Portes du Soleil

Portes du Soleil

Världens största skidområde! Tänk dig 230 liftar, 650 kilometer pistade nedfarter och oändliga möjligheter till offpist uppdelat på 13 skidorter i Frankrike och Schweiz. Välkommen till Portes du Soleil!

Den lilla schweiziska skidorten Champery rekommenderas som basläger för skidexpedtioner i det gigantiska skidområdet Portes du Soleil. Skidsystemet är världens största. Det finns visserligen lika många liftar (230 stycken) i Les 3 Vallées (Val Thorens, Méribel och Courchevel), men till ytan räknat är Portes du Soleil mycket större.

Champéry som ligger i kantonen Valais och är en de äldsta turistorterna i Schweiz. Redan i mitten av 1850-talet sökte sig turister till byn och i slutet av seklet fanns sex hotell. 1939 byggdes en av de första kabinbanorna i Schweiz och det var startskottet för Champéry som skidort.

Med 230 liftar är det lätt att virra bort sig. Och det gör vi förstås redan första dagen. Först borta i Avoriaz fattar vi att vi åkt över gränsen från Schweiz till Frankrike, men en förstående fransman tar sig tid och förklarar hur vi skulle ta oss tillbaka. Första dagen nöjer vi oss dock med att utforska vad pisterna i Champéry och Avoriaz har att erbjuda och det tar nästan hela dagen. I Portes du Soleil behöver man aldrig åka i samma nedfart två gånger.

Portes du Soleil är inget högalpint skidområde. Liftarna når som högst lite mer än 2400 meter över havet och eftersom dom flesta byarna ligger på ungefär 1 000 meters höjd innebär detta att fallhöjden inte är så mycket att skryta med. Den låga höjden över havet innebär både nackdelar och fördelar. Största nackdelen är att säsongen blir kort, vintern kommer sent och våren tidigt. Dom flesta orterna i Portes du Soleil brukar stänga för säsongen redan i mitten av april. Fördelen med den låga höjden är att man nästan alltid kan åka någonstans i systemet hur dåligt väder det än är eftersom en hel del nedfarter går djupt ner i skogen. Träden binder dessutom snön, något som vänner av off pist-åkning brukar uppskatta.

Portes du Soleil består av hela 13 skidorter i Frankrike och Schweiz. Skidsystemet är en blandning av stordrift och småskalighet. De flesta av skidorterna är gamla och genuina, men det finns också moderna, hyperfunktionella skidorter i betong som Avoriaz. Att Portes du Soleil består av en massa olika orter och dessutom ligger i två länder märker man knappt av. Det är ett och samma liftkort som gäller, alla snackar franska och passet kan man lämna kvar på hotellrummet. Tullstationerna lyser med sin frånvaro och det är inte märkligt att området varit känt som ett riktigt smuggelnäste.

Bild 348001

Av: Åka Skidor

Faktaruta

Fakta


Boende: www.pisteartiste.com

Resa: www.nortlander.se,
www.sportresor.se, www.ving.se
Info: www.champery.ch

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!