrikaste skidvarumärket, via Marc Girardellis, Kjetil Andre Aamodts och Deborah Compagnonis framgångar på 90-talet till regerande OS-mästaren i skicross Jean-Frédéric Chapuis som knep guldet i Sotji 2014.

* Ägs av Rossignol Group men är helt fristående med egen produktutveckling och tillverkning, skiljd från ägargruppens övriga varumärken.

* Dynastars skidfabrik producerar varje år drygt 300 000 skidor.

dynastar.com

Dynastar Mythic


Text: Mattias Björklund • 2017-02-28
PrylarChamonixDynastarFriåkningReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen