Mysigt boende och legendarisk afterski mitt i backen, det är Fjällgårdens trumfkort. Foto: Dan Kullberg

Artiklar

Ski in, ski out i Åre

Du vill bo nära backen, helst mitt i pisten. Inga problem! I Åre finns allt du kan önska dig, inklusive boenden med skidåkning direkt utanför dörren. Här plockar vi russinen ur kakan, blandar ålderstigna och hemtrevliga fjällstugor med moderna och storslagna fjällhotell.

Text: Johan Weimer • 2014-11-20 Uppdaterad 2014-11-20

HOTELL FJÄLLGÅRDEN

Officiellt sett föddes Åre som skidort redan den 7 mars 1910. Då invigde prins Carl Sveriges första skidlift, Bergbanan, tillsammans med Fjällgården vid bergstationen på 556 meters höjd över havet. Vid den här tiden var det sommarturismen som blomstrande och det var först i samband med VM 1954, då de schweiziska och amerikanska lagen bodde på Fjällgården, som utförsåkningen i Åre kom igång på allvar. 

Utsikten från hotellet är magnifik här blandas ståtliga granar med byns hustak, Renfjället, Åreskutan och Åresjöns vidsträckta istäcke. Fjällgården ligger mitt i backen i direkt anslutning till Bergbanan som tar dig till och från Åre torg på några ynka minuter, även kvällstid. Här kan du dock börja dagen med skidåkning utan att behöva lift, Stjärnbacken tar dig ner till Kabinbanan, VM6:an och Worldcupliften medan transportleden Tottbryggan tar dig till Sadeln eller till Tottbacken och Tottliften. Vill du snabbt komma upp till Sadeln tar du nya Fjällgårdsexpressen utanför dörren.

De 66 trivsamma rummen och sviterna har nyrenoverade badrum och sköna sängar från Hästens. På anrika Fjällgården kan du slappna av med bastu, ångbastu, massage och spa eller en god bok i biblioteket framför den öppna spisen. En annan populär sysselsättning är att delta i den legendariska afterskin som pågår hela säsongen, innan middagen inmundigas på någon av de båda restaurangerna.

Ski in, ski out i Åre
Samtliga rum och sviter är försedda med bekväma sängar från Hästens. En utvilad skidåkare är en bättre skidåkare… Foto: Dan Kullberg

Läge: Vid Bergbanans toppstation, 800 meter från Åre torg.
Pris dubbelrum/natt, 2 personer: Från 990-2300 kronor varierande över säsong, inklusive frukost och tillgång till de varma badtunnorna.
Övrigt: Två restauranger, afterski, spa, bastu, skiduthyrning och bibliotek.
Kontakt: 0647-145 03, info@fjallgarden.se
Webb: fjallgarden.se

 

TOTT HOTELL OCH SPA

År 1979 invigde charterbolaget Vingresor sitt första svenska hotell. Närmare bestämt i Åre och vid foten av Totthummeln. Granne med den traditionstyngda och gemytliga Tottbyn och med en enastående utsikt över Åresjön och hela dess inlopp från Duved via Tegeforsen. Sunwing blev snart mycket populärt och byggdes ut både 1985 och 1987. År 2002 bytte det både namn och ägare. Nuvarande ägare har haft Tott hotell sedan 2010.

Ski in, ski out i Åre
Tott Hotell ligger i direkt anslutning till Tottliften och mitt
emellan skidsystemen i Åre respektive Björnen. Foto: Dan Kullberg

Under det höga taket kan du koppla av eller leva ut. Här finns Sports Gym, simbassäng, kallbad, bubbelpooler, bastu, spa, restaurang, bar och nattklubb. Varför inte ta en kall öl i bubbelpoolen, en skön massage innan middagen och avrunda med dans på Måndagsklubben i ökända Nightwing?

Tottliften startar utanför dörren och tar dig upp på Sadeln. Här finns snäll och underhållande åkning i pist eller skog och backar som leder ut i barnvänliga Björnen respektive utmanande Åre. Här har också området fått ett lyft med två nya liftar.

Tott erbjuder olika typer av boenden, från kompakta rum med bäddsoffa till sviter med egen bastu och badkar. Hotellet har det mesta du kan önska dig och ner till Åre torg är det bara fem minuters promenad. 

Tott har vind i seglen och planerar att bygga ut rejält till 2019 då lägenhetskomplexet Tott Park ska stå klart mellan det befintliga hotellet och Mörviksån.

