Kicking Horse - Champagnepuder och råbarkade skogstroll

Kicking Horse - Champagnepuder och råbarkade skogstroll

En liten ort med stora ambitioner. Lättilgänglig och bra fallhöjd har gjort denna ort till en favorit.

Kicking Horse har enligt den glättiga liftkartan 78 nerfarter. Namn som CPR Ridge och Stairway To Heaven förpliktigar, men i sann nordamerikansk företagaranda är överdrift legio och sanningen får stå åt sidan när man ska slå på stora trumman. Antalet egentliga nerfarter är faktiskt närmare 10 än 80, då skidorten som sådan är relativt ung. Fram tills för några år sedan hette stället White Tooth Sedan kom nya ägare in i bilden med planer att bygga ett nytt Whistler. Än så länge har det blivit en flådig basstation, Kanadas högst belägna restaurang samt några nya liftar.

En av de främsta fördelarna med just Kicking Horse är den relativa lättillgängligheten samt bra höjdskillnader. Gondolen tar dig ända upp till 2450 meter, och därifrån är du 10-20 minuters lätt gång från ruskigt bra offpiståkning. Fråga närmsta pistör om vägen till My Blue Heaven, Ozone eller Super Bowl och du har garanterat en fin dag framför dig. Naturligtvis beroende på din kondis och vädrets makter, men sådant får man ta med i beräkningarna. Nästan ännu bättre är alla de områden strax utanför Golden dit du bäst tar dig per skoter. Har du ingen egen får du försöka flörta med någon av de hundratals lokala skotergalningarna. Sväng in på Motor Tech, det lokala skotermekkat, och snacka med mustaschbeprydde Randy. Det den mannen inte vet om skoteråkning i Golden är inte värt att veta. Förhoppningsvis kan du via Randy knyta kontakter och få tolka in till exempelvis Quartz Creek eller Chatter Creek. Väl där finns i princip obegränsade möjligheter till touring i världsklass.

Icke heller att förglömma är Rogers Pass, i runda slängar fyra stenkast västerut. Du tar dig dit per bil längs Highway 1 på strax under 45 minuter, och vid rätt tidpunkt på säsongen kan du börja knata precis bakom kofångaren. Ett medlemskap i Alpine Club of Canada kostar en spottstyver och ger dig bra rabatter, nyhetsbrev samt ett meriterande medlemskort att vispa fram i baren därhemma. Det gäller dock att komma ihåg att allt som här nämns relaterar till off pist åkning. Out of bounds. Ej patrullerat. Läs på och ta det lugnt alltså. Bra böcker att inhandla är exempelvis Avalanche Safety av Tony Dafferin, samt Summits and Icefields och Ski Trails In The Canadian Rockies, båda av legenden Chic Scott.

Bild 348211

Golden som by är, om sanningen ska fram, fruktansvärt ful. Standarden på hus och byggnader skulle få vilken svensk arkitekt som helst att yrka på omedelbart praktiserande av brända jordens taktik. Byn var fram till sent 80-tal i princip bara var ett ställe där lastbilar tankades och chaufförer söp och slogs. Att åka skidor var inte att tänka på. Gary, ägare av The Roadhouse Tavern berättar: ”Fan, förut hade vi ju slagsmål varenda kväll, men ni snorungar slåss ju aldrig.”

Bild 348212

Där ser man. I övrigt då? Tja, byn har en plywoodfabrik och en dito för virkesframställning. Tre barer, en drös butiker, några trailerparks samt alldeles för många lösa hundar. The Roadhouse Tavern är världsberömt i hela B. C. för vad som kallas “Fresh Meat Monday”. Man har alltså en ny strippa varje måndag, vilket i sig har förvandlats till ett socialt arrangemang som drar man ur huse.

Märkligt nog är könsfördelningen bland besökarna oftast nära nog 50/50, och de flesta av manligt kön verkar strunta i strippan och istället fokusera på biljard, snack om vädret samt den satans skotern som vägrar starta när den är varm.


View Larger Map

Av: Billy Söderin

Faktaruta

Kicking Horse


Lämna Canada Goose-duffeln hemma. Berätta inte att du betalat 1200 spänn för
dina jeans. Du blir utskrattad och i sämsta fall lär du se dyrgriparna
brinna över öppen eld. Andra mode ascessoirer som rosa skjortor, J.
Lindebergprylar och slickade frisyrer avrådes sålunda med bestämdhet.
Snacka med lokalbefolkningen, skaka tass och kom för allt i världen ihåg vad
folk heter. Kanadensare har nämligen en osviklig förmåga att lägga namn på
minnet, så se till att bjuda tillbaka.
Bli polare med minst en pro patroller- känner de igen dig är risken mindre att
liftkortet ryker när du duckat under ett rep för att nå den där fina rännan.
Ett bra sätt att öppna dörrarna till de bästa pudergömmorna är att socialisera
på byns barer. En baksmälla senare har du en lokal kompis och
informationskälla.
Ät inte för mycket friterad kyckling från 7-Eleven. Den är visserligen billig
och smaklig efter fyra kannor öl, men mamma blir inte glad om du knappt
kommer in genom hemmets smala, svenska dörr till våren.
Svenskar har överlag gott rykte än så länge, så se till att bjuda till på
lokalbefolkningens villkor! Stirra inte i onödan på ”welder dude” från
Columbia Diesel. Han kan laga din bil, men har stygga tatueringar, kort
tålamod och hemskt stora nävar.
Bra websidor:
www.kickinghorseresort.com

www.kickinghorsecanyonbb.com
(bed & breakfast)
www.go2rockies.com (mycket om Golden,
alla nationalprker i närheten med mera)

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!