Mattias Karlsson har bråttom hem för att lämna in kvartalsrapporten. Foto: Linus Meyer

Alperna

Fly ekorrhjulet och jobba på distans från Alperna

Mattias Karlsson har lyckats med det många skidåkare drömmer om, en tillvaro där han jobbar på distans från Alperna.

Text: Linus Meyer • 2020-10-01 Uppdaterad 2021-11-18

Mattias H Karlsson lever ett liv som de flesta av Åka Skidors läsare skulle definiera som ett drömliv. Han har nämligen lyckats med konsten att kombinera ett yrkesliv på distans med att åka skidor varje dag under skidsäsongen. Han är ekonomiansvarig på ett logistikföretag baserat i Jönköping men på kontoret sitter endast några få av de elva anställda, resterande jobbar hemifrån eller som Mattias gör, utomlands. 

Man kan man nästan säga att det hela startade med en olycka. Mattias gjorde sin tredje säsong i Andermatt. Tyvärr fick säsongen ett abrupt slut. Under en färd upp med en av de gamla släpliftarna i Andermatt, som korsar pisten, blev Mattias påkörd av en tysk snowboardåkare. Kollisionen blev mycket kraftig. Ena knäets korsband gick av, menisken gick sönder och ledbanden töjdes ut. Hade det inte varit för hans vana vid tacklingar från en lång och framgångsrik hockeykarriär hade nog utgången blivit ännu värre. Säsongen var över. 

Jag hade tänkt göra ett par säsonger till men nu fick det bli Handelshögskolan i Göteborg istället, något jag tidigare funderat på. Min plan var att plugga extra hårt så jag kunde åka skidor till våren men då både studievägledaren och min ortoped sa nej hittade jag en annan lösning, förklarar Mattias. 

Han pluggade första och andra året samtidigt, så på ett år hade han läst in två år. Det höga studietempot passade honom. Det kan tyckas konstigt men Mattias hade ändå tid för klättring och skidåkning. 

Jag minns den enda gången jag var riktigt nära att kugga en tenta, jag kom hem från en puderresa i Japan med hög feber bara två dagar innan tentan, då var det verkligen på håret, avslöjar Mattias i liften på väg mot ytterligare ett åk.

I slutet av den sommaren ringde en gammal vän, Josefin Karlsson, från Jönköping. Tillsammans med några andra personer hade hon startat logistikföretaget Zimply Solved och behövde en ekonomiansvarig. När jag läste kravspecen för jobbet såg jag att det var precis det jag letade efter. Företaget erbjöd en möjlighet att jobba flexibelt både när det gäller tid och plats och utan att ha sökt ett enda jobb fick jag precis det jobb jag drömde om, fortsätter Mattias.

Jag har ständigt dåligt samvete för att jag inte jobbar mer och att jag inte åker mer skidor. Hela tiden slits jag mellan dessa två världar. Ofta jobbar jag när andra är lediga och tvärtom vilket ibland kan påverka mitt sociala liv. Nästan alltid prioriterar jag att jobba så jag kan komma ut och åka skidor istället för att sitta och ta en kaffe med en kompis

Kanske det svåraste med att jobba så här är att jag hela tiden jämför mig med högpresterande på jobbet och skidproffs på berget vilket gör att jag ganska ofta känner att jag inte riktigt presterar tillräckligt bra på något plan. Men det är väl sådan jag är eller så är det en av nackdelarna att jobba så här, berättar Mattias förtroligt. 

Morgon- och kvällsjobb. Foto: Linus Meyer
Lunchpaus på Titlis. Foto: Linus Meyer

Det krävs otroligt mycket av Mattias för att han inte hela tiden skall skjuta upp arbetet utan verkligen få något gjort. Här i Engelberg händer hela tiden roliga grejer som han vill hänga med på, då gäller det att han har jobbet avklarat först, men visst händer det att han skjuter upp saker. 

Söndag är nästan alltid den dag jag jobbar mest. Eftersom jag har flexibla arbetstider gör det också att jag alltid är tillgänglig, alla dagar i veckan. Fördelen med att ha det så här är ju att jag kan åka skidor på ett mer eller mindre tomt berg på veckodagarna och jobba mer på helgerna då ändå köerna ringlar sig långa, fortsätter Mattias.