Ski in, ski out i Åre
Nytt, fräscht, luftigt och mångsidigt. Tott har allt, inklusive underbar utsikt över Åreskutan och Åresjön. Foto: Dan Kullberg

Läge: Vid foten av Totthummeln, cirka 300 meter från Åre torg.
Pris dubbelrum/natt, 2 personer: Från 1100 kronor, beroende på säsong, inklusive frukost och entré till pool och bastu.
Övrigt: Bad, spa, gym, restaurang, bar, nattklubb, garage, skidaffär och skiduthyrning.
Kontakt: 0647-150 00, info@tottare.com
Webb: totthotell.se

 

BUUSTAMONS FJÄLLGÅRD

På 732 meters höjd över havet, precis vid trädgränsen och mitt i pisten ligger Buustamon. Ett verkligt smultronställe i idylliska omgivningar där kor betade under medeltiden. Här har du Åreskutan i ryggen och Mullfjället i blickfånget, vid bra väder kan du se Snasahögarna och Sylarna vid horisonten. 

Buustamon förknippas med personlig service och hemtrevlig atmosfär. I den gamla timrade stugan från 1880 råder lugn och ro, fjärran från vardagens stress. God mat och dryck är en självklarhet och det finns faktiskt även ett eget destilleri i källaren. Här framställs vodka med hjälp av fjällvatten direkt från egen brunn. Vodkan smaksätts med örter och kryddor från trakten och blir till en av de godaste snapsarna i Sverige.  

Ski in, ski out i Åre
Ymnigt snöfall vid Buustamon som kan erbjuda alltifrån en egentillverkad sup till bad i vedeldade baljor. Foto: Dan Kullberg

”Buusta” är gammeljämtska för vindskydd och ”mo” är en torr plats på myren. Stugan flyttades emellertid hit från Duvedstrakten först inför VM 1954. Därefter gjorde sig Buustamon snabbt ett namn som kaffe- och våffelstuga, med övernattningsmöjligheter på övervåningen redan från start.

Idag har Buustamon öppet året runt, så även bränneriet som är igång för jämnan och erbjuder besök och provning. Det enklaste sättet att ta sig till Buustamon är med bil, sista biten får du skjuts med bandvagn eller snöskoter.

Ski in, ski out i Åre
Den rustika stugan från 1880 har sin omisskännliga karaktär och charm. Foto: Dan Kullberg

Läge: Mitt i pisten vid Rödkullen, bilväg sista biten saknas vintertid.
Pris dubbelrum/natt, 2 personer: Från 1 150-1 490 kronor beroende på säsong, frukost och trerätters middag ingår samt tillgång till bastu och varma utomhusbad.
Övrigt: Bad och relax, spritbränneri, restaurang.
Kontakt: 0647-531 75, bokning@buusta.se
Webb: buustamonsfjallgard.se

 

COPPERHILL MOUNTAIN LODGE

Den syns inte för blotta ögat, men Åreskutan vilar faktiskt på en bädd av kopparmalm. Den bröts från mitten av 1700-talet och två århundraden framåt. När det begav sig var Förberget en del av Fröå gruvområde. Idag är det istället hem åt det spektakulärt formgivna och omsusade designhotellet Copperhill som ligger högst upp i Björnen, med egen skidlift och milsvid utsikt över Renfjället, Åresjön och Åreskutan. Här kan du kliva rakt ut i pisten eller flyga direkt från hotellets helikopterplatta. I Björnen kryllar det av barnvänliga pister och längdspår. Historiens malmtyngda vingslag känns redan i den pampiga lobbybaren. Öppna våningsplan, vackra och varsamt förädlade naturmaterial dominerar intrycket i denna moderna och smakfulla mountain lodge. Trä och sten toppas av koppar som draperar hela den norra väggen på ett praktfullt vis. 

Ski in, ski out i Åre
Bättre utsikt över Åreskutan och dess omsusade baksida är svår att hitta. Foto: Dan Kullberg

 Den påkostade byggnaden rymmer 112 hotellrum och sviter, ett prisbelönt spa, bibliotek och lounger, flera restauranger och barer. 

Alltsammans är ritat av den erkände amerikanske arkitekten Peter Bohlin. Han har svenskt påbrå och har även givit form åt Bill Gates privata hem och Apples prestigebutiker i New York, London och Tokyo.

Ski in, ski out i Åre
Hela härligheten är ritad av svenskättlingen Peter Bohlin som bland annat givit form åt Apples flaggskeppsbutiker. Foto: Dan Kullberg

Läge Högst upp på Förberget i Åre-Björnen.
Pris dubbelrum/natt, 2 personer: Från 1400 kronor och uppåt, beroende av säsong, inklusive frukost och entré till Level Spa & Health Club.
Övrigt: Spa, gym, pool, bastu, barnpassning, aktivitetsklubb, bibliotek, lounger, restauranger, barer, skidaffär och skiduthyrning.
Kontakt: 0647-143 00, info@copperhill.se
Webb: copperhill.se


Text: Johan Weimer • 2014-11-20
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen