5fd9234b1ec3e

Artiklar

Skidåkning i Indien och Dubai

Skidåkning på sand? Vertikalerna testade på både det och inomhusskidåkning i Dubai efter ett stopp i Kashmir.

Text: Åka Skidor • 2008-03-20 Uppdaterad 2008-03-20

Gulmarg i den indiska delen av Kashmir levererade verkligen bra och spektakulär skidåkning. Visserligen var det sent på säsongen, men snön var riktigt bra på den allra översta delen av berget. Bästa tiden att åka till Gulmarg är dock i februari. Det är dock ett måste att översta äggliften är öppen för att komma åt den riktigt bra skidåkningen.

I Gulmarg måste man ha rikligt med tålamod och att vara flexibel. Äggliften kanske inte är öppen på grund av vädret, att den är trasigt eller att killen som säljer lift korten är sen till jobbet eller & Det finns en anledning till att man inte säljer veckokort samt att till och med tvekar att sälja dagskort – vårt tips: köp liftkort per åk. Gulmarg har riktigt bra skidåkning, men bara om den övre äggliften är öppen.

Skidåkning i Indien och Dubai

Rille kör orört i Gulmarg.

Vi tillbringade mest av vår tid ute till höger (skiers right) om toppen av övre äggliften och hittade orört puder hela tiden. Vår guide, Fayaz, tog oss längre och längre bort från liften och lyckades hitta bra snö hela tiden. Detta är en anledning till att Gulmarg är bra, inte så många skidåkare som fightas om snön och man hittar puder flera dagar efter ett snöfall.

Gulmarg ligger ca 20 kilometer från gränsen till Pakistan och det är definitivt en hel del militär i Gulmarg och hela Kashmir. Det finns också en militär postering uppe på bergs toppen alldeles bredvid översta äggliften. Man bevakar gränsen samt har koll på skidåkare. En morgon försökte vi komma åt en orörd ränna på toppen, då plötsligt en militär började skrika åt oss; ”stopp, vänd tillbaka, förbjudet, minfält”. Vår guide fortsatte åka framåt och sa ”kom, kom, vi åker i alla fall till rännan”. Frågan är: vem lyssnar man på, guiden som vill åka vidare eller militären som står och viftar med ett maskin gevär? Vi vände om, men smet förbi nästa morgon. Vi fick senare höra att det inte finns något minfält på framsidan av berget.

Bra skidäkning i Gulmarg när övre äggliften fungerar, men om den inte fungerar så finns det inte mycket att göra i Gulmarg. Ta med ett par böcker, det behövs. Gulmarg är definitivt värt att besöka och man får en väldigt annorlunda upplevelse som man inte får på många andra ställen I världen.

Visste du att man har världens högst belägna ägglift i Gulmarg, toppen är på 3950 meter med 1300 vertikala meter till toppen på den lägre liften?

När man besöker Gulmarg så måste man också spendera en natt på en husbåt i Srinagar (närmaste flygplats till Gulmarg). Det finns 1 200 husbåtar i Srinagar och de flesta är på Dale sjön. Att bo ute på sjön är som att komma till ett lugnt och tyst paradis långt borta från det övriga kaoset i Srinagar/Indien. Husbåtarna är små mästerverk och helt okej att bo i. Det är en minnesvärd upplevelse att sitta i solen och titta på alla små båtar som glider förbi samt att sedan se solnedgången över sjön – magiskt.

Skidåkning i Indien och Dubai

Husbåtar på Lake Dahl i Srinigar.

Vi tillbringade ett par dagar i Delhi innan vi fortsatte till Dubai. Delhi är totalt kaos med 16 miljoner invånare. Ljudnivån är bara för hög och det vimlar av bilar, lastbilar, bussar, tuc-tuc (3-hjuliga taxi motorcyklar) som använder tutan HELA tiden. Dessutom vimlar det av människor överallt – KAOS! Vi smet iväg från Delhi på en dagstur för att se Taj Mahal i Agra. Det är ca 7 långa timmar (t/r) i bil, men det är väldigt intressant att se landskapet och alla människor längs vägen. Man får definivt ett antal ögon öppnare långs vägen: kamel som drar en vagn en elefant, traktor som drar en totalt överlastade vagn, bilar som möter vår bil på fel sida av vägen, motorcyklar med hela familjen (3-4 personer), proppfulla tuc-tuc, bussar med människor på taket, etc. – listan på grejor man ser kan göras hur lång som helst. Taj Mahal är fantastiskt och väl värt att se, kanske dock mindre än vad vi trodde.

Indien jämfört med Dubai: totalt annorlunda och det är en helt annan värld i Dubai. Byggnationer pågår överallt och man skapar det mest osannolika och otroliga grejor: världen högsta byggnad, ”Världen” (konstgjorda öar i havet som bildar världskartan), ”Palmen” (konstgjorda öar som bildar en jätte palm ute i havet), Burj Al Arab (världen största 7-stjärniga hotell, etc.

Vi satsade på skidåkning i Ski Dubai som ligger i det otroliga shoppingcentret ”Mall of the Emirates”. Åka skidor i 32 graders värme? Givetvis är det inomhusskidåkning vi pratar om. Ski Dubai är en otrolig byggnad med en 400 meter lång inomhus backe, sittlift i 2 sektioner, en knapplift, terrängpark, pulkabacke, afterski-ställen i backen, etc. Otroligt känsla att ena minuten var ute i 32 graders värme och sedan i nästa minut vara inne och åka skidor i minusgrader. Givetvis var det ett par frågande blickar och huvuden som vändes när vi gick genom det lyxiga shopping centret med skidorna på axeln och pjäxorna i handen. Om du är i Dubai, så måste du besöka Ski Dubai och testa skidåkningen.

Skidåkning i Indien och Dubai

Inomhusåkning i Dubai.

En annan upplevelse att minnas är sandskidåkning. Vi gjorde det i Dubai. Jättekonstig känsla att stå på toppen av en sand dyn mitt ute i öknen med full skidutrustning på kroppen. Det enda man ser runt omkring sig är sand och det är enormt varmt i luften. Vi hade nog valt fel valla för glidet var inte så värst bra. Vi gjorde inte så många åk eftersom att gå uppför i sand med skidpjäxor är något som ingen vill göra.

Man kan verkligen ha roligt i öknen och vi valde att köra 4-hjuliga motorcyklar bland sand dynerna. Det är vid sådana här tillfällen som män verkligen blir pojkar.

Skidåkning i Indien och Dubai

Nu bär det av till Ryssland och skidåkning i Krasnaya Polyana, det ska bli spännande. Är det sant att det enbart handlar om bra skidåkning, vodka, kaviar och vackra kvinnor?

Av: Vertical Way Around

Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai

Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai
Skidåkning i Indien och Dubai


Text: Åka Skidor • 2008-03-20
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top