Jag vaknar nästa morgon av Mattias väckarklocka. Klockan är bara sex och ute är det fortfarande mörkt. Efter bara några minuter hörs knattret från datorns tangentbord. Mattias hinner med två timmar jobb innan en stabil grötfrukost intas med jobbdatorn som sällskap. Han sköter all ekonomi på företaget, skriver rapporter och kontrollerar tullregler, samt massa annat. Det är ett litet företag så han får hjälpa till med det som behövs. 

Jag skulle nog inte säga att jag är direkt disciplinerad som person utan snarare motiverad att effektivisera saker så jag hinner med de roliga sakerna. Jag är lite så som skidåkare också. Hellre två åk snabbt än ett åk långsamt. Därför älskar jag Engelberg eftersom det är ett otroligt effektivt skidsystem, erkänner Mattias. 

Mannen med Engelbergs hårdaste lår. Garanterat. Foto: Linus Meyer

Vi hoppar över lunchen för att hinna med några åk till innan Mattias måste hem och jobba. Hans skiddagar avslutas alltid med ett pass på träningscykeln, ofta med mobilen i handen eller med en ekonomipodd i hörlurarna. Kanske både och. Någon afterski-öl är det inte frågan om. Middag och jobb väntar. 

Jag tror de flesta som någon gång åkt skidor mer än två veckor på en vinter har drömt om att göra säsong. Den nästan overkliga möjligheten att kunna åka skidor varje dag hägrar i horisonten. Men heltidsarbete och karriär kommer in i bilden och drömmen falnar. Långt inne finns nog fortfarande drömmen kvar men med möjligheten att kombinera skidåkning och arbete. 

Det är nog klokt att rannsaka sig själv innan man låter denna dröm få allt för stor plats. Stora delar av det liv du nu lever måste du förändra för att kunna uppfylla denna dröm, och det livet passar inte alla. Det kräver ett enormt driv av dig som yrkesmänniska. Jag har själv försökt, under kortare perioder, att leva det liv som Mattias gör men aldrig lyckats. 

Att vara så disciplinerad så att man kan sitta och titta upp på ett vackert snöklätt berg, veta hur underbara svängar som finns där uppe och ändå först utföra dagens kontorsarbete innan man trycker ned fötterna i pjäxorna, är något jag aldrig lyckats med. Jag både imponeras och blir avundsjuk på Mattias sätt att framgångsrikt sköta sitt jobb i en miljö där berget hela tiden lockar, men i mitt eget liv får nog tanken om att kombinera ett kontorsarbete med skidåkning varje dag förbli en pudersnövit dröm. Hur vill du göra med ditt liv?

After ski på Coop. Foto: Linus Meyer

Mattias bästa tips för att jobba på distans

1. Fördelar för arbetsgivaren?

Fundera ut vad det finns för fördelar för din arbetsgivare med att du jobbar på annan ort? Till exempel sänkta lokalkostnader, en stor kostnad för företag i storstadsregioner. 

2. Flexibilitet

Vad kan du erbjuda din arbetsgivare om du jobbar på annan ort? Till exempel flexibel arbetstid, möjlighet att vara nåbar alla dagar i veckan, året om, ta hand om andra uppgifter på företaget eller lägre lön.

3. Bättre personal

Genom att erbjuda jobb på annan ort kan det vara lättare för arbetsgivaren att rekrytera rätt personal, man behöver alltså inte vara geografiskt bunden till företaget.

4. Är det möjligt för dig?

Rannsaka dig själv om det är möjligt för dig att arbeta från annan ort. Fungerar det att bo på en skidort för partner eller familj? Går det ens praktiskt att jobba på annan ort med dina nuvarande arbetsuppgifter eller arbetsgivare?

5. Vågar du ta steget?

Är du verkligen beredd att ta steget? Det är en stor skillnad på att jobba från annan ort några månader eller några dagar i veckan och på att jobba på detta sätt i flera år i rad. Det kräver mer av dig.


Text: Linus Meyer • 2020-10-01
AlpernaArtiklarEngelbergJobb

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top