Fernie - Fint ställe för puderpundare

Fernie - Fint ställe för puderpundare

I Fernie tackar man skidguden Ullr för snön och rastafariguden Jah för stämningen.

Här i den kanadensiska delen av Klippiga bergen, nära gränsen till USA, är oddsen för lössnö goda. Det faller nämligen i snitt 865 centimeter snö per säsong. Det innebär en halvmeter i veckan, och snödjupet kan nå fyra meter i skogsterräng. Samtidigt gör snön att solen lyser med sin frånvaro i Lizzard Range, som skidområdet ligger på. Antingen snöar det eller är gråmulet. Men även om det inte dumpar en fot varje natt så finns det alltid snö och man slipper åka på sten i Fernie. Det händer tyvärr att det kommer annan nederbörd än snö. Ett par gånger varje vinter drar varma vindar in regn över området. Trist om man åker på en veckoresa, men livet som puderpundare är chansartat.

Bild 348221

Det är lätt att hitta bra åkning i Fernie, det spelar inte så stor roll var man åker. Nästan allt inom området som skidpatrullen lavinkontrollerar är gles skog eller helt öppna ytor. Här finns ett flertal returanger, hotell och sportaffärer. Allt har byggts upp de sista fem åren av de nya ägarna Resorts of the Canadian Rockies som förutom Fernie äger fem andra skidanläggningar. Pistörerna är de lokala hjältarna och följer man deras råd och åker i de områden som de öppnat upp är offpiståkningen mycket säker. De kan sitt jobb och gör allt som står i deras makt för att begränsa lavinfaran. Skillnaden i risk mellan att åka inne i skidområdet och att åka utanför är stor. För några år sedan dog två svenska systrar i en lavin en dagstur bortom det lavinkontrollerade området. Transceiver och spade är standardutrustning för de flesta åkare i Fernie, även de som bara håller sig i skidområdet.

Bild 348222

Det är ganska billigt att åka till Fernie. Den kanadensiska dollarn ligger bra till och Fernie lockar inte lyxturismen som Whistler och de fashionabla skidorterna USA. Men nu har lilla Fernie börjat spela i den stora ligan. The Good Skiing & Snowboarding Guide utnämnde Fernie till ”Resort of the Year 2004” i Nordamerika. skillnaden mellan att åka skidor i Fernie mot en alport? Först måste det erkännas att i Fernie och andra små orter runtomkring i delstaterna Alberta och British Columbia är skidområdena mindre än på en charterort i Alperna. Gillar man att carva i oändligt långa pister är det en klart begränsande faktor. Samma sak om offpiståkets fallhöjd är viktigare än hur snön är som man åker på.

Å andra sidan är det mer och ofta bättre snö i Fernie än i Alperna. Resan är längre och dyrare till Kanada, men prisnivån på plats är lägre. Stannar man i två veckor eller längre, och det gör man gärna i Fernie, så blir det billigare att åka skidor här än Alperna. Den absolut största skillnaden mot Alperna är dock alla trevliga människor.

Av: Åka Skidor Foto: Henry Georgi/Fernie

Faktaruta

Fakta om Fernie


En och tvåveckorsgästen gör den bästa affären att åka med Langley Travel som
måste ha haft hårda förhandlingar med flygbolaget om biljettpriset.
Halvpension kostar från 7 400 kronor för en vecka. Även Go West ordnar
resor.
Reguljärbiljett från Stockholm till Calgary går lös på ungefär 6 000 kronor.
Vill du resa runt och se flera orter är Langley billigast även där; Ski
Around the Rockies inkluderar fem orter på 10 dagar för under 10 000 kronor.
Fallhöjd: 920 meter
Antal liftar: 9
Snöfall på en vinter: 865 cm
www.skifernie.com
www.fernie.com
www.redtree.com/far

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!