Hemtrevligt i St Anton

Hemtrevligt i St Anton

På 1980-talet var Mikael Landström skibum i St Anton
och diskade för att försörja sig. Nu har han återvänt till
sin favoritskidort, där han driver Hotel Valluga.

För trettio år sedan drog Mikael Landström till Arlberg för att åka skidor.
– Jag var ung och nydumpad. Jag bodde hos en tjejkompis och vi jobbade på olika hotell i St Anton. Jag diskade och åkte skidor. Jag älskade det livet. Det var en rolig tid.
Det blev flera säsonger som skibum i St Anton för Micke, sedan tog en karriär i rese- och hotellbranschen fart. Under många år jobbade han på Sunwing. Idag driver han med framgång två hotell på Mallorca – prisbelönta och populära Portixol och Esplendido – och för några år sedan köpte han ett slitet hotell från 1950-talet mitt i St Anton, ett stenkast från huvudgatan, som totalrenoverades.

Mickes fru Johanna har inrett de tre hotellen. Det är ett stilmedvetet inredningsproffs som har gjort jobbet. Rummen känns lyxiga men mysiga. Stilen är enkel men elegant med vackra trämaterial.
En modern hiss på ut- och insidan av huset bjuder på överraskande fin utsikt över byn och bergen. Spa-avdelningen har en vacker pool, sköna vilstolar, sängar och en ångbastu med röd mosaik.
En liten snygg bar med vackra lampor i varma färger känns inbjudande. Restaurangen med spanskinspirerad meny (och personal från Mallorca) går i samma stil. I loungen finns ett biljardbord, sköna fåtöljer och en vinylspelare med tillhörande skivsamling.

I entrén är det modernare: ett par nya Apple-datorer finns tillgängliga för gästerna. Dovhjorten i loggan ovanför hotellets entré går igen i detaljer som rumsnycklar och kitschiga jakttroféer i vit plast på väggarna.
– Jag vill att det ska vara snygg inredning, förstås, modernt men hemtrevligt. Det ska inte kännas stelt att bo på hotell. Jag gillar när gästerna slappnar av och känner sig som hemma. Du vet, knallar omkring i morgonrock eller underställ, förklarar Johanna.

Trenden är tydlig i St Anton. Boutiquehotellen blir fler. Den historiska och klassiska bykärnan har fått en ansiktslyftning. Gamla nedgångna hotell har renoverats och lockar en ny och mer välbeställd publik än det St Anton som Micke kom till på 1980-talet. Till och med afterskimeckat Mooserwirt har satsat ölintäkterna på att bygga ett lyxigt hotell, ljudisolerat förstås eftersom det ligger vägg i vägg med Österrikes vildaste afterskiparty. Men Åka Skidor bor hellre på Valluga. Inte för att hotellet är svenskt, utan för att det är ett av de bästa hotellen i Alperna. 

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!