5fd921a339055

Artiklar

Extrem klassiker – Aiguille du Midi

Téléphérique de l’Aiguille du Midi i Chamonix är världens kanske mest kända lift och transporterar årligen hundratusentals människor från Chamonix centrum till ett glaciärparadis halvvägs upp på Mont Blanc.

Text: Tobias Liljeroth • 2014-10-01 Uppdaterad 2014-10-01

Ingen enskild lift i världen har haft lika stor betydelse för alpinismens utveckling som Téléphérique de l’Aiguille du Midi. Ett konstruktionsmässigt mästerverk som öppnades 1959 och allt sedan dess transporterat miljoner och åter miljoner människor till ett av de mest högalpina paradis som man kan nå utan flygande transport.

Från början var liften tänkt som en turistattraktion i sig, vilket den givetvis fortfarande är i stor utsträckning, men med tiden har den förvandlat den glaciärtyngda terrängen vid Mont Blancs nordsluttning till en alpin lekplats för planetens mest extrema skidåkare och klättrare. Ingenstans i världen pushas gränserna lika hårt på daglig basis som här, utan att någon så mycket som höjer på ögonbrynen. 

Men du behöver inte heta Pierre Tardivel eller Andreas Fransson för att kunna ta till dig Aiguille du Midis storhet. Dagligen under vintersäsongen tar sig tusentals ”vanliga” skidåkare med stapplande steg nerför den smala toppkammen och vidare ut mot klassiska skidåk som Vallée Blanche – världens längsta, liftburna skidåk – Envers du Plan och Grand Envers. Ett skideldorado i en så häpnadsväckande vacker miljö bland glaciärsprickor, seracer och mäktiga bergsväggar att den saknar motstycke i den liftburna världen. 

Aiguille du Midi må vara ett uttjatat namn i en skidvärld som ständigt söker efter nästa, okända puderparadis, och visst: köerna må vara brutala under högsäsong, men trots det snarare växer dess dragningskraft för varje år.

Och om du mot förmodan inte varit där ännu: åk dit.

Aiguille du Midi

Franskt namn Téléphérique de l’Aiguille du Midi
Invigningsår 1959
Starthöjd 1 035 meter
Sluthöjd 3 777 meter (3 842 meter med hiss)
Fallhöjd 2 742 meter
Tid för uppfart 20 minuter
Pris 39,60 euro för enkeltur vintertid
Kända åk Vallée Blanche, Envers du Plan, Grand Envers, Couloir des Cosmiques, Mallory
Info och guide
http://compagniedumontblanc.com
http://chamonix.com


Text: Tobias Liljeroth • 2014-10-01
ArtiklarChamonixFrankrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen